spot_img
15.9 C
Vaslui
30-mai-2023

Sprijin financiar pentru vasluienii cu venituri mici care nu își vor putea plăti facturile la gaze naturale și energie electrică

spot_imgspot_img
- Advertisement -
AJUTOR… Autoritățile lucrează la o schemă de ajutor pentru milioane de români care au un venit mediu, care au un consum mediu, atât la gaze naturale cât și la energie electrică.

BANI… Vasluienii cu venituri mici și medii vor primi sprijin financiar pentru plata gazelor naturale și a energiei electrice. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, care a precizat că, în prezent, se lucrează la o schemă de ajutor pentru milioane de români care se vor afla în această situație. „Ceea ce vrem noi să facem mai departe, pe lângă consumatorul vulnerabil, gândim o schemă de ajutor pentru această iarnă pentru milioane de români care au un venit mediu, care au un consum mediu, atât la gaze naturale cât și la energie electrică, și vom veni săptămâna aceasta cu o propunere. O voi prezenta întâi premierului, după care vom ieși cu ea public”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

În Vaslui, facturile la gaze naturale vor fi mai mari cu 40%. Dacă până acum oamenii plăteau 1,52 lei/m3, respectiv 138,67 lei/MWh, de la 1 octombrie, vor plăti 2,11 lei pentru 1 m3 și 192,56 lei pentru 1 MWh. „Evoluția prețurilor de achiziție a gazelor naturale din ultimele luni a fost și continuă să fie pe o direcție ascendentă accentuată. Practic, în ultimul an, prețul gazelor ca marfă a crescut de mai bine de 4 ori. Din păcate, această situație de pe piața gazelor naturale se va reflecta și la nivelul prețului gazelor consumate de către consumatorii casnici”, se arată într-o informare transmisă de Gaz Est unui consumator casnic. Noul preț va fi valabil în perioada octombrie 2021-martie 2022. „Ulterior acestui termen de valabilitatea, prețul de furnizare se va ajusta în funcție de evoluția pieței gazelor naturale, noul preț fiindu-vă notificat cu cel puțin 30 de zile înainte de data modificării”, mai informează conducerea Gaz Est.

Legea consumatorului vulnerabil: 250 de lei (maximum) lunar pentru gaze naturale

Ministrul Economiei a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil de care pot beneficia cetățenii cu venituri mici: „Dacă e vorba de familiile cu un membru de familie, plafonul de venituri este de 1.444 de lei, dacă e vorba de familiile cu mai mulți membri de familie, plafonul este de 810 de lei pentru un membru de familie. Vorbim de venituri lunare. Ei pot să obțină așa: 250 de lei lunar pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energie electrică și 160 de lei pentru lemn de foc. Acestea sunt sumele maximale. Este un proiect al Ministerului Muncii, noi am fost doar avizatori. L-am aprobat în martie în guvern, a trecut de Senat la sfârșitul lui mai și eu sper ca în septembrie să fie aprobat de Camera Deputaților. Există mai multe dispute pe data de intrare în funcțiune a acestei legi. Dar vreau să vă zic că o să venim cu un alt pachet, cu o altă lege care ajută mult mai mulți oameni, vorbim de milioane de oameni, inclusiv pe consumatorii vulnerabili și practic, din punctul nostru de vedere, al Ministerului Energiei, venim cu această lege, pe care o vom aproba prin Ordonanță de Urgență, pentru această iarnă, probabil 1 noiembrie – 31 martie. Din acest punct de vedere, nu mai e așa de important în cât timp și cât de repede se face legea consumatorului vulnerabil, pentru că în această iarnă, inclusiv consumatorii vulnerabili, deci și cei care au un venit mediu sau un consum mediu, pentru că este cam același lucru, vor fi protejați”, a mai anunțat ministrul Energiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.