spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Sistemul public de sãnãtate mentine regulile din perioada stãrii de urgentã

- Advertisement -

DISTANTARE SOCIALÃ, PE CÂT SE POATE….Executivul a aprobat o Ordonantã de Urgentã care prevede reglementãri privind acordarea si decontarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale, inclusiv a activitãtilor cuprinse în cadrul programelor nationale de sãnãtate, începând cu data de 15 mai 2020. Astfel, pânã la data de 30 septembrie 2020, consultatiile medicale acordate în asistenta medicalã primarã si ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, pot fi acordate si la distantã, utilizând orice mijloace de comunicare.

Consultatiile medicale la distantã se acordã cu încadrarea în numãrul maxim de 8 consultatii pe orã. De asemenea, se pãstreazã prescriptiile la distantã, iar medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacientii cronici inclusiv medicamentele restrictionate din lista de medicamente compensate si gratuite care se acordã în cadrul programelor nationale de sãnãtate. Începând cu data de 15 mai, se mentin si mare parte din reglementãrile privind modalitatea de acordare a concediilor medicale care au fost valabile pe perioada stãrii de urgentã, pânã la data de 30 septembrie 2020. Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurãri sociale de sãnãtate pentru care a fost instituitã mãsura de carantinã ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 beneficiazã de concedii si indemnizatii pentru carantinã, indiferent de locul în care aceasta se instituie. Certificatele de concediu medical se elibereazã de cãtre medicii de familie dupã ultima zi a perioadei de carantinã, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii perioadei de carantinã. Certificatele de concediu medical eliberate se pot transmite de cãtre medicii curanti cãtre persoanele asigurate, respectiv de cãtre persoana asiguratã cãtre angajatori/case de asigurãri de sãnãtate si prin mijloace electronice de transmitere la distantã.

S-a urmãrit, pe cât posibil, limitarea deplasãrii la furnizori sau la casele de asigurãri de sãnãtate a asiguratilor

În bugetul FNUASS vor fi alocate sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantinã, indiferent de locul în care aceasta se instituie, respectiv institutionalizatã, la o locatie declaratã de cãtre persoana carantinatã sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, precum si pacientilor diagnosticati cu infectia COVID-19. Pentru toate tipurile de concedii medicale, modul de acordare a certificatelor de concediu medical si durata acestora sunt prevãzute în normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr. 158/2005, cu modificãrile si completãrile ulterioare. „Am considerat necesarã prelungirea acestor mãsuri pentru a limita pe cât posibil deplasarea la furnizori sau la casele de asigurãri de sãnãtate a asiguratilor care au nevoie de diverse documente în vederea accesãrii serviciilor medicale necesare, precum si pentru a asigura distantarea socialã si, implicit, siguranta pacientilor. Tot în acest sens, este necesarã si mentinerea valabilitãtii unor documente pentru anumite perioade, în functie de evolutia situatiei epidemiologice. Vom rãmâne în stare de alertã, vom tine cont de clasificarea spitalelor pe nivele de risc, vom evalua situatia si vom lua toate mãsurile necesare ca pacientii sã beneficieze de serviciile medicale necesare în conditii de sigurantã”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Cardul de sãnãtate nu va fi necesar pânã la 30 iunie

Toate serviciile medicale si farmaceutice vor fi acordate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate pânã la data de 30 iunie 2020 fãrã sã fie necesarã utilizarea cardului national de sãnãtate. Dupã data respectivã va fi mentinutã aceastã reglementare pânã la 30 septembrie 2020 pentru serviciile acordate în medicina primarã si ambulatoriul de specialitate. Pentru serviciile medicale acordate în unitãtile sanitare cu paturi si de cãtre furnizorii de investigatii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente va fi realizatã o evaluare în urma cãreia se va stabili dacã va fi oportunã introducerea, dupã data de 30 iunie, a obligativitãtii utilizãrii cardului national de sãnãtate. De asemenea, casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã toate serviciile de dializã efectiv realizate, cu încadrarea în numãrul de bolnavi prevãzut la nivel national pânã la data de 30 iunie 2020, urmând a fi evaluatã situatia pe acest tip de servicii medicale, pentru a stabili dacã aceastã masurã necesitã sã fie implementatã în continuare. Actul normativ aprobat azi mai prevede si cã serviciile medicale si medicamentele pentru tratarea cazurilor COVID-19 si complicatiile acestora se acordã tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României si se suportã din bugetul Fondului National Unic de Asigurãri Sociale de Sãnãtate, pânã la data de 30 septembrie 2020.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.