spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Sesiune specialã pentru elevii vasluieni cu probleme medicale!

- Advertisement -

VESTE… Elevii care se gândesc cu spaimã la faptul cã, la Evaluarea Nationalã sau la Bacalaureat, ar putea avea temperatura crescutã sau, pe fondul emotiilor, cã le-ar putea fi rãu si ar putea rata examenul, trebuie sã stie cã Ministerul a gãsit o solutie pentru ei! Anul acesta este primul an în care se organizeazã o sesiune specialã a examenelor nationale, destinatã exclusiv elevilor care, în prima sesiune, au probleme medicale, generate sau nu de COVID, certificate de medici. Mai mult decât atât, elevii nu vor relua în sesiunea specialã probele deja sustinute în prima sesiune.

În contextul în care, în aceastã perioadã se fac înscrierile pentru Evaluarea Nationalã si Bacalaureat, iar pe 15 iunie încep probele scrise pentru absolventii de clasa a VIII-a si pe 22 iunie începe Bacalaureatul, ministrul Educatiei anuntã cã o sesiune specialã, pentru ambele examene, va fi organizatã la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie. Aceastã sesiune este destinatã exclusiv atât copiilor cu probleme medicale, generate sau nu de COVID, sau cu orice alte probleme care pot fi dovedite si nu au reusit sã se prezinte la examene cât si pentru cei care au participat doar partial iar apoi au prezentat simptome COVID. La etapa specialã, organizatã fie pentru Evaluarea Nationalã, fie pentru examenul de bacalaureat, probele se recunosc, asadar dacã, cumva elevul a participat la proba de limba românã si nu a mai intrat la cea de matematicã din cauza temperaturii de peste 37,3 C, atunci elevul dã în sesiunea specialã doar proba la matematicã. „Ceea ce vreau sã spun foarte clar, pentru elevi si pentru pãrinti, este faptul cã la etapa specialã, organizatã fie pentru Evaluarea Nationalã, fie pentru examenul de bacalaureat, probele se recunosc dacã, cumva elevul a participat la una dintre ele. Deci este foarte important sã stie elevul si pãrintele, cã nu va mai relua proba de examen, dacã deja a sustinut prima probã de limba si literatura românã pe 15 iunie la Evaluarea Nationalã, iar la proba de matematicã are temperatura 37,3 C si este recomandat sã meargã la medicul de familie. În momentul în care participã la etapa specialã nu mai este nevoie sã dea si proba de limba românã. Este o veste nouã. Este prevãzut în ordinul pe care l-am aprobat. Reiau din punctul în care au rãmas. Pentru cã nu putem sã supunem copiii la o altã probã, dacã deja au realizat-o în etapa anterioarã”, a explicat Anisie.

Astfel, elevii care îsi dau examenele în etapa specialã vor avea sanse egale cu ceilalti atât la admiterea în liceu, cât si la facultate. De exemplu, pentru cei care sustin Evaluarea Nationalã, probele sesiunii speciale se încheie la 4 iulie, iar prima etapã a admiterii la liceu începe la 10 iulie. De asemenea, în centrele speciale care sunt pentru înscrierea elevilor de etnie romã sau pentru cei care vor sã se înscrie la liceu în alt judet decât cel în care au absolvit, înscrierile se vor face online, si nu în sedintã publicã.

Activitãtile de premiere a elevilor „se pot organiza în aer liber, cu respectarea distanțãrii”

Dupã cum se stie toate scolile s-au pregãtit temeinic pentru revenirea elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din scoala profesionalã si scoala postlicealã, în conditii de sigurantã, întrucât, începând cu data de 2 iunie, pentru o perioadã de douã sãptãmâni, se deruleazã doar activitãti de pregãtire si consiliere pentru examenele nationale. Desi Ministerul anuntase cã sunt permise „doar activitãti de pregãtire si consiliere pentru examenele nationale”, Monica Anisie sustine cã acel rãspuns „a fost strict referitor la activitãtile care se pot desfãsura în interiorul unitãtilor de învãtãmânt. Rãspunsul cuprinde prevederile art. 42 din Legea 55, legea stãrii de alertã”. Potrivit ministrului Monica Anisie într-o declaratie pentru edupedu.ro, organizarea serbãrilor traditionale de sfârsit de an cu participarea elevilor, cadrelor didactice si pãrintilor nu este interzisã. Astfel, activitãtile de premiere a elevilor „se pot organiza în aer liber, cu respectarea distantãrii. Recomandarea mea pentru colegii profesori este sã realizeze astfel de activitãti de premiere dupã sustinerea examenelor nationale. Deja unele Inspectorate Scolare au organizat festivitãti de premiere si de absolvire pentru elevii de clasele a VIII-a si a XII-a”, a afirmat ministrul Educatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.