ÎNTRE BINE ȘI RĂU… Un caz soluționat în aceste zile de instanța Judecătoriei Huși vine să arate două lucruri foarte importante despre activitatea din spitalul local „Dimitrie Castroian”. În primul rând, ceea ce uimește și, totodată, dă încredere, este faptul că la spitalul Huși, atunci când se vrea, pacienții aduși în stare foarte gravă, chiar pot fi salvați de la moarte și nu este nevoie să fie expediați în stare critică pe la alte unități medicale. Drept dovadă, pe 19 noiembrie 2024, un bărbat stâlcit în bătaie (cu ruptură de splină, cu hemoperitoneu consecutiv, fracturi osoase etc) a fost operat de urgență în spitalul Huși și salvat! Acest fapt chiar merită apreciat, pentru că era timpul să se mai audă și de astfel de cazuri. Entuziasmul însă este atenuat cu cel de-al doilea lucru important din acest caz, și anume faptul că, deși intervenția chirurgicală a fost una grea, tratamentul ulterior a fost și el costisitor, cheltuiala totală fiind de 16.979,53 lei, spitalul Huși, deși a fost solicitat, în mod ciudat nu s-a constituit parte civilă în acest dosar penal (4314/244/2024) și nu a fost interesat să își recupereze banii de la agresor. Aici nu poate fi făcută abstracție de ceea ce remarca recent în ședința CL avocatul Cătălin Țocu, membru în Consiliu de Administrație al spitalului, referitor la juriștii unității sanitare, care nu prea și-ar da silința să alerge după recuperarea banilor din asemenea cazuri. A dat cu piciorul la suma de 16.979,53 lei, cheltuiți cu salvarea victimei unei agresiuni, nu face decât să arate una din cauzele principale pentru care spitalul e îngropat în lipsuri și datorii. Cel puțin de data asta însă, salvarea spitalului Huși a venit de la instanța de judecată. Un magistrat înțelept, văzând cât a cheltuit unitatea medicală cu pacientul bătut, l-a obligat ea pe individ să achite suma deloc de neglijat spitalului Huși. Rămâne de văzut dacă compartimentul juridic își va da silința chiar să recupereze acești bani, ținându-se seama de faptul că spitalul Huși se află într-o criză financiară fără precedent.
Sentința stabilită pe fond de Judecătoria Huși a fost dată recent, pe data de 7 mai 2025. Cazul în sine este el însuși o telenovelă întreagă. Un individ de 26 de ani din județul Galați, furios că i-a fugit concubina cu un bărbat din Oltenești, a mers în noaptea de 18 spre 19 noiembrie 2025 în casa rivalului, ca să își recupereze iubita, cu care are nu mai puțin de 5 copii, cu vârste între 3 luni și 8 ani. Agresorul a pătruns noaptea în locuința bărbatului din Oltenești și l-a luat la bătaie din somn, călcându-l, practic, în picioare. L-ar fi omorât dacă nu ar fi intervenit femeia, care i-a spus că dacă îl lasă în viață, ea va merge înapoi acasă, la copii. Femeia a apucat să spună unei vecine că victima este mai mult moartă decât vie în locuință și să cheme rapid Ambulanța. Echipajul medical a găsit pacientul în stare foarte gravă și l-a adus la spitalul Huși. Medicul chirurg aflat în acel moment de gardă (19 noiembrie 2024) a înțeles că dacă nu intervine, pacientul va muri, pentru că nu ar fi avut cum să ajungă prea departe, în starea în care era. Cu siguranță a fost o intervenție chirurgicală grea și este de lăudat toată echipa medicală care l-a salvat pe acel om, arătând că spitalul Huși, când își asumă, chiar salvează vieți. Separat de acest aspect esențial, costurile cu tot ceea ce a însemnat salvarea acestui om s-au dovedit a fi mari, în sumă calculată la externarea victimei de 16.979,53 lei.
Spitalul Huși se plânge că are datorii de milioane de lei și lipsuri majore, însă unitatea medicală nu își bate capul să recupereze sume mari de bani, care i se cuvin
Numai că de aici începe ceea ce ar putea fi considerat una din părțile nevralgice stridente ale unității medicale, și anume lipsa de interes în recuperarea banilor, de la cei care se fac răspunzători de producerea unor asemenea cazuri. Procurorul de caz a informat în mod absolut legal spitalul că se poate constitui parte civilă în proces, însă, în mod surprizător și inexplicabil, spitalul Huși a refuzat să… își bată capul cu recuperarea sumei. În documentele oficiale, instanța a subliniat clar că „Spitalul municipal Dimitrie Castroian” nu s-a constituit parte civilă”. Aici devine și mai credibilă una din chestiunile ridicate de avocatul Cătălin Țocu într-o ședință recentă de CL, în care era amendat taman dezinteresul celor din compartimentul juridic al spitalului Huși în recuperarea banilor unității sanitare.
Dacă spitalul Huși a dat cu piciorul la 16.979, 53 lei, instanța de judecată a obligat, totuși, condamnatul să achite unității medicale acești bani
CA SĂ VEZI… Și dacă spitalul Huși a dat cu piciorul la cei 16.979, 53 lei, victima bătăii s-a constituit parte civilă, cerând 10.000 de euro, daune morale. Instanța a considerat că îi poate da doar 2000 de euro daune, însă a decis un lucru foarte important, și anume, l-a obligat pe condamnat să achite spitalului Huși suma de 16.979, 53 lei, cât a cheltuit cu victima agresiunii. Rămâne de văzut dacă, până la urmă, spitalul Huși va lupta să recupereze concret acești bani. Dacă doar de la un singur proces de acest fel, spitalul Huși poate recupera o astfel de sumă, cine știe câte alte asemenea sume ar putea ajunge în bugetul instituției, dacă juriștii ar depune un pic de efort ca să recupereze prejudiciile. De menționat că în acest caz, procurorii au declarat Apel, nemulțumiți că bătăușul a primit închisoare cu suspendare. Instanța de la Huși a ținut, ce-i drept, cont că individul are 5 copii minori de crescut și că furia și gelozia i-au întunecat mințile, însă achitatorii cred că faptele sale ar fi trebuit pedepsite mai aspru.
„Drept dovadă, pe 19 noiembrie 2024, un bărbat stâlcit în bătaie (cu ruptură de splină, cu hemoperitoneu consecutiv, fracturi osoase etc) a fost operat de urgență în spitalul Huși și salvat!”- s-a putut și fără Tătaru? Incredibil ….
De ani de zile se întâmplă acest fenomen… incompetenta și comoditatea unei fufe de la juridic face că spitalul sa fie privat de sume f mari de bani.Tot ce are de făcut madam jurista este s trimită niste adrese la agresori și să sesizeze organele procuraturii.. atât …de făcut din birou niste acte și 2-3 telefoane.Nu este in stare, comoditatea și delăsarea sunt ridicate la scara de nesimțire Ciuplanca a protejat-o ,la fel și Popa….deh,are spitalul bani destui..putorile sunt ocrotite
Fomistul de țocu vrea și el o bucățică din pomana Spitalului. Începe să-l imite pe Simion și se dă rotund . Ho fomistule!