spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Secretul unui tun de 6 milioane de euro

- Advertisement -

„Ziarul de Iasi” va prezinta astazi o versiune inedita a povestii controversatului afacerist iesean care, in 2005, a reusit sa puna mina pe un „pot” de zeci de milioane de euro dintr-un contract cu statul roman. Tonel Ursachi, administratorul firmei Lumi SRL, a povestit ieri reporterilor nostri pas cu pas, in versiunea sa, cum a ajuns firma pe care o administreaza, ce avea atunci doar un angajat, sa semneze cu Guvernul un urias contract de dezinfectie, din timpul epidemiei de gripa aviara.

In varianta afaceristului, banii invocati ca ar fi fost dati mita pentru atribuirea contractului reprezentau, in fapt, plata unei masini pe care o patronul unei alte firme implicate in dosar a achizitionat-o de la un functionar din Ministerul Transporturilor. Mai mult, Tonel Ursachi spune ca prejudiciul reclamat de procurori, 6 milioane euro, reprezinta de fapt banii pe care firma sa ar trebui sa ii primeasca in urma contractelor din 2005 si 2006. Toata povestea a pornit, spune el, de la subiectul tezei sale de doctorat, unica in tara. Ce a urmat, pare a fi o nebunie chiar si pentru el.

Afaceristul Tonel Ursachi spune ca la doua zile de la confirmarea gripei aviare in Romania, pe 13 octombrie 2005, a fost sunat de la Ministerul Transporturilor pentru a i se cere parerea despre modul in care se poate face dezinfectia mijloacelor de transport.

„Pe 15 octombrie, deci la doua zile, am fost sunat de la Ministerul Transportului de catre secretarul de stat Ioan Andrei si am fost consultat vizavi de gripa aviara, in calitatea mea de specialist. La ora aceea eram, si cred ca si acum, singurul medic veterinar din Romania specializat in interventii de acest gen. In iunie 2005 sustinusem teza de doctorat a carei tema fusese «Perfectionarea mijloacelor de dezinfectie a mijloacelor de transport auto in contextul evolutiei unor epidemii». Se pare ca recomandarea mea ca specialist, deci nu a firmei mele, a fost facuta de Mihaela Hincu, care a fost studenta la Iasi si pe care o cunosteam ca terminase studiile la Iasi”, povesteste Tonel Ursachi cum a ajuns in contact cu oficialii Ministerului.

„Mi-a spus ca va vorbi cu ministrul Dobre. M-a sunat dupa aproximativ jumatate de ora si m-a intrebat daca nu stiu vreo firma care sa fie specializata in astfel de operatiuni. I-am spus ca in Romania nu exista firme specializate in operatiuni de dezinfectie, pentru ca dezinfectia este un act medical si se adreseaza unor microorganisme, unor agenti patogeni, care produc boli la om si la animale. Este un act medical si nu trebuie confundat cu dezinsectia, care se adreseaza insectelor”, a continuat administratorul firmei Lumi SRL.

Acesta a precizat ca din martie 2005 avea incheiat un contract de colaborare cu firma Mior SRL, detinuta de ieseanul Scarlat Orzescu, si se ocupau cu dezinfectia subsolurilor blocului. „I-am explicat ca eu detin o firma de acest gen, ca nu detin logistica necesara, dar ca am o asociere cu o alta firma, respectiv Mior, si ca daca este nevoie noi putem interveni. A zis ca se va consulta cu ministrul si va reveni cu un telefon. Dupa aproximativ o ora m-a sunat si m-a intrebat daca a doua zi, pe 16 octombrie, la ora 13 putem sa fim la bac la Braila sa organizam si sa punem in functiune sase filtre de dezinfectie la mijloacele de transport auto. La ora 12, in noaptea de 16 spre 17, toate cele sase filtre solicitate au fost puse in functiune. Totul a fost intr-o dinamica. Pe 13 a fost confirmata gripa aviara, pe 15 am fost solicitat, pe 16 am infiintat filtrele si pe 17 am fost chemat la Minister pentru incheierea contractului”, a sintetizat Ursachi cum a ajuns in doar citeva zile sa incheie un contract de milioane de euro.

Desi afaceristul recunoaste ca ar fi trebuit organizata o licitatie pentru desemnarea unei firme care sa faca dezinfectia, acesta spune ca era responsabilitatea celor din Minister sa faca acest lucru. „In conditii de criza epidemica, ei s-au prevalat de un anumit articol de lege care le permitea negocierea cu unica sursa. Ulterior am aflat ca, dupa o luna de activitate, ei aveau obligatia sa organizeze licitatie. Nu au facut acest lucru. De ce? Eu nu cunosteam pe nimeni de acolo. Nu sint un client al statului ca si activitate. Sint un medic veterinar din Iasi care are o firma si care am fost solicitat in acele conditii pentru ca eram strict specializat pe asa ceva”, a mai precizat Ursachi.

Procurorii l-au acuzat ca a subcontractat lucrarile

Administratorul Lumi SRL spune ca in contractul semnat cu cele doua companii din Minister (CFR si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri) nu era prevazut ca lucrarie sa nu poata fi subcontractate.

In plus, el sustine ca nu a fost vorba despre subcontractare, ci ca a folosit alte firme ca mina de lucru, acestea ocupindu-se exclusiv doar de stropirea autoturismelor. „Eu cind am ofertat, am ofertat in numele meu si al firmei Mior. Nici eu numai cu cunostintele medicale nu puteam sa fac aceasta activitate fara utilaje
. Nici orice firma din Romania prestatoare de servicii de stirpire a insectelor putea sa presteze aceasta activitate fara coordonare din punct de vedere sanitar-veterinar de specialitate. Aceste firme au fost folosite de mine ca mina de lucru. Deci ei erau cu pompele si stropeau. Restul activitatii, organizare, relationare cu cei care dadeau dispozitiile, aprovizionarea cu substante, semnarea contractelor pentru energie, apa, decizii de retetar care trebuia modificat aproape saptaminal in functie de intemperii, de trafic si asa mai departe, a fost partea mea de activitate. Era subcontractare daca as fi spus: am prins acest contractul, vino Mior, ia 2 lei si fa-l, ca eu stau in birou acasa”, explica Tonel Ursachi.

„Nimeni nu putea sa prevada amploarea”

Valoarea mare a contractului a fost data, sustine afaceristul, de numarul mare de masini care au fost dezinfectate. „Nimeni nu putea sa prevada amploarea acestor operatiuni. Nici amploarea financiara. Eu nu aveam de unde sa stiu cite masini circula sau cite trenuri. Cei de la Companii aveau astfel de statistici”, spune Ursachi.

El a mai precizat ca preturile percepute au fost negociate de la un plafon folosit de consiliile judetene in cazul unor operatiuni similare. „Contractul a fost incheiat per masina dezinfectata. A fost negociat pe categorie de masini: TIR, masina peste 12 tone, masina sub 12 tone, locomotiva si vagon de tren. Nu existau tarife pentru o astfel de operatiune. La ce sa te raportezi atunci? Exista o practica anterioara la consiliile judetene care au facut o astfel de activitate prin anii 2000 – 2002, cind era o iminenta de pesta porcina, si atunci s-a facut la frontiera. Aveau preturi care porneau de la 50 de lei pentru un TIR. De la 50 de lei in jos. Cind am plecat la negociere, eu am plecat de la preturile acestea si am ajuns cu ele la jumatate. Pe parcurs ce a aparut necesitatea infiintari de noi filtre, au solicitat si o alta negociere si am mai lasat din pret”, a mai spus administratorul Lumi SRL.

„Curios: prejudiciul pe care il invoca este egal cu suma pe care eu trebuie sa o primesc”

Omul de afaceri spune ca probleme sale legate de derularea contractului au aparut cu o saptamina inainte de stingerea focarelor de gripa aviara. „Prima campanie a durat 160 de zile si s-au incheiat 82 de procese-verbale de control. Deci am fost controlat din doua in doua zile. In ultima saptamina inainte de stingerea focarelor, au venit cei de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala impreuna cu Corpul de Control al Ministrului si au facut un singur control in punctul Borcea, care nici macar nu era arondat mie, si au facut un material in care au spus ca eu nu mi-am facut bine treaba. In celelalte 150 de zile nu mi s-a reprosat nimic”, explica Tonel Ursachi.

Acesta a mai specificat ca anchetatorii au considerat ca si cheltuieli de dezinfectie doar banii pe care societatea Mior i-a achitat catre firmele care au stropit efectiv masinile si ca nu au tinut cont si de restul cheltuielilor. „Restul cheltuielilor nu sint luate in calcul. Restul este prejudiciu. Niciodata cele doua companii nu au reclamat existenta vreunui prejudiciu. Niciodata n-au motivat neefectuarea platilor de existenta vreunui prejudiciu, ci doar de faptul ca nu au bani. Am acceptat preturi mai mici la solicitarea Curtii de Conturi, care efectuase control la cele doua companii. Nici in aceste conditii nu ne-au platit. Nu eram acuzat de nimic atunci. Dupa ce am incasat banii prin instanta in 2008, au venit si acuzatiile, in 2009”, a explicat afaceristul.

El a mai spus ca in 2006 cind a izbucnit gripa in zona Brasov, a fost din nou solicitat sa intervina, dar ca de la acele servicii nu si-a mai primit banii. „Cind a izbucnit la Brasov s-a facut selectie de oferta. Din 32 de firme au ales 2 firme care, dupa o zi si o noapte, au solicitat ajutor pentru ca nu faceau fata. De la campania din Brasov nu am luat nici un ban. Datoria statului roman catre mine in acest moment este de 200 miliarde de lei vechi. In mod curios, prejudiciul pe care ei il invoca este egal cu suma pe care eu trebuie sa o primesc”, a mai explicat Tonel Ursachi.

„Banii incasati prin instanta judecatoreasca sint considerati iliciti”

Afaceristul este acuzat de dare de mita la Victor Butean, functionar in cadrul Ministerului Transporturilor, care ar fi facilitat obtinerea de catre Lumi SRL a contractului. Mita ar fi fost data printr-o angajata a firmei Radu Market SRL, detinuta de ieseanul Andrei Maftei. „Eu am cumparat de la Butean un Mercedes, pe care il am si acum. Masina era in leasing si banii pe care i-am dat catre Butean reprezentau ratele pentru masina. La finalizarea perioadei de leasing am inscris masina pe numele meu”, a spus Maftei, mentionind ca i-a transmis lui Butean 17.500 de euro. „Daca erau mita acei bani, ar fi trebuit sa ajunga la un factor de decizie sau macar la un semnatar al contractului. Ei au luat un coleg de-al meu, pe Butean, cu care ma cunosc de ani de zile si care este un medic veterinar in Minister”, a adaugat si Tonel Ursachi.

O alta acuzatie care i s-a adus lui Ursachi este aceea de constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani prin firma Agrozoovet Consult-Impex SRL, controlata de nepotul lui, Andrei Lucian Ursache, si cumnatul sau, Valica Afrasinei. „Am facut impreuna o ferma de animale in 2006 si mi s-a imputat ca am spalat bani pe care i-am incasat de fapt in 2008 prin instanta. Toti banii intre mine si firma respectiva au circulat prin banca si n-au plecat catre terti. Banii au ramas in firma. Au pus in capul contractelor mele cu statul o presupusa dare de mita, banii incasati prin instanta judecatoreasca sint considerati iliciti si toate investitiile mele ulterioare sint considerate spalare de bani. Grupul meu organizat este constituit din doua persoane. Eu si cumnatul meu, care avem impreuna o ferma si crestem niste capre. Caprele mele au devenit penale. Mi-au inculpat si nepotul care a venit in firma in 2008. N-a primit nici un ban, n-a instrainat nici un ban”, a incheiat Tonel Ursachi. Aceasta este varianta sa.

Ce spun insa procurorii, cititi in textul de mai jos!

Rechizitoriul unei afaceri de zeci de milioane de euro

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus sub acuzare 14 persoane in afacerea gripei aviare. Potrivit actului de acuzare, printre acestia se numara si functionari din Ministerul Transporturilor, ai CFR si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNADR). Acuzatiile aduse de DNA pleaca de la dare si luare de mita pina la spalare de bani si constituirea de grup infractional organizat.

In capul listei de acuzati, procurorii i-au plasat pe Victor Butean, director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, Tonel Ursachi, administratorul SC Lumi SRL, si pe Mihaela Sorin Hincu, director general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor. „Profitind de situatia creata, au dezinformat autoritatile, reusind sa determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari si in mod inutil unor societati comerciale private, in vederea efectuarii asa-zisei dezinfectii in unele puncte rutiere si feroviare. Cei trei au constituit un grup infractional organizat, coordonat de inculpatul Butean Victor, si in care l-au atras ulterior si pe Apetri Adrian Lazarica (administrator al Elis 96 Comprod Impex SRL – n.r.). Acest grup a actionat in toata perioada derularii contractelor, si anume octombrie 2005 – martie 2006. Infractiunile au fost comise in contextul in care directiile sanitar-veterinare controlau fenomenul si nu era necesara interventia unor firme private”, se precizeaza in comunicatul DNA.

Procurorii au precizat ca, dupa obtinerea contractului, Lumi SRL a subcontractat lucrarile catre Mior SRL, detinuta de Scarlat Orzescu. Aceasta la rindul lui a subcontractat activitatile catre alte 12 firme. DNA sustine ca Orzescu a folosit facturi neconforme pentru a ascunde lispa de activitate a firmelor in derularea contractului. „A prezentat facturi si devize de plata neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a SC Lumi SRL, dar si prestatiile subcontractantilor. In acest fel, a permis continuarea efectuarii de plati nejustificate de catre autoritatile contractante”, precizeaza procurorii.

Anchetatorii au mentionat ca prejudiciul calculat in cazul celor doua companii contractante se ridica la peste 5,8 milioane de euro, iar Lumi SRL a inregistrat un profit net de peste 6 milioane de euro. Procurorii spun ca firma detinuta de Tonel Ursachi a beneficiat de protectia celor din Minister in schimbul diferitelor sume de bani. „Pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv in perioada martie – august 2006, inculpatul Butean Victor a beneficiat direct sau indirect suma totala de 61.800 lei. In acelasi timp, inculpata Hincu Mihaela Sorina coordonindu-se cu inculpatul Butean Victor, nu a facut controale si a permis firmei SC Lumi SRL sa incaseze sume de bani in mod nejustificat, a dezinformat in permanenta factorii de decizie, determinind semnarea si mentinerea contractului cu SC Lumi SRL. In schimb, a primit in contul personal de card, suma totala de 12.050 lei, atit direct de la inculpatul Butean Victor, cit si indirect de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel”, se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Banii au fost „rotiti”

Anchetatorii au mai precizat ca, pentru a disimula sumele de bani din contractele de dezinfectie, Victor Butean, care controla firma Elis 96 Comprod Impex SRL prin intermediul lui Adrian Lazarica Apetri, a cumparat actiuni la societatea Azur TC Baia Mare si a introdus societatatea in lantul de furnizori de substante dezinfectante, incasind de la SC Lumi SRL peste 2 milioane de euro. „Este vorba chiar de banii primiti de la CNCFR si CNADNR prin contractele nelegale incheiate. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre inculpatul Butean Victor”, au precizat procurorii.

In cazul lui Tonel Ursachi, anchetatorii spun ca s-a folosit de firma Agrozoovet Consult-Impex SRL, la care asociati erau nepotul, Andrei Lucian Ursache, si cumnatul sau Valica Afrasinei. „S-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanta infiintate in acest sens, pentru a efectua retrageri in numerar in numele sau si a nepotului sau. Practic banii au fost doar «rotiti» prin Agrozoovet Consult-Impex SRL si au reintrat in posesia inculpatului Ursachi Tonel”, au mai mentionat procurorii DNA.

Alaturi de Victor Butean, Tonel Ursachi si Mihaela Sorina Hincu, procurorii DNA au pus sub acuzare alte 11 persoane, printre acestea numarindu-se directori din cadrul CFR si CNADR care au semnat contractele de atribuire pentru dezinfectia in cazul gripei aviare. In acest dosar Victor Butean si Tonel Ursachi au fost arestati la jumatatea lunii decembrie in urma mandatelor emise in recurs de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce in aceeasi zi Tribunalul decisese cercetarea lor in stare de libertate. La jumatatea lunii ianuarie a acestui an, cei doi au fost pusi in libertate.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.