spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Se va scumpi painea! După vie, şi graul încolţeşte pe spic de la prea multă apă

- Advertisement -

Din cauza ploilor din ultimele două luni graul nu se poate recolta, scade calitatea de panificaţie iar producţia se poate diminua chiar şi cu 40%, după cum atrag atenţia specialiştii u în plus, fermierii spun că în lanuri a intrat o ciupercă periculoasă, cunoscută popular ca “îngenuncherea paiului” u tratamentele aplicate în această perioadă de ploi vor ridica preţul kilogramului de grau

După ce mana a intrat în plantaţiile de viţă de vie din judeţ, acum sunt probleme şi în lanurile cultivate cu grau. Vorba veche “Dă doamne ploaie, dar nu prea multă că strică” este resimţită din plin zilele acestea de agricultorii din judeţ. De săptămana aceasta, spun specialiştii în agricultură, începe recoltatul la grau. Problema este că solul este îmbibat cu apă iar combinele, maşini de tonaj greu, se pot împotmoli. În plus, fermierii au constatat şi o boală la grau, cunoscută popular sub numele de “îngenuncherea paiului”. Asta se traduce printr-o dezvoltare precară a bobului de grau. Dacă mai luăm în calcul cantitatea mare de precipitaţii care spală glutenul vorbim deja şi de o scădere a indicatorilor de calitate în panificaţie. ”Suprafaţa de grâu semănată la nivelul judeţului Vrancea este de 25.000 de hectare, iar la ora actuală ne confruntăm cu îngenuncherea grâului pe fondul ploilor. Este ciupercă din cauza  excesului mare de umiditate, din cauza fertilizării necorespunzătoare. Condiţiile din acest an au fost foarte capricioase, cu precipitaţii abundente. Am estimat ca până la această oră producţia să fie diminuată cu 10-15%”, ne-a declarat Ioana Neaţă, specialist în cadrul Unităţii Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Vrancea.

Un an nemaiîntâlnit de ploios

Femierii sunt îngroziţi de cheltuielile suplimentare pe care le fac pentru a proteja graul şi a diminua pierderile

Cu fiecare zi de ploaie grâul se transformă în furaje pentru animale. Calitatea de panificaţie este drastic afectată. Sunt zone unde se vor înregistra cantităţi scăzute chiar şi cu 30 la sută. “Se poate reduce recoltarea la 20% chiar şi 30% în unele zone. Perioada ploioasă influenţează şi cantitatea producţiei dar şi calitatea, ca să nu mai amintim de preţ. Tratamentele cu fungicide şi foliare înseamnă un cost mai mare pe hectar dar şi pe kilogramul de grâu”, ne-a declarat un agricultor din zona Sihlea. Agricultorii spun că nu au mai trăit experienţa unui asemenea an ploios. Sunt îngroziţi de cheltuielile suplimentare pe care le fac pentru a proteja graul şi a diminua pierderile. Tratamentele aplicate în această perioadă de ploi vor ridica preţul kilogramului de grau. “Am 80 de ani şi sunt agricultor de când m-am născut , dar aşa an ploios nu am prins. Pot să fie şi mai bătrani decat mine să spună că aşa an ploios nu a mai fost de multă vreme. Dacă precipitaţiile continuă încolţeşte graul pe spic, se depreciază bobul şi nu mai este bun decat ca furaj”, spune un agricultor din aceeaşi zonă Sihlea. Această situaţie sperie pe foarte mulţi producători din Vrancea, pentru că vorbim de investiţii serioase pe suprafeţe mari. “Ne putem aştepta, din cauza precipitaţiilor, să recoltăm chiar şi cu 40% mai puţin”, spune vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania (L.A.P.A.R.), Constantin Bazon. Totul este acum la îndemana vremii. Dacă precipitaţiile continuă problema se agravează. (Aurelian IVAN)

Impozit anulat pentru recoltele calamitate în cursul anului trecut

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care prevede anularea impozitului agricol pentru persoanele fizice care au suferit pierderi din cauza calamităţilor în 2013, proporţional cu gradul de calamitate constatat, dar de cel puţin de 30%. Ordonanţa aprobată la ultima şedinţă prevede că persoanele care au plătit deja impozitul vor primi banii înapoi. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea a anunţat cum pot beneficia agricultorii vranceni de anularea impozitului pentru culturile calamitate. Precizările se referă la anul fiscal 2013, pentru activităţile agricole derulate individual sau în asociere. Anularea impozitului se face proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole. Condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ sunt ca impozitul să fi fost stabilit pe bază de norme de venit; pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare şi producţia să fi fost calamitată în proporţie de peste 30%. „Gradul de calamitate se dovedeşte cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producător agricol şi unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, întocmite de către comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite prin ordin al prefectului. Contribuabilii care au efectuat plata creanţelor fiscale anulate au dreptul la restituirea sumelor anulate în condiţiile art. 117 din Codul de Procedură Fiscală. Procedura de anulare a impozitului pe veniturile din activităţi agricole, inclusiv a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, au indicat reprezentanţii AJFP Vrancea. (G.S.)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/economic/1588805319-se-va-scumpi-painea-dupa-vie-si-graul-incolteste-pe-spic-de-la-prea-multa-apa.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.