spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Șezătoare dedicată „Moșilor de vară” la Solești (FOTO)

- Advertisement -

TRADIȚII… Muzeul etnografic din Satu Nou, comuna Solesti, a găzduit sâmbăta trecută, o șezătoare dedicată „Moșilor de vară”. Organizată de Primăria comunei Solești și Centrul Cultural „Elena Cuza” Solești, aceasta a reunit meșteri populari, membri ai Ansamblului de cântece și dansuri „Soleștenii” și ai Grupului folcloric „Floarea dorului” de la Palatul Copiilor Vaslui. Gazda a fost Lucica Avârvarei, care i-a primit cu multă căldură și ospitalitate pe invitați. Meșterii populari au lucrat la războiul de țesut, la torsul și scărmănatul lânei, au făcut diverse împletituri și cusături de costume populare, au croșetat, au confecționat opinci din piele de porc și nu au uitat nici de pisatul grâului la piua, confecționatul mărțișoarelor și împletitul rogojinelor din pănuși de porumb uscate.

La șezătoare s-au cântat melodii populare vechi culese de la bătrânii satului atât în grup, cât și individual. Nu au lipsit doinele, dar nici melodiile mai vesele acompaniate de triscari, solz. Un alt moment deosebit a fost prezentat de membrii Grupului folcloric „Floarea dorului” de la Palatul Copiilor Vaslui, condus de profesorul Adrian Călin, care au realizat cusături populare și împletituri, iar apoi au îmbinat atmosfera de lucru cu un purpuriu de melodii populare susținute de soliști vocali și instrumentali. În timpul în care lucrau, sătenii au rostit ghicitori, proverbe, strigături și au dansat.

Obiecte din gospodăria țăranului român, expuse în muzeul de la Solești

Pauzele au fost prilej pentru gustarea diferitelor preparate culinare gătite de gazdă, iar atmosfera a fost înveselită de muzică și voie bună. Toată această activitate s-a desfășurat în incinta muzeului etnografic înființat în localiatea Satu Nou, comuna Solești. Muzeul are în componență obiecte adunate din satele Satu Nou și Solești. Camera de locuit a fost împodobită cu covoare, laicere, prosoape, carpete, lada de zestre, războiul de țesut, fotografii vechi și multe altele. Pe holul de la intrare au fost expuse diverse obiecte din gospodăria țăranului. „Am ajuns în cel de-al doisprezecelea an când organizăm astfel de activități culturale, dar pentru mine bucuria cea mai mare este să putem să desfășurăm activități culturale cu mai puține restricții. Șezătoarea care s-a desfășurat are o importanță deosebită pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor și obiceiurilor locale. Mulțumesc membrilor Ansamblului de cântece și dansuri <<Soleștenii>>, Grupului folcloric <<Floarea dorului>> de la Palatul Copiilor Vaslui, doamnei primar Mona Bujor, domnului viceprimar Daniel Ababei și SC Safir SRL, care îmi sunt alături la toate activitătile culturale”, a declarat Costel Adam, directorul Căminului Cultural „Elena Cuza” Solești.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.