spot_img
spot_img
25.4 C
Vaslui
23-mai-2025

Sever Voinescu: Decizia procurorilor este absolut firească, ceea ce e politică e politică, ceea ce e penal, e penal

- Advertisement -

Vicepreşedintele PDL, deputatul Sever Voinescu, a declarat, pentru AGERPRES, luni seară, că apreciază ca firească soluţia dată de procurorii PÎCCJ, de neîncepere a urmăririi penale faţă de el şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, la plângerea formulată de PSD privind votul dat în Parlament la legea pensiilor.

Sever Voinescu a punctat faptul că, din păcate, se întâmplă adesea în politica românească „când chestiuni pur politice se încearcă să se rezolve prin mijloace penale”.

„Această soluţie a procurorilor mi se pare firească (…). Se întâmplă adesea, din păcate, când chestiuni pur politice se încearcă să se rezolve prin mijloace penale. Adică sunt probleme care ţin exclusiv de confruntarea politică între partide, de interpretarea grupurilor din Parlament, sunt lucruri care sunt reglementate de regulamentele din Parlament, care sunt adesea duse foarte departe şi se reclamă a fi chestiuni cu aspect penal. În mod evident ele nu sunt”, a declarat vicepreşedintele PDL pentru AGERPRES.

În context, Sever Voinescu a reamintit, în legătură cu votul din Parlament la legea pensiilor, contestat, ulterior, de PSD prin plângere penală, câteva aspecte legate de procedurile derulate în Parlament în acest caz, precum şi soluţiile date de Curtea Constituţională la contestaţiile formulate de Opoziţie în acest caz.
„Votul a fost contestat regulamentar de cei care l-au pierdut. Plenul Parlamentului a decis ca votul să nu se reia. Dacă îmi amintesc bine doar 33 de parlamentari au fost pentru reluarea votului, în vreme ce 150 au fost împotrivă. Apoi, Opoziţia a uzat de dreptul ei legitim de a contesta la Curtea Constituţională această lege. Curtea a spus că legea este constituţională. Legea s-a întors în Parlament urmare a reexaminării cerută de preşedinte şi a fost în final adoptată prin vot cu apel nominal. Şi prin vot cu apel nominal această lege a întrunit 172 de voturi pentru. Pe cale de consecinţă legea a fost din nou contestată la Curtea Constituţională şi iarăşi Curtea Constituţională a considerat că procedurile au fost îndeplinite”, a declarat vicepreşedintele PDL.

Acesta a punctat faptul că prin astfel de cazuri, cum a fost cel creat de PSD, „se încearcă obţinerea unor beneficii politice prin implicarea penalului în chestiuni care în mod evident nu au nicio conotaţie penală, ci pure conotaţii politice”.
„Prin urmare, mie mi se pare firească această decizie a procurorilor. De altfel, este, din păcate, o tradiţie. În general partidele din Opoziţie fac tone de plângeri penale împotriva partidelor de la putere. Primul-ministru are zeci de plângeri penale depuse de Opoziţie. Şi în general, Parchetul şi instanţele au fost rezervate, pe bună dreptate, să intre în acest tip de joc”, spune Voinescu.

El a reamintit şi că în 2005, atunci când Adrian Năstase, preşedinte al Camerei, a fost subiectul unei plângeri penale depusă de parlamentarii PNL pe o chestiune absolut similară, şi atunci Parchetul a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale.
„Şi, repet, era în 2005, era un regim în care PSD era în opoziţie, iar domnul Năstase era preşedintele Camerei, şi atunci Parchetul a dat neînceperea urmăririi penale. Trebuie să ne obişnuim, inclusiv partidele toate, că ceea ce e politică e politică şi ceea ce e penal e penal şi că folosirea mijloacelor penale pentru rezolvarea unor diferende de natură politică este cu totul nepotrivit”, a conchis vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi a secretarului acestei Camere, Sever Voinescu, în legătură cu modul în care a fost votată Legea pensiilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis luni AGERPRES, procurorii au decis, pe 12 iulie, neînceperea urmăriri penale în cazul celor doi democrat-liberali pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Pe 28 septembrie 2010, Grupul Parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC a depus o plângere la Parchetul General în legătură cu desfăşurarea, la data de 15 septembrie 2010, în Camera Deputaţilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.