Aproximativ o sută de persoane au participat, sâmbătă, la o dezbatere publică pe tema revizuirii Constituţiei României, organizată de preşedintele organizaţiei municipale a PDL Constanţa, deputatul Maria Stavrositu.
Potrivit acesteia, ”Constituţia are foarte multe probleme de ambiguitate, dar este normal să fie aşa”, în condiţiile în care ea a fost elaborată în 1991, cu o revizuire ”destul de superficială” în 2003.
”Am vrut să fie o dezbatere la care să participe activ toţi cei care au expertiză în domeniu şi am invitat avocaţi, jurişti, profesori universitari şi pe toţi parlamentarii de Constanţa, dar pentru că a venit din partea unui om ce are culoare politică, poate de asta niciun alt parlamentar din alte partide nu este astăzi aici”, a afirmat liderul PDL Constanţa.
Prezent la dezbatere, vicepreşedintele PDL deputatul Sever Voinescu a precizat că procesul de revizuire a Constituţiei va continua, în deplin acord cu regulile constituţionale.
”Procesul de revizuire a Constituţiei merge mai departe şi, evident, ne supunem deciziei Curţii Constituţionale. Cu alte cuvinte, este foarte probabil ca ceea ce s-a decis că este neconstituţional să fie ori reformulat, în scopul îndeplinirii exigenţelor pe care Curtea Constituţională le-a constatat ca fiind neîndeplinite, fie să se renunţe la ele, acolo unde Curtea Constituţională a decis pe fondul chestiunii că opţiunea constituţională nu este bună. Aşteptăm cu toţii redactarea deciziei CCR pentru a vedea motivarea, pentru a putea să susţinem un proiect de modificare, de revizuire a Constituţiei care să fie în deplin acord cu regulile constituţionale”, a afirmat Voinescu.
Acesta a spus, referitor la constatările CCR, că ”în anumite puncte se restrâng drepturi sau se suprimă garanţii”, că se teme că ”s-ar putea să se ajungă pe o pantă destul de nefericită pentru un stat de drept şi pentru o democraţie”.
”Vă dau un exemplu. Curtea Constituţională a găsit că este neconstituţională suprimarea tipului de imunitate care există acum pentru parlamentari. În acest moment parlamentarii nu pot face sub nicio formă obiectul percheziţiei, reţinerii, arestării, decât după încuviinţarea camerei din care provin. (…) Constituţia noastră duce chestiuni care ţin numai de puterea judecătorească la decizia politică a Parlamentului. Ăsta este un lucru pe care preşedintele a încercat să-l elimine din Constituţie şi înţeleg că este neconstituţional. Mi-e teamă, nu ştiu încă motivarea Curţii pe acest subiect, dar mi-e teamă că se instituie ceva ce s-ar putea chema un drept al demnitarului. Cu alte cuvinte să recunoaştem o dată pentru totdeauna că demnitarii au nişte privilegii, imunităţi care îi detaşează faţă de cetăţenii obişnuiţi. Şi nu ştiu cum anume asta poate fi în acord cu principiul fundamental din Constituţia noastră care spune că nimeni nu este mai presus de lege”, a afirmat deputatul.
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a menţionat că trebuie să se înţeleagă că nu este vorba despre Constituţia lui Traian Băsescu, ci de Constituţia României, fiind nevoie de dezbateri pe această temă pentru a se lua cele mai bune decizii. ”Trebuie să vorbim despre asta pentru că suntem în egală măsură şi noi şi cei din opoziţie cetăţeni ai României, suntem oameni politici şi trebuie să vorbim despre asta. Refuzul dialogului, pe care îl vedem venind dinspre opoziţie în aceste zile, este pentru mine unul tulburător şi îngrijorător”, a spus parlamentarul.
Printre alte prevederi ale Constituţiei supuse revizuirii şi care au fost puse în discuţie de Sever Voinescu au fost şi cele cu privire la atribuţiile şefului statului. ”Este un text care vrea să stabilească atribuţii extrem de importante pentru preşedinte, dar pe de altă parte nicăieri nu i se dă măcar vreo pârghie, vreun instrument ca să le poată îndeplini. Şi atunci când încearcă să le îndeplinească, aşa cum a încercat cu responsabilitate Traian Băsescu de foarte multe ori, se loveşte de acuze extrem de grave din parte opoziţiei (…), pe motiv că încalcă Constituţia, pe motiv că este prea jucător”, a susţinut Voinescu.
El s-a declarat un admirator al sistemului constituţional american şi, a susţinut el, ”chiar dacă nu sunt nici foarte mulţi români, nici foarte mulţi politicieni care susţin acest tip de organizare a republicii”, va încerca să fie un ”vector” care aduce aspectele civilizaţiei constituţionale americane în Constituţia ţării noastre.
Plenul Curţii Constituţionale, reunit în şedinţă joi şi vineri, a dezbătut proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu, judecătorii constatând că există elemente de neconstituţionalitate în proiectul respectiv.
AGERPRES.ro