Simona din Armãsoaia, reprezentantul elevilor vasluieni în Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision

MODEL PENTRU COPII… Are 15 ani, este din satul Armãsoaia si a înteles încã de micã cât de importantã este educatia pentru ea si pentru colegii ei mai mici. Simona a beneficiat de programe si proiecte organizate de World Vision din clasa întâi, iar din clasa a V-a a intrat ca membru în Grupul de Initiativã organizat de World Vision în scoala ei din Pungesti. „În clasa a VII-a chiar am început serios treaba în World Vision pentru cã am descoperit bucuria de a ajuta pe cineva. Cred cã asta m-a ajutat foarte mult pe mine ca persoanã. M-a dezvoltat. Asta e clar. Si apoi, în clasa a VIII-a am mai crescut, m-am maturizat si am avut foarte multe idei pentru proiecte“, a povestit Simona. “Grupul de Initiativã, format de World Vision în scolile din comunitãtile în care activãm, oferã multe oportunitãti de dezvoltare personalã elevilor care se implicã. Dar mai ales, le oferã sprijin si încurajãri pentru a-si face vocea auzitã si a lua initiativã sã schimbe ceva”, au transmis reprezentantii World Vison.

Simona a fost implicatã în scrierea unor proiecte pentru prevenirea abandonului scolar, cyberbullying, si chiar a scris un astfel de proiect. „Am avut posibilitatea de a scrie un proiect finantat de Fundatia World Vision. Si a fost un fel de concurs, cine depunea proiectul printre primele trei, avea sanse mai mari de cîstig. Am scris proiectul si, când am primit rãspunsul cã este aprobat, ne-am bucurat foarte mult. Doar cã, din pãcate, nu am mai reusit sã îl realizãm pentru cã a început carantina. Este un proiect adresat copiilor de clasa a V-a, sã înteleagã cât de important este sã continue scoala prin activitãti interactive, dar si prezentãri”, a povestit Simona. Proiectul va fi implementat anul viitor de colegii ei mai mici din Grupul de Initiativã. Printre nenumãrate idei, Simona si colegii ei au avut mai multe initiative de a îmbunãtãti infrastructura scolii din Pungesti. Mai exact, au luat legãtura cu primarul si directoarea scolii pentru a rezolva problema acoperisului. „Când ploua, venea apa pe scãri si intra pe sub usã, în scoalã. Puneam cãldãri, perne, cã noi mai aveam perne pe scaune si trebuia sã le punem pe scãri sã oprim apa sã nu intre pentru cã se umfla parchetul. Usa nici nu se mai închidea. Tavanul de la bibliotecã mai are un pic si cade, varul deja a cãzut,” a povestit Simona.

“Activitãtile de la World Vision m-au învãtat sã mã deschid în fata oamenilor si sã pot sã vorbesc în public”

Simona se confruntã cel mai des cu mentalitatea învechitã a tuturor si cu lipsa dorintei de a schimba ceva. Chiar si a primarului, care considerã cã initiativele copiilor nu sunt demne de luat în seamã. Însã ea nu s-a dat bãtutã. A continuat alãturi de Grupul de Initiativã sã sustinã diverse activitãti de informare, de consiliere în carierã, de dezvoltare personalã pentru colegii ei din clasele mai mici. Asa a ajuns sã fie votatã reprezentantul elevilor din judetul Vaslui în cadrul Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision. Din dorinta de a ajuta copiii din comunitatea ei, Simona si-a depãsit fricile de a vorbi în public si de a-si exprima pãrerile. Asa a ajuns sã fie un membru activ al CCC. „Îmi doresc ca toti copiii sã aibã parte de o educatie si o sansã pentru viitor. Cred cã motivatia mea de a mã implica de aici vine, sã le ofer o sperantã cã totul va fi bine si cã au o sansã dacã se tin de scoalã”, spune eleva. Aceasta îsi va continua liceul la Iasi si apoi îsi doreste sã dea la Facultatea de Drept. “Povestea Simonei este una de succes care ne demonstreazã cã munca noastrã si sprijinul constant pot sã schimbe cursul vietii unui copil”, spun reprezentantii World Vision. „Cred cã activitãtile de la World Vision m-au învãtat sã mã deschid în fata oamenilor si sã pot sã vorbesc în public. Si categoric gândirea mea de acum cred cã a fost influentatã foarte mult de World Vision prin toate cazurile si proiectele în care am fost implicatã”, a concluzionat Simona.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ