spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Sprijin politic pentru “Scoala pe rod”

- Advertisement -

Dupa modelul “România prinde radacini”, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau, vrea sa faca plantari in curtile scolilor din mediul rural, astfel incât fiecare elev sa aiba propriul copacel, sa se ataseze de el si sa-l ingrijeasca. E vorba de pomi fructiferi, proiectul având doua obiective: refacerea livezilor de altadata, cu toate beneficiile aduse sanatatii copiilor, si o latura educationala, la fel de importanta, dupa cum sustine presedintele CJ. Dragos Benea a prezentat “Programul judetean de refacere a plantatiilor de pomi fructiferi la toate scolile din mediul rural” in ultima sedinta de consiliu. El a dorit ca alesii “sa ia cunostinta de aceasta idee”, urmând sa fie supusa votului peste o luna sau doua. Pentru a-si sustine proiectul, el a aratat ca in cadrul “Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Bacau” se prevede, pentru urmatorul deceniu, cresterea competitivitatii sectoarelor agro-alimentar si forestier, precum si dezvoltarea rurala.

Fiecare scoala cu ciresii ei!

Vor fi plantati meri, pruni, ciresi, poate si gutui, fiind alese soiuri rezistente la frig si daunatori. Plantarea pomilor se va realiza “cu sprijinul primariilor din mediul rural, al ISJ Bacau, al scolilor si, poate cel mai important, cu sprijinul copiilor”, afirma Dragos Benea. Programul de plantare va dura patru ani si va costa aproximaiv 800.000 de lei. In primul an, la prima plantare vor fi implicati peste 50.000 de elevi, dupa care vor participa la doar cei din clasa I. Daca nu exista suficient teren in apropierea scolii pentru infiintarea lotului de pomi fructiferi, primaria va cauta o alta solutie. Actiunea de refacere a livezilor poate atrage si beneficii economice, judetul Bacau având traditie in domeniu: “In conditiile actuale ale cresterii tot mai accentuate a preturilor si implicit a aprecierii calitatii produselor agricole pe piata globala, traditia si experienta judetului Bacau in agricultura permit abordarea mai multor tipuri de culturi, adaptarea acestora in functie de conditiile climatice in schimbare, dar si in functie de normele europene in vigoare.”

Fara placute rosii sau portocalii!

Ideea “unui angajament intre comunitate si copil”, care ii place atât de mult presedintelui Dragos Benea, a fost intâmpinata cu entuziasm de toti consilierii, indiferent de partid. Amuzat, Nicu Sapca, PD-L, a declarat ca are o singura doleanta: “Sa nu avem pe fiecare copac o placuta cu numele «Dragos Benea», asa cum s-a intâmplat la ghiozdane.” “Fiecare pom va avea o placuta cu numele copilului care l-a plantat”, a explicat presedintele CJ. “Nu am putea stabili de pe acum sa nu fie portocalie sau rosie?”, a intrebat Nicu Sapca. “Va fi verde”, l-a linistit Dragos Benea, adaugând ca mizeaza foarte mult pe “componenta educationala” a activitatilor din cadrul programului. S-au propus si nume pentru acest proiect, cel mai apreciat fiind “Scoala pe rod”.
Silvia Patrascanu

desteptarea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.