spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
5.6 C
Vaslui
12-mai-2025

„Spune NU violentei!” (FOTO)

- Advertisement -

RÃSPICAT Asa au cerut copiii din comuna Coroiesti, ieri, în cadrul unei ample actiuni care face parte din proiectul „Prima prioritate: nici un copil invizibil!”, finantat de UNICEF si Primãria comunei Coroiesti. Circa 20 de copii, însotiti de tineri voluntari din Bârlad si chiar de o voluntarã din Spania, alãturi de inimoasa asistentã socialã Gabriela Lungu, coordonatoarea de proiect, au mers în toate satele din comunã (Coroiestii de Jos, Coroiestii de Sus, Mireni, Hreasca, Movileni, Chilieni si Pãdureni) si au strigat în centrul satului, atrãgând atentia locuitorilor, sloganuri împotriva violentei, dupã care au împãrtit pliante cu îndemnuri si sfaturi pentru cei care îsi abuzeazã familiile.

Directia Generalã de Asistentã Socialã pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui continuã si în acest an proiectul demarat în colaborare cu UNICEF România „Prima prioritate: niciun copil invizibil!”. Proiectul urmãreste sã consolideze capacitatea autoritãtilor locale de a sustine servicii de prevenire. La ora actualã, în România, cu precãdere în mediul rural, se simte acut lipsa unui sistem de asistentã socialã care sã previnã o serie de probleme, printre care cele mai grave care afecteazã copilul sunt separarea de familia naturalã si violenta sub diverse forme. Când sistemul de prevenire nu functioneazã, intervine sistemul de protectie a copilului, dar actiunea acestuia este exclusiv reparatorie. Pornind de la scopul initial al proiectul de a contribui la cresterea impactului politicilor de protectie socialã asupra celor mai sãraci si exclusi social dintre copiii si familiile vulnerabile din România, în anul 2012 proiectul deruleazã trei campanii mari: „Spune NU violentei!”, „Efectele grave ale alcoolului si tutunului asupra familiei” si „Promovearea drepturilor copilului”. Ieri în cadrul acestui proiect, Gabriela Lungu, asistentul social al Primãriei Coroiesti, a derulat campania „Spune NU violentei!”, la care au participat peste 20 de copii, câtiva voluntari din Bârlad si una din Spania. Copiii au mers în centrul fiecãrui sat din componenta comunei Coroiesti, au strigat sloganuri împotriva violentei, au fost „tapetati” cu pancarte si „pictati” cu vânãtãi, pentru a atrage atentia în special pãrintilor care la betie „fac educatie” în familie cu pumnul. „Este mare nevoie de a face asemenea actiuni pentru a constientiza oamenii de efectele grave ale violentei asupra familiei.”, a spus Gabriela Lungu, care este si coordonatorul de proiect în comuna Coroiesti. Vã reamintim cã recent, Andreea Marin Bãnicã, ambasadorul României la UNICEF, a fost în comuna Coroiesti, unde alãturi de „doamna Gabi” cum îi spun sãtenii, a realizat un emotionant reportaj despre copiii invizibili din Coroiesti, reportaj inspirat de articolul din cotidianul nostru „Copiii invizibili din satul cel mai sãrac din Europa”.

Proiect foarte important pentru judetul Vaslui!

În anul 2011, proiectul a fost derulat în 96 de comune din judetele: Bacãu, Botosani, Buzãu, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea. Vizitele asistentilor sociali la peste 120.000 de familii din aceste comune au adus în atentia autoritãtilor locale, în plus fatã de cazurile deja existente si cunoscute, încã 3.041 de cazuri de copii aflati în situatii care necesitã interventie, dar despre care nu se stia nimic. Cu alte cuvinte, peste 3.000 de copii „invizibili”. Pe baza evaluãrii proiectului la finele anului trecut si pentru a creste impactul acestuia, în anul 2012 proiectul îsi ajusteazã interventiile atât în termeni de activitãti cât si de arie de acoperire. În judetul Vaslui proiectul este derulat în comunele: Bãcesti, Coroiesti, Cozmesti, Dragomiresti, Grivita, Ivãnesti, Puiesti si Tãcuta, iar activitãtile sale tintesc familiile numeroase, cele monoparentale, copii cu pãrinti migranti, pãrinti cu copii care au dizabilitãti si mamele minore. La Coroiesti, a fost creat un compartiment special pentru derularea acestui foarte important proiect: „Compartimentul de consiliere si sprijin pentru copii si pãrinti” care are sediul în satul Mireni, comuna Coroiesti, la Scoala Veche. Personalul implicat în acest compartiment: medicul de familie, educatorul, cadrul didactic, psihologi, preotul din comunã, asistentul social. Actiunea de ieri a fost pentru comuna Coroiesti un real succes, copii reusind sã-si intre în „rol”, fiind foarte naturali, semn cã si ei au fost cândva „atentionati” de pãrinti mai mult decât era cazul! Cetãtenii din satele pe unde au fost acesti micuti, au reactionat pozitiv, ascultându-i si dându-le dreptate. Au spus, împreunã cu ei, NU violentei!

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.