spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Sechelariu a distrus bazele sportive bacauane

- Advertisement -

– bazele sportive din municipiului Bacau, cindva motiv de lauda nationala, au fost decimate in timpul celor opt ani de mandat de primar ai lui Dumitru Sechelariu – halci intregi de terenuri au fost impartite, iar pe ceea ce trebuia sa fie teren sportiv au aparut “Universitatea Bacovia”, “Casa Albastra” sau Muzeul de Stiintele Naturii

Dumitru Sechelariu isi mai poate trece in cont o nenorocire adusa asupra municipiului Bacau. In cei opt ani de mandat ai lui, bazele sportive ale orasului, cindva motiv de mindrie la nivel national, au fost decimate sau s-a finalizat decimarea inceputa de altii. Astfel, Sechelariu a reusit sa ingroape sportul bacauan, prin lipsa investitiilor in sport, mai precis ignorarea altor activitati sportive in dauna echipei de fotbal pe care o patrona. Asa ca bazele sportive ale orasului s-au transformat intr-o amintire dureroasa.

Baza sportiva din Parcul Cancicov, transformata in muzeu

In Parcul Cancicov era o baza sportiva a carui sfirsit a inceput imediat dupa revolutie, cinda fost demolata si s-a aprobat constructia Muzeului de Stiintele Naturale, desi ar fi fost loc pentru constructia ambelor obiective. Terenul bazei din parcul Cancicov a fost pus la dispozitia sportului bacauan de catre regele Carol al II lea, prin înfiintarea “Asociatiei Sportive Stadiul Bacauan”, în anul 1936. Tot in parc a fost amenajata o pista de alergare cu zgura pentru antrenamentele Doinei Melinte, pe cind marea atleta bacauanca concura la mondiale, europene sau olimpiade. La patru ani dupa revolutie aceasta a fost desfiintata. Pe terenurile de zgura ale bazei a jucat un timp îndelungat echipa de handbal a orasului, iar în 1971 a fost organizat turneul “Prietenia”, un campionat mondial de juniori II dedicat tarilor socialiste. Baza a fost multi ani principalul teren de antrenament al echipelor de juniori ale SC Bacau, perioada in care echipa dadea jucatori echipei nationale de tineret. Oamenii din zona Parcului isi doresc ca aici sa fie amenajata o gradina botanica.

Baza Letea, pusa pe chituci, reabilitata acum de Primaria Bacau

A urmat apoi baza sportiva Letea. Ea a constituit multi ani principalul loc în care se putea practica exercitiul fizic în zona de sud a Bacaului. Multa vreme a functionat echipa Letea care a jucat chiar în divizia B. Ea includea terenul de fotbal, o sala de lupte, una de baschet si singurul poligon de tir al Bacaului. Baza, cumparata odata cu fabrica Letea, a fost data la schimb pe terenuri din jurul stadionului, cu exceptia terenului mic. A lasat-o in paragina multi ani, pina cind recent actuala administratie a Bacaului a inceput moderizarea ei. Dupa Letea a venit rindul bazei nautice, de la Lacul Bacau 2, iesirea spre Calea Romanului. Aici s-au antrenat multi sportivi bacauani, care au adus orasului medalii pretioase. Elevii antrenati de Vasile Bulibasa au fost selectionati în loturile olimpice. Chiar torta olimpica a trecut în 1980 pe lac fiind purtata pe un schif. Baza sportiva “Consart”, asociata mult timp bazei nautice a fost desfiintata si acum, aproape în aceeasi zona, se gaseste domeniul lui Sechelariu.

Sechelariu a “inghitit” halci intregi din baza sportiva din centrul Bacaului

Dupa ce a terminat cu bazele mai de la margina Bacaului, Sechelariu a pus ochii si apoi gheara pe terenurile din jurul stadionului. Le-a luat la schimb si apoi a inceput sa imparta terenurile acolitilor lui, prin sistemul suveica. Asa s-a ajuns ca baza din zona centrala a orasului sa fie distrusa sistematic. La începutul anilor ’80 era prezentata o macheta cu tot ceea ce ar fi trebuit sa includa o baza sportiva moderna a Bacaului, un tot unitar: sala polivalenta, bazin de înot, sala de atletism, stadion central cu pista de suprafata sintetica, doua terenuri de fotbal cu iarba, unul de zgura, baza sportiva de tenis a CSS, baza sportiva de tenis a SC Bacau, baza de handbal a intreprinderii IMU, pista de modelism, bazin de înot în aer liber, patinoar si hotel pentru sportivi. Pina in ’89 au fost construite aproape 60 % dintre obiective, au ramas de amenajat patinoarul, pista de atletism, de construit bazinul în aer liber, iar pentru anul 1990 a fost planificat ridicarea hotelului. Venirea lui Sechelariu la Primarie a insemnat atragerea terenurilor bazei sportive in cercul vicios al schimburilor de terenuri si distrugerea bazei sportive. Din întreaga baza sportiva de la stadion a mai ramas doar spatiul destinat patinoarului pe care s-a construit, prin parteneriat între Sechelariu si Consiliul Local, Universitatea “George Bacovia”. “Casa Albastra” a trecut la fratele mogului, Sergiu Sechelariu. Nimic din ceea ce urma sa se construiasca pentru sportul bacauanu nu s-a mai implinit. Spatiul pentru pista de modelism este acum baza privata de tenis, spatiul pentru bazinul de înot este parcare, iar restul este in paragina ca urmare a modului in care s-au realizat retrocedarile in mandatul fostului primar. Ceea ce a ramas neimpartit de Sechelariu a fost transformat in Parcul Olimpic de actuala administratie a municipiului Bacau.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.