Local

Sfaturi pentru a avea mãrar tot anul si cum trebuie fãcut ca planta sã nu facã niciodatã flori

UTIL…Mãrarul este o plantã aromatã, apreciatã de toti românii si usor de cultivat. Dar, pentru a ne bucura de savoarea preparatelor culinare în care folosim mãrarul, specialistii ne învatã ce trebuie sã facem pentru ca mãrarul sã nu facã niciodatã flori si sã poti culege, tot timpul anului, crengute proaspete. Si nu vorbim aici de lucrãri de grãdinãrit complexe. Prin semãnarea succesivã, tundere frecventã si mentinerea conditiilor optime de crestere, poti preveni înflorirea mãrarului si te poti bucura de crengute proaspete pe tot parcursul anului. De retinut este si faptul cã mãrarul este cunoscut ca plantã medicinalã încã din cele mai vechi timpuri. De asemenea, planta este folositã atât pentru probleme digestive, cât si pentru probleme cardiace. Extractul de mãrar poate avea efecte benefice în scãderea colesterolului total si trigliceridelor. În plus, consumul acestei plante are impact pozitiv si asupra scãderii cheagurilor de sânge, îmbunãtãtind circulatia. În plus, mãrarul poate ajuta si în scãderea nivelului glicemiei.

Mãrarul este o plantã anualã, cu viatã scurtã, nativã din sud-vestul si centrul Asiei. Este o plantã rezistentã la temperaturi scãzute si se poate semãna toamna sau primãvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2-3 cm. În plus, mãrarul necesitã umiditate mai ales în timpul germinãrii semintelor, iar recoltarea poate începe când plantele au 10-12 cm înãltime. Mãrarul creste cel mai bine în zone însorite, dar tolereazã si semi-umbra. Trebuie sã ne asigurãm cã solul este bine drenat pentru a evita stagnarea apei. Semintele se planteazã direct în grãdinã sau într-un ghiveci, la o adâncime de aproximativ 1 cm. Este important sã lãsãm un spatiu de aproximativ 30 cm între seminte pentru a oferi suficient loc plantelor sã se dezvolte. Mãrarul are nevoie de sol umed, dar nu excesiv de ud. De aceea este recomandat sã se ude periodic, asigurând astfel cã pãmântul se usucã usor între udãri pentru a preveni putrezirea rãdãcinilor. Pentru a împiedica mãrarul sã înfloreascã, specialistii recomandã sã se ciupeascã vârfurile plantelor când ajung la o înãltime de aproximativ 15 cm. Acest pas stimuleazã productia de frunze si încetineste procesul de înflorire. Mãrarul poate fi recoltat pe toatã durata perioadei de crestere. Pentru acest lucru trebuie tãiate frunzele de la baza plantei, astfel încât sã se lãse destule pentru ca aceasta sã continue sã creascã sãnãtos. Desi mãrarul este în general rezistent la boli si dãunãtori, este important sã se verifice plantele în mod regulat. Frunzele galbene sau perforate pot indica o problemã cu dãunãtorii sau o boalã. De retinut este si faptul cã mãrarul este o plantã companion excelentã pentru legume precum rosiile si varza, deoarece poate ajuta la respingerea anumitor insecte dãunãtoare.

Mãrarul, plantã medicinalã. Beneficiile consumului de mãrar

Mãrarul este o plantã bogatã în diversi compusi cu beneficii înclusiv în sãnãtate. Astfel, planta este o sursã excelentã de vitamine, calciu, fier si uleiuri esentiale. Mãrarul a fost folosit în medicina traditionalã pentru tratarea colicilor la copii si diverse probleme intestinale, dar si pentru a ajuta în timpul alãptãrii. Flavonoidele (compusi vegetali naturali, cunoscuti ca antioxidanti puternici, care se gãsesc în multe fructe, legume, vin, ceai si ciocolatã. Ele protejeazã organismul de stresul oxidativ si radicalii liberi, contribuind la reducerea riscului de boli cronice, precum afectiuni cardiace sau cancer – n.r.), cum sunt cele care se regasesc în mãrar, pot ajuta la sustinerea sistemului cardiovascular datoritã proprietãtilor lor antioxidante si anti-inflamatorii. Mai mult, studiile au arãtat cã extractul de mãrar poate avea efecte benefice în scãderea colesterolului total si trigliceridelor. În plus, consumul acestei plante are impact pozitiv si asupra scãderii cheagurilor de sânge, îmbunãtãtind circulatia. În plus, mãrarul poate ajuta si în scãderea nivelului glicemiei. Concluziile obtinute în urma studiilor aratã cã mãrarul ajutã în cazul diabetului datoritã efectului sãu de scãdere a valorilor de glicemie. Mai mult, uleiul din mãrar este din ce în ce mai des folosit ca ulei esential adãugat ca supliment în multe dintre medicamentele pentru scaderea nivelului glicemiei. Si nu în ultimul rând, nivelul ridicat de antioxidanti pe care ii contine mãrarul este asociat cu imbunãtãtirea functiei imunitare. De asemenea, vitaminele si mineralele din compozitia acestei plante ajutã la protectia organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button