spot_img
19.1 C
Vaslui
03-iun.-2023

Slujbã deosebitã la Catedrala din Bârlad, sustinutã de PS Ignatie, Episcopul Husilor (FOTO)

spot_imgspot_img
- Advertisement -

„ÎN BISERCA SLAVEI TALE STÂND”…În cea de a treia zi a Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai importantã sãrbãtoare a crestinãtãtii, credinciosi dar si preotii din Bârlad si din împrejurimi au avut bucuria de a participa la Liturghia Arhiereascã ce s-a sãvârsit în prezenta Preasfintitului Ignatie, Episcopul Husilor. De asemenea, au participat si consilieri episcopali, stareti de la mãnãstirile din Protopopiatul Bârlad, dar si din alte Protopopiate mai îndepãrtate. A participat si Protopopul de Bârlad Vasile Lãiu, slujba având loc la Biserica cu hramurile Sfintii „Petru si Pavel” si Sfântul „Grigore Palama” – declaratã de cãtre Preasfintitul Ignatie – Episcopul Husilor, Catedralã (prin hotãrârea ce a fost adusã la cunostinta bârlãdenilor pe data 13 noiembrie 2022), când a fost sfintitã aceastã bisericã.

Biserica este asezatã într-un cartier preponderant de blocuri, cu o populate destul de tânãrã. Parohul Catedralei este pr. Ciprian Aurelian Tacu, ce s-a remarcat prin activitatea sa în parohiile Pogana si Crâng. Aici a finalizat mai multe lucrãri de constructie si restaurare a bisericilor. În acest sens, amintim urmãtoarele: a finalizat casa (de fapt o vilã) parohialã, a construit clopotnita si a adus din Austria clopot nou, a început restaurarea icoanelor din catapeteasmã si a unor icoane vechi din Sfântul Altar din biserica de lemn Pogana (monument istoric de gr. II), a demarat lucrãrile de picturã la biserica din satul Crâng, a organizat pentru prima oarã în Episcopia Husilor un „Concurs de toacã” si a pus bazele Revistei parohiale „Potirul Poganei” împreunã cu un nucleu de intelectuali din sat si a unor scriitori din Bârlad, o revistã de calitate atât prin continutul sãu telologic, misionar, cultural, cât si prin aspectul impecabil si inedit al publicatiei.

Catedrala „Sf. Petru si Pavel” a rãsunat de imnurile de Paste

Catedrala Sfintii „Petru si Pavel” odatã sfintitã, si-a stabilit un program bogat în slujiri, program ce este afisat atât la intrarea în frumoasa curte a bisericii cât si în mediul on-line (pe facebook) unde poate fi accesatã si o paginã ce ilustreazã viata acestei biserici cu adevãrat vie, astfel încât orice bârlãdean dornic de a participa sã stie ora si felul acestor slujbe. Demn de retinut este faptul cã Sfânta Liturghie se sãvârseste în fiecare dimineatã, Sfântul Maslu de douã ori pe sãptâmânã iar duminica dupã-amiazã sunt activitãti pentru copii si tineri. Biserica este deschisã zilnic câteva ore, atât dimineata cât si dupã-amiazã iar preotul paroh, ce este si consilier episcopal cu probleme de constructii si patrimoniu, neobosit si cu o uimitoare energie, este sufletul acestei biserici spre care îsi îndreaptã pasii din ce în ce mai multi credinciosi din toate parohiile.

În aceastã a treia zi de Paste, biserica s-a dovedit neîncãpãtoare si datoritã numãrului mare de participanti ce au tinut sã asculte glasul blând al Episcopului Ignatie, atât de iubit de enoriasi , asteptat si primit cu emotie dar si cu mare bucurie oriunde slujeste, prezenta Sfintiei Sale fiind si ea o adevãratã sãrbãtoare.

„Pentru mine, ce mã consider un crestin-ortodox practicant, toate slujbele bisericii sunt pline de harul Duhului Sfânt, sunt aducãtoare de bucurie duhovniceascã, de liniste sufleteascã, de sãnãtate, armonie si de echilbru în lumea contemporanã tulburatã si destul de nesigurã. Desi locuiesc departe de aceastã bisericã si nu este biserica mea de parohie, mã simt atrasã de acest lãcas de slujire si am mers la minunatele slujbe din timpul Postului Mare, cu multã râvnã, astfel încât nici drumul, nici slujbele nu mi s-au pãrut lungi.

Dupã ce am parcurs calea postului, am simtit cu adevãrat bucuria Învierii Domnului si Mântuitorului Iisus Hristos alãturi de Sfintii ocrotitori ai acestei biserici, de preotul paroh Ciprian Tacu dar si de enoriasii blânzi, calzi, zâmbitori, smeriti si cu mare dragoste pentru fiecare credincios ce calcã pragul aceastei biserici.

Pentru acel ce crede, nu este bucurie mai mare decât sã fie cu Hristos, cu fratii întru credintã, în biserica Domnului, în toate zilele vietii sale. <<În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare … >>, citat din Slujba Utreniei”, ne-a mãrturisit poeta Dorina Stoica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri