spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE….Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prãznuit pe 26 octombrie. Sfântul Dimitrie a trãit în vremea domniei împãratilor Diocletian si Maximian Galeriu (284-311) si era fiul dregãtorului cetãtii Tesalonicului. A fost botezat în ascuns, din cauza persecutiilor. Datoritã întelepciunii sale, ajunge dregãtor în locul tatãlui sau. Când s-a aflat cã este crestin si cã refuzã sã jertfeascã zeilor, a fost aruncat în temnitã. În închisoare, îl binecuvânteazã pe Nestor, un crestin, sã lupte cu Lie. Și, însemnându-l cu semnul Crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: „Du-te! si pe Lie vei birui si pe Hristos vei mãrturisi!”. Și primind binecuvântarea lui Dimitrie, Nestor îl învinge pe Lie. Pentru cele întâmplate, împãratul a poruncit ostasilor sã-l strãpungã cu sulitele pe Dimitrie, iar lui Nestor sã i se taie capul. Moastele Sfântului Dimitrie se aflã în biserica din Tesalonic, în Grecia. Astãzi este si hramul Mânãstirii Dimitrie Cantemir, situatã în comuna Dimitrie Cantemir, satul Grumezoaia, judetul Vaslui, la 20 km de orasul Husi si la 8 km de soseaua nationalã Crasna-Husi-Albita, si unde, cel mai probabil, slujba va fi deosebitã, enoriasii sperând cã va fi sustinutã de PS Ignatie, Episcopul Husilor.

Sfântul Dimitrie ne vesteste începutul anotimpului rece, rolul sãu fiind acela de a desfrunzi codrul. În ajunul zile sale de cinstire, se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi feriti de boli tot anul, sau tinerii care doresc sã se cãsãtoreascã mai repede. În unele zone din tarã, se aprinde o roatã din paie si este lãsatã sã se rostogoleascã la vale. Rolul acestui foc este acela de a le oferi cãldurã mortilor si de a feri gospodãria de fiarele sãlbatice si de boli. Tãciunii stinsi erau aruncati în livada si grãdini pentru a da putere pãmântului sã rodeascã. Este ziua în care ciobanii aflã cum va fi iarna. Acestia îsi asazã cojocul în mijlocul oilor si asteaptã sã vadã ce oaie se va aseza pe el. Dacã se va culcã o oaie neagrã, iarna va fi bunã, iar dacã se va culcã o oaie albã, iarnã va fi asprã. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sã urmãresti mersul oilor în dimineata sãrbãtorii Sfântului Dimitrie. Dacã dimineatã se va trezi întâi o oaie albã si va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacã se va trezi o oaie neagrã si va pleca spre nord, iarna va fi usoarã. În traditia popularã, ziua cinstirii Sfântului Dimitrie era numitã si ziua soroacelor, pentru cã acum se încheiau învoielile vechi si se parafau altele noi.

Faptele minunate ale Sfântului Izvorâtor de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este pentru noi, românii, foarte important pentru faptul cã este un sfânt sud-est european care si-a dat viata pentru Hristos si care face parte din spiritualitatea rãsãriteanã. Fiu de guvernator al orasului Tesalonic, Dimitrie nu a pregetat sã mãrturiseascã credinta crestinã chiar cu pretul vietii sale. Pentru aceasta, cultul sãu a ajuns la o rãspândire foarte mare în Orient si foarte multe persoane îi poartã numele pânã astãzi. În secolele al VI-lea si al VII-lea, un arhiepiscop de Tesalonic, Ioan, a alcãtuit viata Sfântului Dimitrie si minunile pe care acesta le-a fãcut. Una dintre cele mai cunoscute minuni este cea care s-a sãvârsit cu un mare demnitar, guvernator al orasului Tesalonic, Marian. Acesta era un om drept, un crestin adevãrat. Diavolul a încercat sã-l momeascã cu felurite ispite, ba cu mândria, ba cu lãcomia, ba cu clevetirea. În schimb, el a rezistat la toate. Vãzând diavolul aceasta, dupã o perioadã îndelungatã de încercãri, l-a atacat în sãnãtatea trupului. Marian s-a îmbolnãvit asa de tare, încât paralizase cu desãvârsire, nici limba în gurã nu mai putea sã si-o miste, nicidecum sã mai mãnânce sau sã vorbeascã. În aceste conditii, întâmplarea s-a petrecut în secolul al V-lea, un cunoscut i-a spus cã Sfântul Dimitrie l-ar putea ajuta. L-au dus la biserica sfântului din cetate. Acolo l-au pus jos si dupã mai multe ore de rugãciune intensã el s-a fãcut sãnãtos, plecând pe picioarele lui. Fiind o persoanã foarte importantã, s-a auzit în tot orasul de aceastã minune. Sfântul Dimitrie a devenit patronul orasului, si nu numai al orasului, dar si al întregii crestinãtãti balcanice, pentru cã sãrbãtoarea lui de la 26 octombrie a devenit un fel de sãrbãtoare nationalã, asa cum erau Panatheneele ateniene unde se adunau toate cetãtile, sãrbãtorind în comun anumite zeitãti. Asa s-a extins cultul Sfântului Dimitrie.

Hramul Mânãstirii Dimitrie Cantemir

Este situatã în comuna Dimitrie Cantemir, satul Grumezoaia, judetul Vaslui, la 20 km de orasul Husi si la 8 km de soseaua nationalã Crasna-Husi-Albita, pe strãvechi meleaguri încãrcate de istorie si spiritualitate ortodoxã, cu cele mai vechi asezãri rãzesti, este una din vetrele monahale ce poartã si întretine firul istoriei neamului românesc.

Potrivit cercetãrilor fãcute de profesorul Gheorghe Ghibãnescu, locul pe care s-a ridicat mãnãstirea s-a dat de cãtre Domnitorul Ștefan cel Mare si Sfânt, unui ostean al sãu, Stan Posatnicu, ca rãsplatã pentru faptele de mare vitejie, care construieste prima bisericã din lemn. În anul 1692, Domnitorul Dimitrie Cantemir construieste  o nouã bisericã din lemn pe locul celei vechi, închinatã Maicii Domnului cu hramul ” Intrarea în bisericã a Maicii Domnului”, devenind noul ctitor al mãnãstirii care-i va purta numele si care va dãinui pânã astãzi.  Chinovie de monahi, în anul 1802 mãnãstirea devine asezãmânt de ascultare si rugãciune pentru maici, în anul 1855 în urma unei epidemii de holerã, mãnãstirea se pustieste, iar dupã secularizarea averilor mãnãstirilor, devine bisericã de parohie.

În anul 1996, prin grija pãrinteascã a Preasfintitului Pãrinte Ioachim Mares, Episcop al Husilor, s-a reînfiintat aceastã mãnãstire de monahi si prin osârdia si osteneala Preacuviosului Arhimandrit Serafim Bodnar, staret al acestei mãnãstiri, s-a construit o bisericã nouã închinatã Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, în memoria ctitorului domnitor, un corp de chilii si clopotnitã, care au fost sfintite pe 26 octombrie 2001. Apoi s-a reparat biserica veche si au fost pictate cele 2 biserici, s-a împrejmuit incinta mãnãstirii cu gard de piatrã, iar curtea a fost amenajatã cu spatii verzi, trandafiri si alei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.