spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Subiecte de nivel mediu si fãrã incidente, la prima probã a Bacaluareatului de toamnã!

- Advertisement -

BAC…Tomnaticii care sustin Examenul de Maturitate si l-au si luat în serios, au toate sansele sã obtinã o notã de trecere în aceastã sesiune. Subiectele au fost accesibile si de nivel mediu. „Nu se poate spune cã subiectele de acum au fost mai usoare decât cele din iunie-iulie. Au fost în acelasi nivel de dificultate care totusi încurajeazã mediocritatea. În principiu, fatã de subiectele din prima sesiune, nu au fost modificãri prea spectaculoase, iar în nota ultimilor ani, subiectele au avut cam acelasi nivel de dificultate, si anume un nivel mediu”, spune un profesor de Limba si literatura românã din Vaslui. Candidatii au avut ca sarcinã, la ultimul subiect de la profilul uman, „particularitãti de constructie a unui personaj dintr-o nuvelã studiatã”, iar subiectele I si II au fost identice la Uman si Real. La prima probã, de Limba si literatura românã, a Bacalaureatului de toamnã s-au înscris 267 de candidati, dar s-au prezentat doar 199.

Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, la prima probã de Limba si Literatura Românã a sesiunii de toamnã a Bacalaureatului National, nu s-au înregistrat situatii care sã impunã eliminarea vreunui candidat, iar temperatura participantilor nu a depãsit valoarea normalã. Astfel, conform programei obisnuite, cei 199 de candidati vasluieni prezenti pentru sustinerea examenului de Bacalaureat sesiunea a II-a, au avut de rezolvat trei subiecte la proba de Limba si Literatura românã. Subiectele I si II au fost asemãnãtoare la ambele profile. Astfel, la Subiectul I, absolventii de liceu au avut de rãspuns la mai multe întrebãri cu privire la textul „Expeditiunea antarcticã belgianã”, de Emil Racovitã, iar la sub-punctul B li s-a cerut sã redacteze un text de 150 de cuvinte tot cu plecare de la fragmentul primit. Apoi, la Subiectul II, candidatii trebuiau sã prezinte rolul unor termeni în textul „Schimbarea la fatã”, de G.M. Zamfirescu. La Subiectul III, la profilul uman, candidatii au avut de realizat un eseu de 400 de cuvinte, în care participantii la examen trebuiau sã prezinte particularitãtile de constructie a unui personaj dintr-o nuvelã studiatã. La profilul real, Subiectul III a constat într-un eseu de minim 400 de cuvinte, în care trebuia sã se prezinte particularitãti ale unei nuvele studiate. „Pot spune cã în nota ultimilor ani, subiectele au avut cam acelasi nivel de dificultate, si anume un nivel mediu. În principiu, fatã de subiectele din prima sesiune, nu au fost modificãri prea spectaculoase. Nu se poate spune cã subiectele de acum au fost mai usoare decât cele din iunie-iulie. Au fost în acelasi nivel de dificultate care totusi încurajeazã mediocritatea. Poate este o afirmatie cam puternicã, dar zona de abordare este cam în acest sens. Multi dintre elevii buni s-ar simti chiar insultati cu asemenea subiecte. De exemplu, la subiectul al III-lea, acolo unde elevii au avut de scris un eseu. În anii trecuti, acelasi subiect era de formula urmãtoare: „Scrieti un eseu de minimum 600 de cuvinte”. Acesta ar însemna un minim 2 pagini de scris. Acum, însã, cerinta este de 400 de cuvinte. Mai exact, au trebuit sã treacã vreo doi ani ca sã punem aceeasi notã, dar pentru mai putin, ca cerintã. Apoi la subiectul al doilea, ei au avut de formulat un rãspuns scurt, de minimum 10 rânduri, despre rolul notatiilor autorului într-o operã dramaticã. Ori acest lucru îl înveti chiar si pe cel de la gimnaziu. Desi unele persoane cred cã cei din sesiunea de toamnã a examenului trebuie sã aibã subiecte mai accesibilie, mai usoare, dacã subiectele care au picat acum la aceasta sesiune ar fi fost date la începutul Bacalaureatului din iunie, era efectiv acelasi lucru. Deci, s-a pãstrat nivelul mediu, acelasi cu care ne-am obisnuit în ultimii trei ani, subiecte accesibile tuturor si elevilor foarte buni, dar si elevilor nepregãtiti”, a precizat un profesor de Limba românã.

Absolventii participanti la examenul de Bac îsi pot evalua lucrãrile consultând baremele publicate si pe vrn.ro

Subiectele de la prima probã a Bacalaureatului de toamnã, la Limba si literatura românã, au fost publicate ieri, în jurul orelor 12.00 pe site-ul vrn.ro. Consultând mai jos si Baremele, candidatii care au participat la aceastã probã îsi pot evalua singuri lucrãrile si pot avea idee cam ce notã vor obtine. Dupã proba de la Limba si literatura Românã, elevii vor sustine, pe 25 august, proba obligatorie a profilului, în timp ce miercuri, 26 august, elevii vor sustine proba la alegere a profilului si specializãrii. Absolventii de liceu din partea minoritãtilor nationale vor sustine pe 27 august proba scrisã la Limba si literatura maternã. Rezultatele preliminare se vor afisa în data de 2 septembrie, pânã la ora 12.00. La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui si a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. Contestatiile pot fi depuse în aceeasi zi, între orele 14.00-20.00, atât în format fizic, cât si electronic. În acest caz, candidatii completeazã, semneazã si depun/transmit electronic inclusiv o declaratie-tip în care se mentioneazã faptul cã au luat cunostintã cã nota acordatã ca urmare a solutionãrii contestatiei poate modifica, dupã caz, nota initialã, prin crestere sau descrestere. Pentru candidatii minori, declaratia-tip este semnatã si de cãtre pãrintii/reprezentantii legali ai acestora. Rezultatele finale, dupã solutionarea contestatiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbãtã, 5 septembrie.

E_a_romana_real_tehn_2020_bar_06

E_a_romana_uman_ped_2020_bar_06

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.