Se cautã banii din sponsorizãri, la spitalul din Bârlad

LIPSÃ DE TRANSPARENTÃ Solicitarea noastrã cãtre managerul interimar al spitalului bârlãdean de a ne aduce la cunostintã câti bani au fost în contul de sponsorizare al institutiei, au fost considerate insolentã din punctul de vedere al managerului Angela Chirilã. Cu mare greutate aceasta a înteles cã transparenta cheltuielilor institutiei care este alimentatã cu bani publici si sponsorizãri, trebuie sã fie totalã si a pus la dispozitie cheltuielile solicitate de noi. În cont mai sunt doar 27.840 lei, din cei peste 163 000 de lei adunate în cele douã baluri caritabile organizate de fostul manager Stefan Constantinciu. Ce s-a fãcut cu banii, în special cei de la al doilea bal, rãmâne un mister încã … netransparent.

Asa cum am precizat si ieri, mai multi sponsori ai balului caritabil, care a avut loc pe 1 iunie anul trecut la Pensiunea Mira, ne-au rugat sã ne interesãm ce s-a fãcut cu banii donati de ei atunci, pentru cã nu mai au nicio informatie de atunci. Ei au donat bani multi cu un anumit scop: sã ajute spitalul sã modernizeze rezervele (în jur de opt), în asa fel încât sã fie la nivel occidental. Initial scopul balului caritabil „Elena Beldiman” a fost acela de a strânge bani pentru reabilitarea saloanelor din câteva sectii. Aproximativ 200 de persoane au participat atunci la balul caritabil organizat de Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” prin Fundatia „Sf. Spiridon”, în colaborare cu Primãria Bârlad. În luna octombrie anul trecut erau în cont peste 100 000 de lei, contul fiind creat special pentru sponsorizãri. Cu ei trebuiau achizitionate televizoare (plasme), saltele medicale antiescarã, aparate de aer conditionat, frigidere, linoleum pentru acoperit cimentul de pe jos, chiuvete, lenjerii, etc. Toate aceste achizitii trebuiau fãcute pentru a asigura rezervele la un confort occidental. Ieri am încercat din nou sã obtinem informatii despre ce s-a fãcut cu banii din sponsorizãrile respective, de la balurile caritabile organizate de fostul manager Stefan Constantinciu. Ne-am lovit initial de opacitatea noului manager interimar, Angela Chirilã, care ne-a luat imediat la întrebãri. “Ce vã intereseazã? Nu trebuie sã stiti voi ce avem noi în conturile noastre!”, ne-a repezit noul manager. Pânã la urmã am obtinut cu chiu cu vai, sub stricta ei supraveghere, o hârtie în care ni se spune câti bani au fost în contul de sponsorizãri din cele douã baluri: 163.211, 20 lei. Sumã foarte frumoasã, obtinutã doar din initiativa fostului manager Stefan Constantinciu.

Ce s-a fãcut cu banii?

Din cele peste 163.000 de lei existenti, mai sunt acum în cont 27. 840 lei. Diferenta, adicã 135.370 lei, s-a cheltuit pentru achizitionarea unui aparat de ventilatie Savina, pentru sectia ATI si pentru piese de schimb ale acestui ventilator (112.870 lei plus 7 611 lei), pentru un neurostimulator, un salpinograf, nebulizator plus atomizer, saltele antiescarã si o targã pentru CPU. Aceste achizitionãri au fost fãcute majoritatea (aparatul de ventilatie, neurostimulatorul, salpinograful) cu banii de la primul bal, din luna decembrie 2013. Pentru rezervele ce trebuie dotate cu televizoare, frigidere, aparate de aer conditionat, paturi, linoleum, chiuvete, nu s-au fãcut încã achizitii si nici nu se întrevãd prea curând, pentru simplu motiv cã … nu sunt bani pentru repararea si igienizarea acestora. “Au fost igienizate doar rezervele de la etajul I si II, cu forte proprii si cu bani de la Primãrie. Abia de acum încolo sã achizitionãm aparatura electronicã si electricã, dar mai dureazã”, a spus Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean. Din cei 27 840 de lei din contul de sponsorizãri, se vor achizitiona televizoarele, frigiderele, paturi si aparate de aer conditionat. Când?
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ