spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Spital aglomerat dupã explozia de cazuri de Covid 19, medicii depãsiti de situatie, se cautã solutii

- Advertisement -

Disperare la Bârlad

ALARMANT… Devine tot mai gravã, de la o zi la alta, situatia infectãrilor cu SARS-CoV-2, la nivelul judetului Vaslui, iar spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad reprezintã frontul pe care se dã cea mai cruntã bãtãlie cu temutul virus! În acest moment, la Spitalul din Bârlad sunt internati 270 de pacienti cu Covid 19, dintre acestia, zece sunt pe sectia de terapie Intensivã, iar cinci bolnavi sunt în stare gravã. Unitatea sanitarã are aproape toate paturile ocupate. Pentru conducerea spitalului, situatia a devenit un adevãrat cosmar si se cautã solutii pentru a face fatã numãrului tot mai mare de îmbolnãviri. Cadrele medicale sunt cele care duc tot greul acestei bãtãlii, ceea ce duce la o epuizare extremã. De altfel, o asistentã a cedat si a lesinat în timp ce se afla la serviciu.

Din ce în ce mai putine paturi libere sunt în spitalul din Bârlad, care este suport Covid 19. Medicii de la CPU sunt asaltati de cazuri confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 si nu mai fac fatã stresului si oboselii. Numai în douã zile, numãrul pacientilor internati a crescut exponential: vineri-sâmbãtã au fost 55 de internãri de pacienti confirmati pozitiv, iar sâmbãtã-duminicã (în 24 de h) s-au mai internat 68! Se umple si sectia ATI Reanimare, iar numãrul cazurilor grave a crescut de la 2 la 5 în 48 de ore! “Nu mai stim ce sã facem, cãutãm solutii pentru cã suntem depãsiti! Cu asa ceva nu ne-am confruntat nici în perioada stãrii de urgentã! Avem 270 de pacienti confirmati cu boala Covid, iar asimptomatici sunt din ce în ce mai putini. Multi au forme usoare, prezintã simptome, iar numãrul cazurilor cu forme medii si grave se înmulteste! Avem 10 pacienti la ATI Reanimare, dar doar cinci sunt cu Covid 19, care necesitã mascã de oxygen. La CPU este jale! Medicii si asistentii medicali nu mai fac fatã. De vineri dimineatã pânã sâmbãtã dimineatã au fost 55 de internãri, iar de sâmbãtã pânã duminicã dimineatã, 68 de internãri! Nu stim unde sã-i mai punem. Etajele 4, 3 si 2 de la spital sunt pline, sectiile de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie sunt la fel, pline! La Sectia Pediatrie sunt 12 copii internati cu Covid 19, iar spitalul nou este deocamdatã izolator, unde vor fi internati suspecttii, care sunt separati de cei confirmati deja pozitiv. Suntem într-o situatie foarte dificilã, cãutãm solutii, dar nu stim ce va fi”, a spus managerul spitalului bârlãdean, Daniela Bors.

O asistentã, aflatã la capãtul puterilor, a cãzut din picioare, la serviciu

Cadrele medicale sunt cele care duc tot greul acestei bãtãlii, ceea ce duce la o epuizare extremã. O asistentã de la Compartimentul de Primiri Urgente a lesinat dupã ce, ore în sir, alãturi de ceilalti colegi, au preluat pacienti care au fost depistati pozitiv. „Poate pentru cei care nu au îmbrãcat niciodatã combinezonul impermeabil, precum si întreg echipamentul de protectie, e usor de considerat cã medicii si asistentele ar avea o misiune usoarã sau simplã. Însã pentru cei care stiu ce înseamnã toate acestea, efortul si riscurile la care se supun acesti oameni, nu poate fi decât unul demn de respect.”, a precizat Daniela Bors, managerul spitalului din Bârlad. Asistenta care a cãzut efectiv din picioare din cauza epuizãrii fizice a fost ajutatã de colegii sãi sã îsi revinã. Nu este primul caz de cadru medical care ajunge la limita surmenajului, dupã ore de muncã în conditii greu de închipuit de cei care nu cunosc realitatea dintr-un spital suport Covid. Au fost si alti medici si asistente în aceeasi situatie, întrucât costumul de protectie este unul care sufocã dupã ore în sir de utilizare, mai ales cã, fiind varã si o cãldurã excesivã, iar în spital aerul conditionat este interzis pentru cã împrãstie virusul.

„Pacientii cred în teoria conspiratiei, nu în medicamente. Toatã munca noastrã s-a dus pe apa Sâmbetei”

„Va fi din rãu în mai rãu. Cam 70% din pacienti sunt adeptii teoriei conspiratiei. Nu avem cu cine sã luptãm. Suntem dezarmati. Toatã munca noastrã s-a dus pe apa Sâmbetei. Avem pacienti care au refuzat tratamentul sustinând cã nu vor sã facem experimente pe ei. Nu mai avem arme. Nu te poti lupta cu prostia, cu ignoranta si cu conspiratia, cu indolenta, cu nesimtirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce sã-i mai faci. Îi asteptãm în spital, unde avem si lumânãri. Ei cred cã se fac bine de la naturã”, a spus medicul Cristian Oancea, managerul de la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara, care în perioada stãrii de urgentã era etalon al salvãrii bolnavilor de Covid 19 si care acum clacheazã fiind asaltati de cazuri grave. Acelasi lucru este valabil si la spitalul din Bârlad!

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri