Se înmultesc focarele de pestã porcinã africanã! Încã unul la Crâng!

ALERTÃ… Dupã ce acum trei zile a fost confirmat un focar de pestã porcinã la Bârlad, într-o gospodãrie, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat iarãsi un focar de PPA. Prin buletin de analizã, în data de 27 octombrie, s-a confirmat suspiciunea unui focar de pestã porcinã africanã (PPA) la trei porci domestici aflati într-o gospodãrie pe raza localitãtii Crâng, comuna Ciocani, judetul Vaslui. La solicitarea DSVSA Vaslui, Institutia Prefectului din Vaslui a convocat imediat, în aceeasi zi, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici. Este al patrulea focar de PPA confirmat, în ultima sãptãmânã, în judetul Vaslui: douã la porci mistreti vânati pe fonduri de vânãtoare si douã în gospodãrii – la porci domestici.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA probele au fost afluite la Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti. Pânã la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boalã au fost întreprinse urmãtoarele mãsuri:

La solicitarea DSVSA Vaslui, Institutia Prefectului – judetul Vaslui a convocat în data de 27octombrie Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici.

Punerea sub supraveghere a zonei afectate si instituirea de restrictii privind miscarea de suine din zonele afectate de boalã, exploatatia respectivã si interzicerea sacrificãrii porcinelor din exploatatie

Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si în contextul debutului sezonului rece în care sacrificarea traditionalã a suinelor din gospodãrii cunoaste o crestere semnificativã pânã la sfârsitul anului, DSVSA Vaslui comunicã mãsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea rãspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), dupã cum urmeazã:

Este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei pentru consumul propriu, dar în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, va anunta de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitar-Veterinare de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii ante mortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe ( dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator.

Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã dacã înainte de sacrificare, apar unele modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului (inapetentã, febrã, pielea se înroseste, apoi devine cianoticã, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentã, diaree abundent sangvinolentã, etc.); dupã sacrificarea animalului, existã unele modificãri ale organelor interne si anume: splinã mult mãritã de culoare rosie sau neagrã, ficat mult mãrit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulãri de lichide în cavitãti, etc.

„Precizãm cã în cazul confirmãrii unui focar de Pestã Porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti în conditiile respectãrii legislatiei sanitare-veterinare. Totodatã atragem atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc fãrã a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic. Achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea sã nu se facã de la persoane neautorizate si fãrã documente sanitar- veterinare; Se vor intensifica controalele în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine (de cãtre samsarii de porci) si produse provenite de la acestea; Efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificãrilor din gospodãrii pentru consum propriu. Având în vedere evolutia alarmantã a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, D.S.V.S.A. Vaslui împreunã cu Institutia Prefectului – judetul Vaslui face un apel cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virusului si recomandã sã respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente. Orice suspiciune de boalã trebuie comunicatã de urgentã medicului veterinar sau autoritãtilor publice locale.”, a precizat Biroul de Comunicare al DSVSA Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ