
NEAJUNSURI… Mai sunt câteva luni până când spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Huși va trebui acreditat, însă acest deziderat pare cu atât mai greu de realizat cu cât și la această oră unitatea caută de zor specialiștii care îi lipsesc, totuși, de ani buni. Mai mult decât atât, pacienții, de pildă, sunt trimiși prin oraș, pe la farmacii, să își cumpere singuri pastile, întrucât farmacia unității medicale e “văduvită” de medicamente esențiale. Recent, mama unui hușean destul de cunoscut la nivel de oraș a fost și ea internată în Spitalul Huși, iar omul a povestit cum l-a trimis medicul să cumpere un anumit antibiotic de la farmacie. “Aproape toți pacienții care au nevoie de anumite medicamente sunt trimiși să își cumpere singuri. Nu e vinovată doamna doctor, care ne-a explicat foarte clar că dacă ar fi să ceară și să așteptăm ca antibioticul respectiv să ajungă în farmacia spitalului, Doamne ferește, se pot complica lucrurile la cât de mult timp trebuie să treacă. Nu știu cum se descurcă pacienții care poate nu au bani”, spune aparținătorul. De acest lucru se plâng tot mai mulți pacienți în ultima perioadă și, în mod ilegal, niciunul dintre cei care au cumpărat din banii lor medicamentele lor nu a fost informat că, în conformitate cu legea, spitalul este obligat să le deconteze medicamentele. “Nu ne-a spus nimeni că trebuie să facem o cerere către conducerea spitalului, să atașăm bonul și apoi să ne fie dați banii înapoi”, susțin oamenii.
Se anunță o perioadă cu destule provocări la spitalul Huși! În toamnă, instituția are de obținut o acreditare care, de regulă, nu se obține atât de simplu, cu vorbe goale sau laude deșarte, ci cu dovada temeinică a unei unități medicale bine puse la punct. Când la conducere se afla medicul Lucian Rotaru, era de notorietate faptul că acesta mobiliza toată suflarea unității, pentru a pregăti acest moment decisiv. Făcea o “prioritate 0” din obținerea acreditării, ceea ce pe unii angajați îi cam enerva, însă cu toții știau că totul este spre binele spitalului și a miilor de pacienți din toată zona. Partea bună, spun cârcotașii, este că, deși nu mai este la cârma spitalului, dr. Lucia Rotaru a rămas în instituție undeva, printr-un birou, de unde ar pune umărul să ajute cumva în acest proces esențial de obținere a acreditării spitalului.
Anunțuri, buluc, în “Viața Medicală”, publicate toate într-o zi de 13, zi cu.. noroc!
Până una-alta, situația aflată “la vedere” nu dă prea multe semne de optimism. De pildă, în “Viața medicală” din data de 13 mai 2022, spitalul Huși a dat o sumedenie de anunțuri privind angajarea specialiștilor de care unitatea are mare nevoie, dar nu de azi, de ieri, ci de ani de zile. De exemplu, instituția vrea să angajeze un medic internist, un radiolog, un urgentist, un ortoped, un pediatru, cardiolog, oftalmolog , etc, dar numai că, din cause diverse, specialiștii nu prea dau năvală la Huși. Din toată înșiruirea aceasta de medici specialiști, foarte necesari în spital, actuala conducere a “reușit” să angajeze… un stomatolog, care nu doar că nu era necesar în momentul de față, dar s-a dovedit că nici măcar nu are contract cu CJAS Vaslui.
“Medicii sunt foarte buni, dar nu au ce le trebuie. Farmacia spitalului e goală, iar ei, de nevoie, ne trimit prin oraș să cumpărăm pastile de la farmacii”
Tot “la vedere” este și situația privind lipsa medicamentelor pentru pacienți. Medicii care vor să trateze bolnavii internați în mod corespunzător se văd nevoiți să își trimită pacienții cu rețetele prin oraș, ca să ia de la farmacii tratamentul necesar. De nevoie, oamenii se duc și nu se supără pe medicii curanți. “Doamna doctor mie mi-a spus în față. Nu este acest antibiotic în farmacie și nici celelalte pastile și ne-a îndrumat să îl cumpărăm, pentru că e foarte necesar, ca să înceapă tratamentul cât mai repede. Rețeta pe care ne-a dat-o doamna doctor a costat aproximativ 130 de lei. Mama a fost internată de două ori și de fiecare dată am cumpărat noi medicamente. Nu doamna doctor este vinovată, dânsa este un medic extraordinar, dar dacă nu sunt medicamentele necesare în farmacia spitalului, doamna doctor ce să facă? Sunt două variante: să aducă ea de acasă sau să lase pacientul doar cu o aspirină. Doamna doctor a ales să își facă meseria, chiar dacă nu prea are cu ce”, spune Robert. Ceea ce este însă ilegal în acest caz e faptul că oamenilor nu le sunt decontate medicamentele pe care sunt obligați să le cumpere, pentru a fi folosite într-o unitate medicală, unde ei se prezintă în calitate de asigurați medical. Pacienților nu le explică nimeni că au dreptul de a deconta cheltuielile, atașând bonul fiscal la o cerere formulată în acest sens. “Nici nu am știut că există o lege care să oblige spitalul să ne deconteze contravaloarea medicamentelor pe care spitalul nu le are, iar noi le cumpărăm cu banii din buzunar. Nu am știut”, spun aparținătorii bolnavilor internați, puși să își cumpere tratamentul, deși sunt asigurați medical.
Ce noroc pe voi, husenii ! Il aveti acolo pe insusi Ministrul Sanatatii de acum jumate de an 🙂 Sigur dumnealui stie cum sa rezolve problema !
Singurele lucruri ale caror lipsa se vede sunt nasturii si mintea
Nu e numai la Husi asa! E peste tot. Ati primit o comanda, VRN, sa va bagati iar peste spitalul Husi? Articolele astea, sau ce o fi, nu ar trebui facute la comanda.
Nu este nicio noutate, același sistem medical infect plin de aroganți șpăgari . Plătim toată viata CAS iar când ajungem la bătrânețe prin spitale ba nu sunt fonduri ba trebuie sa mergi la privat ba te lovești de atitudinea sfidătoare a șpăgarilor.
Dc credeți ca doar Spitalul din Husi se confrunta cu aceste pb ce sa mai spunem despre un mare Spital Județean care duc la fel lipsa de medici și medicamente.
Este vorba de ceva ciudat ..foarte ciudat ceea ce se petrece acolo. Oricat ar merge spre manager aratatul cu degetul, el nu taie medicamente nu taie materiale , nu taie reactivii. Sunt 2 birouri care in mod inexplicabil daca omul asta zice da se aseaza curmezis si lucrurile sunt tergiversate la extrem. Si uite asa este expus si personalul, nu i bine pt pacient si nu-i bine nici pt manager. De ce fac cei care pun viza si cei care fac comanda nu o fac in ziua in care managerul da unda verde???
Corect multe lucruri nu se vad ci doar ceea ce se vrea și sensibilizează.
Cei mai vinovați sun medicii in acest caz . Refuzați sa mai profesati daca nu sunt medicamente . Asta înseamnă solidaritate cu pacienții sau va multumiți cu salariile si șpăgile .Aveți om care va poate reprezenta la nivel național … cereți si ci se va da daca blocați sistemul.