DECLARATIE…Senatorul ALDE Ion Hadârcã este un sustinãtor al Programului-pilot „masa caldã în scoli”, pe care îl considerã esential pentru reducerea abandonului scolar. Este nemultumit însã de numãrul mic al unitãtilor de învãtãmânt incluse în program – 50, prea putine pentru acoperirea necesitãtilor din sistem. Ion Hadârcã pune accent pe Vaslui, judet cunoscut pentru infrastructura slab dezvoltatã, cu localitãti asezate la distante mari, cu multe familii nevoiase, dar care are doar douã scoli incluse în program, desi numãrul copiilor care se aflã în pericol de a renunta la cursuri este foarte mare. Senatorul este convins cã Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi ar putea fi extins de autoritãtile locale din Vaslui si din toatã tara, dezvoltând programe proprii, sustinute din bugetele locale. „În calitatea mea de senator de Vaslui, voi sustine implementarea Programului-pilot, initiat prin OUG nr.92, cu modificãrile corespunzãtoare, si voi solicita implicarea autoritãtilor locale în extinderea acestuia, cât mai rapidã si beneficã, pentru toti copiii României de azi si de mâine”, a declarat Ion Hadârcã.
În România, copiii nu au sanse egale la un viitor bun, iar una dintre cauze este faptul cã multi dintre elevi renuntã la scoalã, fiind astfel condamnati esecului. Din pãcate, numãrul copiilor care provin din familii nevoiase si care locuiesc în cãtune aflate la distante mari de unitãtile de învãtãmânt, pe care pãrintii nu îi pot sustine financiar, este foarte mare. Desi sunt în risc de abandon scolar, existã diferite forme de sprijin, iar una dintre ele este, declarã senatorul ALDE Ion Hadârcã, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi. Locuind la distante considerabile de unitatea de învãtãmânt, nu pot participa, neavând masa de prânz asiguratã la scoalã, la activitãtile educationale curriculare sau extra-curriculare. „Exprimatã în termeni mythopoetici, bine cunoscuta sintagmã ‘România profundã’ întruneste, în fond, conotatii admirative, istorice si arhetipale ale tãrii noastre. As vrea sã mã refer astãzi la conotatiile moderne ale României profunde. Preocuparea mea este România profundã, în întelegerea-i spatial-kilometricã, în profunzimea mãsuratã cu pasii copiilor care strãbat verste de râpi si noroi, pentru a ajunge la scoalã sau a se întoarce de la scoalã la casele lor. Este România profundã a zonelor noastre încã defavorizate, a satelor, cãtunelor si caselor depãrtate de centrele urbane si de cãile de comunicare. Este România profundã din Zgura, Arsura, Fundul Vãii, Oprisita, ori Silistea din stefanianul tinut al Vasluiului. Este România profundã a copiilor care se nasc acolo si cãrora România de suprafatã trebuie sã le asigure aceleasi conditii de viatã, de sãnãtate si de educatie ca si celor din orase. Este o obligatie definitã de Constitutie si de criteriile asumate prin actul de aderare la Uniunea Europeanã. Cât de mare este aceastã altã Românie, depãrtatã si ruptã de sistemele de civilizatie modernã? Am gãsit-o descrisã partial, dar foarte punctual ca problemã, în Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 92/2017 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitãti de învãtãmânt preuniversitar de stat, publicatã în Monitorul oficial la 8 decembrie 2017 si intratã recent pe agenda comisiilor din Senat”, a declarat senatorul Ion Hadârcã.
Ion Hadârcã sustine cresterea gradualã a scolilor incluse în program
Scolile din mediul rural, multe dintre ele, nu au avize DSP si ISU, iar lipsa cantinelor si cotele valorice joase ale produselor livrate fac imposibilã aplicarea unui Program de anvergurã nationalã în acest domeniu. „Totusi, în timpul discutiilor de la Comisia de profil, pe marginea Ordonantei în cauzã, am sustinut ideea creãrii unui cadru legal mai permisibil decât anexa celor 50 de unitãti favorizate si pentru cresterea gradualã a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar de stat, cãrora sã li se acorde, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masã caldã pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei pentru beneficiar. Este bine cã Guvernul a ajuns sã-si îndrepte atentia cãtre aceastã zonã socialã defavorizatã si sã aloce mijloace, indiferent dacã o face din proprie initiativã sau din obligatie a statutului de tarã-membrã a Uniunii Europene. Ceea ce socheazã în Programul-pilot este numãrul mic de institutii acoperite de stat. 50 de unitãti pe toatã tara mi se pare un numãr mult prea insuficient pentru acoperirea necesitãtilor din sistem”, a spus senatorul.
Parlamentarul argumenteazã necesitatea extinderii programului în sãracul Vaslui
Extinderea acestui program ar trebui sã fie o prioritate în toatã tara, dar mai cu seamã, sustine Ion Hadârcã, la nivelul judetului Vaslui, cunoscut pentru situatia precarã a populatiei din mediul rural. „În circumscriptia judetului Vaslui, de exemplu, un judet cu particularitãti de mediu specifice si infrastructurã slab dezvoltatã, cu localitãti asezate la distante mari si comune, alcãtuite de la 3 pânã la 12 sate si cãtune, situatia este una dintre cele mai complexe, ca sã nu zic precare. Numãrul de elevi aflati în situatie de esec scolar, dar si numãrul elevilor care abandoneazã scoala este în crestere alarmantã. Etapa-pilot prevãzutã si reglementatã de Ordonanta de urgentã nr.92 acoperã numai douã unitãti din acest judet. Doar douã unitãti din totalul de 31 de licee si colegii, 332 de scoli primare si gimnazii, 346 de grãdinite, cuprinzând un numãr total de peste 67 de mii de elevi si prescolari este, evident, un raport nesatisfãcãtor”, a declarat Ion Hadârcã. Implicarea autoritãtilor locale este esentialã pentru ca acest program sã fie implementat în cât mai multe scoli, astfel cã senatorul ALDE are un sfat pentru factorii de decizie locali. „În aceastã ordine de idei, as sugera autoritãtilor judetene din Vaslui, dar si celor din toatã tara, sã sustinã Programul-pilot al Guvernului si, acolo unde pot, sã-l extindã exponential, dezvoltând programe proprii, sustinute din bugetele locale. Este foarte important ca în anul 2017-2018 sustinerea cumulatã a Programului promovat de OUG 92 si de autoritãtile locale de nivelul doi si trei sã acopere un suport de 20-30% din necesitãti, pentru ca în anul scolar viitor, aceastã sustinere sã se dubleze, ori poate chiar sã se tripleze. Tinta finalã ar fi ca toti copiii din institutiile respective sã beneficieze de un supliment alimentar gratuit”, a mai declarat Ion Hadârcã.