Sechestru pe averea fostului episcop Corneliu Onila

DECIZIE… Fostul episcop Corneliu Onila, trimis în judecatã pentru acte sexuale cu minori, are, din nou, averea sub sechestru. Si asta dupã ce, prima oarã, magistratii Curtii de Apel Iasi au dat câstig de cauzã inculpatului, în defavoarea procurorilor de caz. De data aceasta, se pare cã motivarea a fost pe placul instantei si contestatia formulatã de Onila, zilele trecute, a fost respinsã. Sechestrul a venit dupã ce una dintre victime i-ar fi cerut 200.000 de euro, daune morale, pentru abuzurile sexuale la care a fost supusã. De asemenea, chiar dacã se bãnuieste cã ar avea o avere deloc de neglijat, anchetatorii au descoperit doar douã conturi, unul în care au gãsit 1.114 lei si celãlalt cu peste 1.000 de euro. Acum, Onilã se bucurã de libertate, desi la sfârsitul lunii mai a fost arestat preventiv si acuzat de viol si abuz sexual.

Norocul pare sã-l fi pãrãsit pe fostul episcop Corneliu Onila dupã ce magistratii Curtii de Apel Iasi au admis cererea procurorilor de a-i pune sechestru pe avere. De asemenea, Onila a contestat decizia instantei zilele trecute, dar judecãtorii au respins-o. Astfel, norocul pare sã-l fi pãrãsit dupã ce a reusit sã scape de arestul preventiv si, în luna iunie, a scãpat si de primul sechestru asigurator. Onilã s-a trezit cu sechestru pe avere dupã ce Denis T., o fostã victimã a sa, i-a cerut 200.000 de euro, daune morale. De asemenea, chiar dacã se bãnuieste cã ar avea o avere deloc de neglijat, anchetatorii au reusit sã descopere douã conturi, unul în lei în care au gãsit 1.114 lei si celãlalt cu peste 1.000 de euro. Reamintim cã fostul episcop al Husilor, Corneliu Bârlãdeanu, a fost arestat la sfârsitul lunii mai, dupã ce procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi l-au acuzat de viol si abuz sexual împotriva unui fost elev de-al sãu de la Seminarul Teologic. În acelasi dosar, alãturi de fostul episcop a mai fost retinut si Sebastian Jitaru, fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Husi, acuzat la rândul sãu de mai multe fapte de viol si abuz sexual asupra unor minori, elevi ai Seminarului Teologic “Sf. Ioan Gurã de Aur” din Husi. Istoricul abuzurilor sexuale sãvârsite de cãtre Corneliu Bârlãdeanu asupra elevilor seminarului se întinde pe cîtiva ani, însã de fiecare datã când voci din lumea bisericeascã au avut curajul sã spunã ce se întâmplã, episcopul a avut grijã sã le discrediteze, acuzându-le de uneltire împotriva lui.

Averea lui Onilã pusã sub semnul întrebãrii

Desi nu mai este în fruntea Episcopiei Husilor, despre fostul episcop Onilã au circulat tot felul de zvonuri, unele cât se poate de adevãrate. Surse din apropierea fostului ierarh au povestit despre o afacere neclarã, cu sume de ordinul miliardelor de lei vechi, în care a fost implicat un cãlugãr din judetul Vaslui. Se spune cã, în urmã cu câtiva ani, Onilã avea ca sofer un anume cãlugãr Cleopa, adus de la mãnãstirea Bujorãni. Era perioada de început a mandatului lui Onilã, în care acesta încasa sume imense de la preoti, jecmãnindu-i, la propriu, prin vânzarea Sfintelor Antimise. Fiecare preot din judetul Vaslui fusese obligat sã contribuie la Onilã, personal, cu suma de 1.500 de lei, pentru fiecare antimis dat de episcop la bisericã. Astfel, s-ar fi adunat o avere de câteva miliarde de lei vechi. Pentru a nu fi controlat de cineva, Onilã a decis sã deschidã un cont pe numele soferului sãu personal, cãlugãrul Cleopa. Astfel, desi cãlugãrul era sãrac lipit pãmântului, în conturile sale erau câteva miliarde de lei vechi, în bancã. Si, cum se temea sã nu fie furat, Onilã a trecut toatã suma pe un card, care era pe numele soferului sãu, iar cardul era asupra lui Onilã, în permanentã. La un moment dat, cãlugãrul Cleopa face un accident de masinã în Iasi, fapt care îl supãrã pe fostul episcop. Cleopa, smecher, cere cardul de la episcop, spunându-i cã trebuie sã facã unele plãti la service. Onilã nu bãnuieste nimic si îi dã averea pe mânã cãlugãrului, care dispare imediat, cu miliarde cu tot. Cãlugãrul iese din viata monahalã, se cãsãtoreste si, cu banii pe care i-a furat de la episcop, îsi ridicã o casã, undeva între Bicaz si Piatra Neamt. Episcopul, furios, nu prea are ce face. Se întâlneste cu mama fostului sãu sofer, la o sfintire prin judet, si îi spune cã ar fi bine ca fostul cãlugãr, ajuns acum familist, sã-i dea miliardele înapoi. Numai cã femeia îl amenintã cã va face plângere la Politie pentru sumele imense ascunse de Onilã, iar acesta nu are ce face si tace. Nici pânã astãzi, Onilã nu a recuperat averea trecutã pe numele fostului sofer.
NICIUN COMENTARIU