spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Struto-camila de Bahlui

- Advertisement -

Intelegerile politice ale sefilor de partide de la Bucuresti parsa nu fie intru totul pe placul liderilor locali. Opiniile liberalilor sint impartite, unii condamnind coalizarea PNL-PC, altii aplaudind-o. Democrat-liberalii se bucura ca vor ramine singuri in partea dreapta a esicherului politic. Prin vocea primarului, PSD ramine in expectativa. „Cind se unesc doua partide, iese unul mai mititel. Se vor trezi ca mai au nevoie de un partidulet-balama”, apreciaza de pe margine presedintele CJ, Constantin Simirad.

Liderii politici locali s-au aratat nepregatiti pentru ultimele miscari de la nivel national, respectiv alianta dintre PNL si PC, numita Alianta de Centru-Dreapta (ACD), la care ar urma sa se ralieze si PSD. Nici macar liderii celor doua filiale, altadata adversari politici, nu stiu cum va arata colaborarea.

Alianta PNL-PC este vazuta de multi ca fiind un prim pas in realizarea unei „mari aliante”, din care ar urma sa faca parte si PSD. Discutiile dintre social-democrati si liderii ACD sint abia la inceput.

Liderii PDL Iasi, aflati de cealalta parte a baricadei, considera ca noua formatiune politica nu poate atrage votul a mai mult de 30% dintre romani. Tratativele duse de partidele din Opozitie ar putea trasa, pe linga candidati comuni la alegerile generale din 2012, si un candidat comun la presedintia Romaniei.

Nichita prefera o alianta PSD-PNL

Unul dintre sustinatorii unei aliante PNL – PSD a fost Gheorghe Nichita. Dupa dezbaterile stirnite la nivel national dupa semnarea protocolului de colaborare intre PNL si PC, edilul si-a redefinit punctul de vedere: „Alianta e gindita pentru ca avem un presedinte precum Traian Basescu, care nu respecta tot timpul Constitutia si procedurile parlamentare. Ne asteptam ca, in 2012, Traian Basescu sa incerce sa faca acelasi joc prin care sa uneasca partidele in jurul PDL si sa guverneze impotriva romanilor. De aici plecam cind vorbim despre aceasta alianta de la stinga la dreapta. Deocamdata exista alianta dintre PNL si PC, o alianta normala daca ne gindim ca PC este un partid de centru-dreapta. Ramine de vazut in ce masura si cind este oportuna Alianta PNL – PSD. Riscurile sint foarte mari. Este posibil ca o astfel de alianta sa lase in partea dreapta doar PDL. Trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca si modul in care se face aceasta alianta ii poate da o sansa lui Traian Basescu”. Vicepresedinte al PSD la nivel national.

Nichita mai sustine ca posibila alianta intre PSD si PNL trebuie sa aiba in vedere mai multi factori. Scopul principal al aliantei ar fi cistigarea puterii la nivel national. In ceea ce priveste colaborarea partidelor la nivel local, aceasta ar necesita discutii punctuale. „Pe plan local sint orgolii, chestiuni locale peste care s-ar putea trece, daca ar fi criterii foarte clare. Ca fruntas al PSD, trebuie sa fiu mai atent, mai analitic cu ceea ce se poate intimpla la alegerile locale si la cele parlamentare din 2012. Pentru locale cred ca ar trebui sa mergem pe structuri separate si sa ne batem in comun acolo unde nu detinem conducerea administrativa. La momentul actual mi se pare mai oportun ca PSD si PNL sa aiba candidati pe lista comuna pentru parlament. Toate aceste lucruri trebuie analizate foarte bine. In teritoriu sint oameni care au pregatit deja campania electorala, atit in PNL, cit si in PSD. Acolo unde avem filiale puternice PDL, precum la Brasov, Arad, sa sustinem pe cel mai bun candidat. Trebuie sa gasim solutii pentru a ne pastra identitatea ca partid”, a completat Nichita. El a mai spus ca PSD si PNL pot lucra la un program comun de guvernare, la stabilirea unor masuri care pot fi luate la nivel national.

Adomnitei: „Ciinii nu pleaca de la macelarie”

Deschisi la un dialog cu social-democratii par a fi si liberalii. Senatorul PNL de Iasi Varujan Vosganian a fost unul dintre opozantii cei mai vehementi ai noii structuri politice. De altfel, Vosganian a si votat impotriva unei aliante PNL-PC. „Am scris pe blog despre acest subiect si mai multe nu vreau sa mai comentez. Nu s-a discutat nimic cu privire la colaborarea la nivel local. Exista ideea unei coagulari in fata acestui guvern neputincios. Presiunea publica necesita un raspuns. Oamenii cer sa se faca ceva. Romanii ne vor socoti si pe noi vinovati de ceea ce se intimpla. In ce masura se va face acest lucru, nu pot da acum un raspuns. Singurul lucru concret este ca PSD si PNL s-au asezat la masa dialogului”, a explicat Vosganian.

In opinia presedintelui organizatiei municipale a PNL, deputatul Cristian Adomnitei, o alianta cu PSD nu ar fi de ajuns pentru ca Opozitia sa ajunga la guvernare. „Este nevoie si de cooptarea unor parlamentari din arcul puterii, in special de la UDMR, dar si de la UNPR si minoritati. Pina acum cei de la UDMR aveau prea putine motive sa se alature Aliantei, pentru ca aveau nevoie de garantii. Ciinii nu pleaca de la macelarie. Daca se va realiza acea mare alianta, si ea se prevede sa aiba loc in martie, atunci UDMR va avea de ales. Fie perpetueaza actualul Guvern pina in 2012, si atunci nu vor face parte din viitorul Guvern, fie poate incepe din primavara reconstructia Romaniei”, a afirmat Cristian Adomnitei. Acesta sustine ca pactul dintre PNL si PC face ordine din punct de vedere doctrinar in rindul partidelor de Opozitie. „Absolut ca alianta este un lucru bun. Clarifica doctrina, apele in Opozitie. Este una din premisele realizarii marii aliante a Opozitiei. E imposibila o colaborare cu orice forma a Guvernului condus de Emil Boc. In acest moment, in Opozitie sint doi actori, PNL si PSD, care joaca de la egal la egal. Cred ca a fost o miscare excelenta”, a afirmat Cristian Adomnitei. Acesta nu a vrut sa comenteze despre viitoarea colaborare dintre filialele locale ale PC si PNL.

Liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, nu a putut fi contactat, el fiind plecat in strainatate, in Egipt.

Desi la nivel local conducerile PSD si PC nu se afla in cele mai bune relatii, liderii PC Iasi sint gata sa treaca peste astfel de bariere. Acestia sustin ca orice alianta care va duce la schimbarea actualului Guvern este buna. „O alianta cu PSD ar fi binevenita. Avem obiective comune. Orice alianta care va indeparta guvernarea portocalie este buna. Cred ca alianta dintre cele trei partide va ajunge la 70-80% din voturi. In prima faza alianta formata din toate fortele democratice din Romania, PSD, PNL si PC, va avea ca prim scop darimarea actualei guvernari si in faza a doua vrem sa implementam un proiect de guvernare comun, pentru binele cetatenilor”, a afirmat Bogdan Abalasi, prim-vicepresedintele PC Iasi.

„Este impotriva firii politice”

In opinia liderului PDL Iasi, senatoarea Mihaela Popa, crearea Aliantei de Centru-Dreapta nu face decit sa creasca sansele PDL de a ramine in continuare la guvernare. „Alianta dintre PC si PNL este un lucru benefic pentru PDL. PNL se apropie de stinga, iar zona de centru-dreapta pe echiserul politic ramine goala. PDL va fi singurul partid de dreapta din Romania. PNL va fi absorbit de PSD. Ar trebui sa-si schimbe numele in PSDLC. PDL va trebui sa aiba grija sa atraga tinerii. Nu cred ca acestia vor accepta sa le faca campanie lui Voiculescu si Iliescu”, a declarat Mihaela Popa.

Deputatul PDL Petru Movila crede ca singurul motiv pentru care PNL a realizat aceasta alianta il reprezinta accesul nestingherit al liderilor liberali la trustul media detinut de presedintele de onoare al PC, omul de afaceri Dan Voiculescu. „Argumentele prezentate public nu au nici o legatura cu intentia reala. Intentia este doar ca domnul Crin Antonescu sa stea pe Antene. Acum va sta ca intre frati. Au sfidat principiile chiar si pentru oameni demagogici. Cert este ca nu s-au facut consultari in partid. In afara de Antene, PNL nu avea nici un argument sa faca aceasta alianta, poate doar ura impotriva lui Basescu si PDL. Aceasta alianta va determina migrarea mai multor parlamentari PNL spre alte partide”, a afirmat Petru Movila. Acesta mai spune ca o alianta tripartita ar duce la refacerea „Aliantei 322”, alianta formata din 322 de parlamentari ai Opozitiei care, in 2007, au votat suspendarea presedintelui Traian Basescu. „Daca se va alatura si PSD, vom avea o refacere a Aliantei 322. Cred ca vor obtine maximum 30%. Alianta nu va putea face niciodata singura Guvernul. Este impotriva firii politice de oriunde”, a mai completat Movila.

Seful Consiliului Judetean, Constantin Simirad, sustine ca o astfel de alianta ar fi trebuit realizata dupa anul 2012, nu inainte de alegeri. Acesta aminteste faptul ca vechea conducere a PNL nu a fost de acord cu o aliere cu PC si ca, din acest motiv, ar putea pierde multi votanti. „Fiecare partid cu politica pe care o doreste. Am vazut ca vechea conducere a PNL nu a agreat aceasta alianta. Unii votanti ai PNL vor refuza sa voteze cu PC. Oricum, PNL este un partid conjunctural mare. De regula, cind se unesc doua partide, iese unul mai mititel. Conform sondajelor, alianta celor trei partide ajunge la circa 40% din intentiile de vot. Se vor trezi ca mai au nevoie de un partidulet-balama. E ciudata o astfel de alianta impotriva unui partid cotat la 18% (referire la PDL – n.r.). Il poti da gata si dupa alegeri. Sa facem o alianta sa ce? Nu au incredere nici in ei”, a declarat Constantin Simirad, fost membru PSD, actualmente independent politic.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.