spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

SE FAC REDUCERI LA… PARLAMENTARI!

- Advertisement -

MÃSURI DE CRIZÃ... Criza economicã afecteazã grav si Parlamentul! Prin urmare, presedintele Traian Bãsescu crede cã a venit vremea sã se facã reduceri si la acest capitol, fiindcã parlamentarii sunt prea „scumpi“ pentru nivelul de trai din România si a anuntat cã semneazã decretul prin care cere organizarea unui referendum pentru înfiintarea Parlamentului Unicameral. Pe lângã faptul cã atributiile Camerei Deputatilor si Senatului sunt identice, cei 334 de deputati si 137 de senatori „decimeazã“ bugetul de stat prin banii pe care îi cheltuiesc fãrã retineri, decontând tot ceea ce se poate, ba si ceva pe deasupra! Liberalii sunt de acord ca parlamentarii sã fie „rãriti“ si propun un numãr de 316, fatã de 471, câti sunt în prezent, dar nu sunt de acord cu comasarea celor douã Camere, implicit cu referendumul, motivând cã „reducerea“ se poate face printr-o simplã prevedere legislativã si, chiar Uniunea Europeanã recomandã ca, din 2013 toate tãrile care au în prezent parlament unicameral, sã-l transforme în bicameral!

Presedintele Traian Bãsescu cere, în ziua alegerilor prezidentiale, si votul populatiei pentru reducerea, de la 471 de parlamentari, câti sunt în prezent, la maximum 300 si comasarea celor douã Camere, Camera Deputatilor si Senatul. Un parlamentar cheltuie, în medie, 7000 de euro pe lunã din banii publici, în care intrã salariul, diurna, decontul cazãrii în Bucuresti sau unde are treabã, în tarã sau strãinãtate, decontul facturii la mobil si internet, decontul transportului si sume forfetare. Acestea din urmã nu sunt deloc neglijabile învârtindu-se în jurul a zece mii de lei pe lunã, destinati în special pentru întretinerea cabinetelor din teritoriu si a celor care se ocupã de ele, dar a cãror activitate în folosul cetãteanului, cel putin la Vaslui, nu se observã. În schimb, bani se cheltuie cu nemiluita! Institutul de Politici Publice a fãcut o analizã în detaliu a activitãtii parlamentarilor în raport cu banii cheltuiti, de unde reiese cã o mare din aceste sume nu se justificã. Mai mult, cetãtenii care vor sã se informeze despre avantajele reducerii numãrului de parlamentari au la dispozitie un nou site, www.parlamentunicameral.ro.

Liberalii vor „reduceri“, dar nu vor Unicameral

Parlamentarii PNL sunt de acord sã fie „rãriti“, dar resping ideea de Parlament Unicameral, cerând în continuare sã se pãstreze Camera Deputatilor si Camera Senatului. La momentul actual, conform legii în vigoare, un deputat reprezintã 70.000 de cetãteni, iar un senator 160.000. Reducerea numãrului lor ar însemna ca fiecare sã reprezinte un numãr mai mare de locuitori, spun liberalii, care propun un numãr de 316 parlamentari, cu tot cu cei 18 reprezentanti ai minoritãtilor. Un deputat ar trebui sã fie reprezentat de 110.000 locuitori iar un senator de 221.000 locuitori. Ar rezulta, astfel, 217 deputati, fatã de 334, câti sunt în prezent si 99 de senatori, fatã de 137, câti sunt la momentul actual. Si asta, fãrã a mai fi necesar referendumul, modificarea putând fi fãcutã printr-o simplã prevedere legislativã. Totusi, presedintele se încãpãtâneazã sã facã un Parlament Unicameral, deoarece Camera Deputatilor si Senatul au aceleasi atributii, dupã pãrerea lui, singura diferentã care poate fi consideratã mai importantã fiind aceea cã, în unele cazuri, conform Constitutiei României, Camera Deputatilor se pronuntã în calitate de primã camerã sesizatã asupra proiectelor de legi si propunerilor legislative.

Parlamentarii PD-L, de acord cu presedintele

Senatorul Colegiului Bârlad – Zorleni, Vasile Pintilie, presedintele PDL Bârlad, este total de acord cu presedintele Traian Bãsescu. “Reducerea numãrului de parlamentari, este unul din obiectivele multiple pentru urmãtorii ani, privind modernizarea societãtii românesti. O singurã camerã a Parlamentului va duce la eficientizarea procesului legislativ, va reduce considerabil costurile cu functionalitatea institutiei Parlamentului si a institutiei parlamentarilor, ceea ce nu poate fi decât un progres în evolutia societãtii românesti. Acest referendum va declansa o revizuire a Constitutiei României, care vedem chiar în aceste momente în care vorbim, cât de imperfectã si ambiguã este în unele pãrti. Eu sper ca românii sã participe în numãr cât mai mare la acest referendum, ca sã demonstreze cã sunt de acord cu modernizarea si reformarea statului român, conditie esentialã pentru cresterea nivelului de trai si a calitãtii vietii în România“, a spus senatorul Pintilie.

Studiu: parlamentarii, indiferenti fatã de alegãtori

„În ceea ce-i priveste pe parlamentari, unii dintre acestia pretind prin atitudinea lor cã statutul de ales îi situeazã undeva deasupra legii. Ei nu se considerã salariati, nu pot fi trasi la rãspundere, nu se supun rigorilor dãrii de seamã. În atitudinea lor rãzbate o certã indiferentã fatã de alegãtori. Teama pe care o manifestã pentru consecintele actelor lor este fatã de partid si nu fatã de cetãteni. De aceea, dincolo de schimbarea sistemului electoral, aparitia a cât mai multor astfel de rapoarte de monitorizare a activitãtii parlamentarilor este beneficã, în acest fel alesii putând constientiza puterea de care dispune societatea civilã si faptul cã în primul rând au a da socotealã alegãtorilor“, se mentioneazã într-un raport al Institutului de Politici Publice referitor la activitatea si cheltuielilor parlamentarilor români, publicat pe site-ul www.parlament unicameral.ro.

„Asa a vrut Bãsescu, un om mai putin treaz decât beat“

Aflat la Geneva, deputatul Adrian Solomon a precizat telefonic ieri, cã referendumul este o chestie costisitoare, absolut degeaba, pentru cã indiferent de rezultatul acestuia, votul pentru modififcarea Constitutiei trebuie sã-l dea Parlamentul. “Eu stiu cã cei care m-au trimis în Parlament nu au fãcut-o pentru ca eu sã modific Constitutia României ci pentru altceva. Eu militez pentru reducerea numãrului de parlamentari, dar nu pentru un parlament unicameral, ci unul bicameral. Am putea adopta modelul american, care are în Camera Reprezentantilor un numãr semnificativ de parlamentari si în Senat doar câte doi din fiecare stat. Asa am putea avea si noi, câte unul – doi senatori, în functie de numãrul de locuitori din judete. Trebuie sã existe o camerã superioarã în Parlament, cu rol moderator, asa cum a zis domnitorul A.I.Cuza în 1864, când a înfiintat Senatul, fãcând cea mai importantã reformã administrativã. Bãsescu face ce stie el mai bine, pentru cã orice rezultat ar avea referendumul, nu influenteazã pe nimeni, cã pânã la urmã tot Parlamentul va vota revizuirea Constitutiei sau nu. Se cheltuie bani aiurea, pentru moftul unui om mai putin treaz decât beat ! „, a precizat deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.