spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Secretul micilor capitalisti, gãtiti dupã reteta comunistã, de la Husi

- Advertisement -

GRÃDINAR SI MÃCELAR…Când nu este mos Crãciun, seful cel Mare de la Prodcyp, Nicu Ciupilan, se ocupã de grãdinãrit. Sutele de mii de becuri care transformã abatorul în casa lui Mos Crãciun sunt schimbate cu zeci de ghivece de flori, iar în grãdina de legume începe forfota. Pe un hectar de teren, bine îngrijit, nea Nicu îsi pregãteste condimentele pentru celebrii sãi mici si cârnati Boneo, creati dupã celebrul retetar comunist din anul 1973. Mai în glumã, mai în serios, micii capitalisti creati cu retete comuniste nu “pupã” aditivi care sunt acum la modã si nici condimente de import. Usturoiul, cimbrul, rosmarinul, busuiocul, ceapa, ardeiul iute, mãrarul, pãtrunjelul, telina, morcovul sau alte mirodenii, cu exceptia piperului sau a sãrii sunt produse în grãdina din spatele abatorului si acesta este unul din secretele gustului deosebit al produselor din carne marca Bonea, fabricate la Prodcyp. “Stiti cã noi ne tragem din neamuri de bulgari care ne ocupam în trecut cu grãdinãritul. Cum sã cumpãr eu usturoi din China sau mirodenii de la Metro, când pot sã mi le fac în grãdina mea, mai ales cã avem si traditie? Când eram la tata acasã cu asta ne ocupam. Haideti sã vã arat ce productie de ceapã si usturoi am fãcut anul acesta”, îsi începe povestea nea Nicu, un patron care nu vrea nici în ruptul capului sã se pensioneze, desi ar putea.

Mândru nevoie mare, Nicu Ciupilan ne prezintã grãdina sa care se întinde mai bine de un hectar. Are douã solarii mari unde cultivã rosii, castraveti si ardei Kapia, pe care-i transformã în boia dulce. Afarã are o culturã impresionantã de ardei iuti, care dacã ai curiozitatea sã-i încerci, te trec lacrimile de la usturime. Dupã cultura de ardei iuti, vin rândurile de mãrar, cimbru si alte mirodenii, iar în capãtul tarlalei este usturoiul si ceapa. “Sunt foarte multumit de productia de ceapã si usturoi. La usturoi încã n-am socotit cât a iesit fiindcã mai avem de scos, dar la ceapã avem cam vreo douã tone. O lãsãm acum sã se usuce pe tarla si apoi o bãgãm pe paleti în depozit. În curând trebuie sã degajãm terenul, fiindcã pregãtim cultura a doua. Plantãm varzã de toamnã. Noi pentru restaurant sau pentru salonul de nunti <<Mãriuca>> nu cumpãrãm nimic din piatã, cum ar fi varzã pentru sarmale, zarzavaturi, bulion sau murãturi. Rosiile le transformãm în bulion, ardeii, care boia, care merg la zarzavat, varza o murãm si tot asa. Pãi cum ne-ar sta nouã, bulgarilor, sã cumpãrãm legume, usturoi sau cimbru când avem în sânge grãdinãritul?” a mai spus Ciupilan.

Celebrii mici de Husi, Boneo, fãcuti cu usturoi si ardei iuti din grãdinã

Secretul cârnatilor, a micilor de la Husi sau a produselor de carne Boneo, care au ajuns sã fie comercializati si în Anglia, stau în faptul cã Prodcyp taie porci în abatorul sãu din productie autohtonã, iar condimentele si le produce în grãdinã. “Cred cã suntem singurul abator care mai tãiem porci în judet. N-am mai auzit pe nimeni. Noi facem si achizitie de la oameni în special carnea de vitã. Una e când tai tu porcul si îl prepari proaspãt si una e sã aduci carcase congelate. Noi nu aducem nimic de la import, procesãm doar carne româneascã si de la fermieri. Poate de asta si gustul este unul pe care nu-l poti uita. Trimitiem pachete în Anglia, fiindcã husenilor plecati le este dor de produsele noastre. Iatã cã acum vin acasã si noi trebuie sã ne pregãtim cum se cuvine. Deja mâine intrã la tãiat 40 de porci, fiindcã dacã nu avem mici, cârnãciori si fleici pentru grãtar e jale”, a mai spus Nicu Ciupilan, care ne-a vândut un pont: cu exceptia piperului, alt condiment nu cumpãrã din import si nici aditivi sau arome.

La ferma lui nea Nicu, vacile sunt la mare pret

GOSPODAR…În magazinele Prodcyp de la Husi si la cel din Vaslui se gãseste în permanentã lapte si brânzã proaspãtã de vaci. Laptele, ambalat în sticle de unicã folosintã, este foarte cãutat fiindcã este un produs natural, din care nu se scot grãsimile. “Noi avem circa 93 de bovine cu tot cu vitei, dintre care 15 vaci sunt de rasã, Holstein. Restul sunt vaci metis si facem pe zi o productie de 400 litri de lapte. Îl distribuim în magazinele noastre, restul îl facem brânzã. Mai avem si vreo douã sute de gãini care sunt crescute la sol, nestresate. În restaurantul nostru <<Stefãnel>> sau salonul de nunti <<Mãriuca>>, noi folosim în mare parte numai produse din ferma noastrã, fiindcã vrem ca, si în cazul preparatelor de carne Boneo, produse de noi la Prodcyp, totul sã fie cât mai natural. Noi nu cã ne respectãm clientii, dar îi si iubim si atunci încercãm sã venim în întâmpinarea lor cu produse si mâncãruri cât mai naturale”, a mai spus Nicu Ciupilan. (Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.