spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Sfânta Parascheva de la Iasi

- Advertisement -

Sfânta  Parascheva, numitã „cea Nouã”, de la Iasi, „a Moldovei luminãtoare” si lauda întregii Ortodoxii, s-a nãscut în satul Epivat din Tracia rãsãriteanã, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al Xl-lea, din pãrinti binecredinciosi si de bun neam. Sfânta Parascheva de la Iasi se prãznuieste la 14 octombrie, când se face mare pelerinaj din toatã tara. Sfânta Parascheva, iubind mai mult decât orice pe Hristos, la vârsta de aproape 15 ani, a intrat într-o mãnãstire de fecioare din orasul Ieraclia Pontului. Dupã cinci ani se închinã la Mormântul Domnului si se nevoieste mai multi ani într-o micã mãnãstire de cãlugãrite pustnice de pe Valea Iordanului.

Moartea sfintei

La vârsta de 25 de ani, luând poruncã de la îngerul Domnului, s-a reîntors în patrie si s-a nevoit încã doi ani lângã biserica satului natal, Epivat. Pe la jumãtatea secolului XI, anul 1050, la vârsta de 27 de ani, Sfanta Parascheva si-a dat sufletul în mâinile Domnului si a fost înmormântatã aproape de malul mãrii. Mai târziu, în urma unor minuni la mormântul ei, moastele Cuvioasei Parascheva au fost aflate întregi în pãmânt si s-au pus în biserica Sfintilor Apostoli din satul Epivat, spre cinstire si închinare. Aici au stat sfintele ei moaste aproape 175 de ani.

Cum au ajuns moastele în România si apoi la Iasi

În anul 1521, turcii ocupã si Serbia si iau ostatice moastele binefacatoarei noastre, Sfânta Parascheva, pe care le duc în palatul sultanului din Constantinopol. Apoi, sfintele ei moaste sunt rãscumpãrate de la turci de cãtre Patriarhia Ecumenicã cu 12.000 de ducati de aur si rãmân în Catedrala patriarhalã din Fanar timp de 120 de ani. În anul 1641, însã, ajungând Patriarhia de Constantinopol datoare la Poarta otomanã cu sume mari de bani, ce reprezentau birul anual impus asupra Bisericii, patriarhul Partenie a dãruit moastele Cuvioasei Sfanta Parascheva, drept recunostintã, domnului Moldovei, Vasile Lupu, care a achitat turcilor toate datoriile patriarhilor de Constantinopol si Ierusalim pe mai multi ani. În anul 1641, la 13 iunie, moastele Preacuvioasei maicii noastre Sfanta Parascheva au ajuns în Iasi si au fost asezate cu multã cinste în frumoasa bisericã atunci ziditã, a Mãnãstirii Sfintilor Trei Ierarhi. Aici au stat pânã la 26 decembrie, 1888, când au fost scãpate prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedralã mitropolitanã din Iasi unde se aflã si astãzi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.