spot_img
spot_img
32 C
Vaslui
04-iul.-2025

Sudul ţării, aproape paralizat de zăpadă şi viscol

- Advertisement -

Drumuri naţionale şi judeţene blocate, zeci de localităţi izolate, sute de maşini rămase înzăpezite, reţele de electricitate avariate, transport feroviar care se desfăşoară cu dificultate, curse aeriene anulate, şcoli închise – sunt consecinţele căderilor masive de zăpadă şi ale viscolului, care de mai bine de 24 de ore afectează judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

În BUZĂU, peste 120 de autovehicule – 40 de autotrenuri şi 80 de autoturisme – au rămas înzăpezite în noaptea de miercuri spre joi pe DN2, în zona localităţii Mihăileşti, aproximativ 100 de persoane fiind găzduite în sediul primăriei din localitate.

”Am găzduit aproape 100 de persoane din Buzău, dar şi din Suceava, Neamţ sau Bucureşti, le-am oferit un ceai cald şi am intervenit pentru a se deschide un magazin alimentar în apropiere. Unii dintre ei vor rămâne în cursul zilei pentru a-şi recupera maşinile”, a declarat joi pentru AGERPRES primarul comunei Mihăileşti, Stan Stan.

Conform Biroului de presă al ISU Buzău, coloana de maşini atinge aproximativ 3 km, vizibilitatea în zonă a fost sub 5 metri, viteza vântului de aproximativ 80 -100 km/h.

Circulaţia rutieră pe DN1 B Buzău-Ploieşti a fost joi oprită, după ce alte patru drumuri naţionale şi 11 judeţene au fost închise cu o zi în urmă. ”Municipiul Buzău este practic un oraş izolat, doar DN 10 Buzău-Braşov mai este funcţional”, a declarat viceprimarul Fănică Bârlă.

În judeţ mai sunt închise DN2, Buzău-Bucureşti, DN2 B, Buzău-Brăila, DN 2C, Buzău-Slobozia şi DN 22, Râmnicu Sărat, limita cu judeţul Brăila. Alte 11 drumuri judeţene din sudul judeţului sunt blocate circulaţiei rutiere, iar peste 40 de localităţi rurale sunt practic izolate. De asemenea, nouă localităţi nu au curent electric, fiind afectate şase posturi de medie tensiune şi 39 posturi de transformare.

Peste 80 de unităţi şcolare din 28 de localităţi din judeţul Buzău au fost închise joi din cauza condiţiilor meteo.

„Sunt peste 80 de unităţi şcolare, şcoli, grădiniţe, din localităţi amplasate în zona de sud şi sud-est a judeţului, de la Boldu, la Ruşeţu şi Mihăileşti, unde nici elevii, dar nici profesorii nu pot ajunge la cursuri din cauza nămeţilor”, a declarat pentru AGERPRES inspectorul şcolar general Florina Stoian.

În CĂLĂRAŞI, peste 80 de persoane din autoturismele care au rămas blocate în trafic pe drumurile din judeţ în noaptea de miercuri spre joi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile au fost salvate de echipele de intervenţie ale pompierilor militari şi jandarmilor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, plutonier major Ovidiu Tătăranu, a declarat pentru AGERPRES că toate persoanele salvate au fost transportate în spaţii încălzite amenajate de către primăriile din zonele apropiate în care rămăseseră înzăpeziţi.

În judeţul Călăraşi, din cauza viscolului, sunt cinci localităţi izolate – Fundulea, Gălbinaşi, Vasilaţi, Gruiu, Plătăreşti, Frumuşani – şi şase fără energie electrică – Fundulea, Belciugatele, Spanţov, Dorobanţu, Unirea, Chiselet. Sunt şi 17 drumuri blocate, dintre care şapte naţionale, nouă judeţene, plus A2.

În jur de 60 de localităţi din judeţul GIURGIU au rămas fără energie electrică din cauza zăpezii şi a viscolului, mai multe drumuri din judeţ sunt blocate, iar echipajele ISU primesc mii de apeluri pentru salvarea persoanelor înzăpezite.

”Sunt 60 de localităţi fără energie electrică. Sunt sute de persoane blocate pe drumurile din judeţ din cauza troienelor, se intervine pe toate tronsoanele de drum, dar vizibilitatea este foarte redusă şi viscolul care aduce înapoi zăpada îngreunează activitatea utilajelor. Am avut chiar situaţii de utilaje de deszăpezire răsturnate în şanţurile de pe marginea drumurilor”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Gabriela Olexiuc.

Şase drumuri naţionale şi 22 drumuri judeţene din Giurgiu sunt blocate, traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, este restricţionat, iar aproximativ 300 de persoane sunt înzăpezite pe DN 5 Giurgiu – Bucureşti.

”Sunt oameni blocaţi încă de aseară (n.r. miercuri) de la orele 18,00, pe drumul naţional Giurgiu – Bucureşti, în zona localităţii Călugăreni şi Uzunu, după ce TIR-uri goale au fost luate de vânt şi răsturnate. Două sute de persoane au fost deblocate de jandarmi, iar alte trei sute urmează să fie deblocate în operaţiunile de salvare care au fost reluate astăzi (n.r. joi). Sunt oameni în autocare care nu au la ei provizii de apă sau mâncare, unora li s-a terminat combustibilul, o parte au fost adăpostiţi la şcoala din Călugăreni, alţii au fost aduşi de jandarmi în dube la Giurgiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, Cristian Şuţă.

Mai sunt blocate DN 5 B în zona Vlaşin Ghimpaţi, DN 61 în zona Milcovăţu-Bucşani, DN 41 în zona Daia – Prundu, DN 5 A la Mironeşti, DN 5 C Giurgiu-Zimnicea şi alte 22 de drumuri judeţene.

Pe calea ferată Giurgiu-Videle nu se circulă, iar maşinile care intră în ţară sunt direcţionate către parcările adiacente din zonă pentru că DN 5 Giurgiu – Bucureşti este blocat.

Cursurile în unităţile şcolare din mediul rural din judeţul Giurgiu au fost suspendate la recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

”Conducerea Inspectoratului Şcolar a recomandat suspendarea cursurilor în mediul rural din cauza vremii nefavorabile, în această situaţie fiind 55 de unităţi şcolare cu personalitate juridică la care sunt arondate 97 de structuri”, a declarat joi, pentru AGERPRES, reprezentanta Inspectoratului Şcolar al Judeţului Giurgiu, Georgeta Stănescu.

Echipaje de intervenţie rapidă şi jandarmi au plecat joi, pe jos, spre persoanele blocate pe DN 5 Giurgiu – Bucureşti, în dreptul localităţii Uzunu, pentru a le duce apă, ceai şi combustibil.
”Pentru că sunt aproximativ două sute de oameni blocaţi în zona hotelului Ovidiu, în câmp, în apropiere de localitatea Uzunu, şi utilajele nu fac faţă, pentru că ceea ce se degajează în zece minute este ocupat din nou de zăpadă din cauza viscolului puternic, a fost luată măsura ca mascaţi şi jandarmi echipaţi fiecare cu rucsac să plece pe jos către cei blocaţi pentru a le duce apă, ceai şi combustibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, Cristian Şuţă.

Potrivit acestuia, troienele sunt şi de trei metri, iar oamenii au sunat şi au spus că nu pot ieşi din maşini pentru că au fost acoperiţi de zăpadă.

O sută de localităţi din DÂMBOVIŢA erau, joi dimineaţă, nealimentate cu energie electrică, 11 şcoli sunt închise, iar mai multe drumuri blocate din cauza vremii nefavorabile.

Potrivit Prefecturii Dâmboviţa, din cauza căderilor masive de zăpadă şi a întreruperii energiei electrice în localităţile din sudul judeţului, şcolile din 11 localităţi sunt închise. Este vorba de instituţiile de învăţământ din Odobeşti, Ghineşti, Ulieşti, Nucet, Lazuri, Româneşti, Ciocăneşti, Vizureşti, Poiana, Cornăţelu şi Tărtăşeşti. De asemenea, 100 de localităţi nu au curent electric, 35 de linii de medie tensiune şi aproape 400 de posturi de transformare fiind afectate.

Autorităţile informează că 13 drumuri judeţene din Dâmboviţa sunt blocate, dar şi sectorul DN 1 A – Crevedia şi Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti. Pe restul drumurilor se circulă greu, în condiţii de iarnă.

Două vagoane ale trenului Intercity 582 Bucureşti Nord – Constanţa au deraiat joi, din cauza vremii nefavorabile, între Săruleşti şi Fundulea, cei 120 de pasageri fiind în siguranţă, potrivit informaţiilor remise joi AGERPRES de CFR Călători.

”Două vagoane ale trenului Intercity Bucureşti – Constanţa au deraiat în jurul orei 10,30 între Săruleşti şi Fundulea, din cauza vremii nefavorabile. Cei 120 de pasageri sunt în siguranţă, iar în scurt timp compania va trimite echipe de intervenţie pentru remedierea situaţiei”, a precizat Alina Predescu, purtător de cuvânt CFR Călători.

Joi dimineaţă, 24 de trenuri erau anulate pentru fluidizarea traficului feroviar, iar altele înregistrau întârzieri medii de 60 de minute la sosirea şi plecarea din staţie din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile – vânt puternic şi ninsoare.

În IALOMIŢA, peste 460 de persoane şi 116 autovehicule sunt încă blocate în zonele afectate de viscolul şi ninsoarea abundentă, joi dimineaţă reuşindu-se intervenţia doar la 49 de persoane şi 23 de autovehicule.

De asemenea, 41 de şcoli din judeţ sunt închise şi există probleme şi în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, cinci linii de medie tensiune fiind afectate total (Dridu – Snagov, Marsilieni, Rovine, Reviga, Orboieşti), alte patru fiind afectate parţial (Copuzu, Crăsani, Broşteni, Ion Roată).

Traficul pe şoselele din vestul judeţului rămâne blocat, localităţile Bărbuleşti, Sineşti, Jilavele, Moviliţa, Coşereni, Axintele, Horia, Valea Măcrişului, Grindu, Gîrbovi, Colelia, Adâncata, Maia, Fierbinţi-Târg fiind cele mai afectate.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, circulaţia este întreruptă pe Autostrada A2 de la km 136 la km 159, DN1D între localităţile Urziceni şi Jilavele, DN2 între localităţile Urziceni şi Ciocârlia, DN2A între localităţile Slobozia şi Urziceni, DN2C între localităţile Slobozia şi Buzău, DN3A între localităţile Feteşti şi Drajna, DN3B între localităţile Feteşti şi Borcea şi DN21 între localităţile Slobozia şi Drajna. Pe DN21, între localităţile Brăila şi Slobozia, circulaţia a fost restricţionată pentru autovehiculele ce depăşesc 3,5 tone.

În ARGEŞ, mai multe persoane care au rămas blocate în zăpadă în zona localităţii argeşene Negraşi, în noaptea de miercuri spre joi, au fost salvate în urma intervenţiei jandarmilor şi pompierilor, un bărbat care suferea de hipotermie având nevoie de îngrijiri medicale.

„În cursul nopţii s-a dispus deplasarea a 32 de jandarmi către localitatea Negraşi, pentru a interveni alături de opt pompieri pentru deszăpezirea a 13 autovehicule rămase blocate în acea zonă. În jurul orei 3,30 echipele de intervenţie au reuşit să ajungă la cele 13 autovehicule blocate în zăpadă, cu concursul utilajelor de deszăpezire”, a anunţat joi ofiţerul de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Argeş, locotenentul Liviu Sîia.

În zonă au fost găsite nouă persoane, care au fost însoţite până în comuna Negraşi, patru dintre ele fiind ulterior transportate la Piteşti.

„Una dintre cele patru persoane, un bărbat în vârstă de 46 de ani, a fost preluată de la sediul IJJ Argeş de către o ambulanţă, întrucât suferea de hipotermie”, a precizat locotenentul Sîia.Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, mai mulţi şoferi ale căror autovehicule rămăseseră blocate în zăpadă pe DJ 659 au refuzat să părăsească zona. Avariile produse la reţele din cauza ninsorii şi a viscolului din ultimele 24 de ore au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în 38 de localităţi din judeţul Argeş. Potrivit situaţiei centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, au fost avariate 296 de puncte de transformare şi au fost rupţi 69 de stâlpi ai reţelei electrice. Cele mai multe avarii s-au produs în jumătatea de sud a judeţului, unde au fost afectate de întreruperea alimentării cu electricitate peste 30 de comune şi oraşul Costeşti.

Ninsoarea şi viscolul au afectat inclusiv reţeaua Romtelecom, principalul operator de telefonie fixă. În urma ruperii a zeci de stâlpi, serviciile de telefonie fixă şi internet nu mai sunt disponibile în 17 localităţi, majoritatea din zona de sud a judeţului.

Traficul rutier între Bucureşti şi Piteşti este întrerupt complet joi, atât pe autostrada A1, cât şi pe DN 7, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Este de asemenea blocat DJ 659, care face legătura între Piteşti şi sudul judeţului Argeş, iar pe DN 7, între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, se circulă cu dificultate, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, comisarul şef Dănuţ Dinu. Pe majoritatea drumurilor naţionale şi judeţene din Argeş, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, aproape 200 de poliţişti fiind angrenaţi în dirijarea circulaţiei în punctele nevralgice.

În judeţul PRAHOVA, în jur de 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Prahova sunt închise joi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, fiind afectaţi 4.339 de copii din şcoli şi 267 din grădiniţe, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gheorghe Borovină.

Potrivit acestuia,19 şcoli şi 4 grădiniţe din localităţi aflate în sudul, centrul şi sud-estul judeţului sunt închise din cauza drumurilor impracticabile, dar şi a faptului ca unele dintre acestea nu sunt alimentate cu energie electrică.

Şeful ISJ Prahova a precizat că în funcţie de vreme această măsură ar putea fi menţinută şi vineri.

Mai multe drumuri din judeţul Prahova sunt blocate, joi, din cauza zăpezii şi a viscolului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu, DN 1D Ploieşti-Urziceni este blocat în totalitate, un filtru al Poliţiei fiind instituit în localitatea prahoveană Albeşti Paleologu, conducătorii auto urmând a fi direcţionaţi pe rute ocolitoare.

De asemenea, filtre al Poliţiei sunt şi la Ploieşti, în Cartierul Vest, după ce DN 1A a fost blocat la Crevedia (Dâmboviţa) din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, dar şi la Bărcăneşti, în condiţiile în care circulaţia este blocată pe DN 1, la Tâncăbeşti (Ilfov).

Condrescu a precizat că DJ 100C Fulga -Sălciile şi DJ 100B Fulga – DN 1 sunt parţial deschise circulaţiei rutiere, în timp ce DJ 102 Baba Ana- Boldeşti Grădiştea, DJ 101I Centura de Vest a Ploieştiului-Buda şi DJ 250 Bucov- Boldeşti Scăieni sunt blocate total.

Trei localităţi din judeţul BRĂILA sunt fără energie electrică, 11 drumuri judeţene sunt blocate parţial de zăpadă, iar echipele de intervenţie lucrează pentru deblocarea lor şi redarea circulaţiei rutiere.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Brăila, maior Ştefan Stoian, localităţile fără curent electric sunt Frecăţei, Făurei Sat şi Surdila Greci, iar echipele Electrica intervin pentru remedierea defecţiunilor. DN 22 şi DN 2B sunt închise pe teritoriul judeţului Buzău, DN 21 este închis pe teritoriul judeţului Ialomiţa, iar DN 23 este închis pe teritoriul judeţului Vrancea.

S-a restricţionat circulaţia autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe DN 22 şi DN 21.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila a amplasat filtre de informare la ieşirea din municipiul Brăila pe DE 584, DN 2B, DN 22, DN 23 şi în localităţile Viziru, Bărăganu, Ianca intersecţia cu DJ 211 Bordei Verde, Surdila Greci, Gradiştea şi Olăneasca. Pe drumurile naţionale de pe teritoriul judeţului Brăila se acţionează cu 12 utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant şi îndepărtarea stratului de zăpadă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă TELEORMAN a stabilit în cursul dimineţii de joi priorităţile de acţiune pentru îndepărtarea urmărilor viscolului şi ninsorii şi readucerea activităţii economico-sociale la normalitate.

Prefectul judeţului Teleorman, Teodor Niţulescu, a cerut şefilor instituţiilor abilitate măsuri care vizează realimentarea cu energie electrică a localităţilor afectate, deblocarea unor drumuri principale şi rezolvarea tuturor solicitărilor făcute de cetăţeni la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. În Teleorman sunt blocate din cauza sulurilor de zăpadă zeci de drumuri judeţene, îndeosebi în nord, cele cincisprezece încărcătoare cu care lucrează echipele de la Tel – Drum SA fiind insuficiente. Rămân deconectate de la sistemul de alimentare cu energie electrică 58 de localităţi din mediul rural, intervenţiile energeticienilor de la CEZ fiind îngreunate de starea drumurilor şi de viscol.

Sunt avariate în diverse zone din judeţ 20 de linii electrice de tensiune şi peste 330 posturi de transformare. Tot în nordul judeţului în mai multe unităţi de învăţământ au fost suspendate cursurile şcolare.

În judeţele DOLJ şi OLT, zeci de şcoli din localităţile rurale au fost închise din cauza viscolului şi a ninsorilor.

În CONSTANŢA, viscolul creează probleme în traficul rutier şi maritim. Drumarii au acţionat joi dimineaţa pentru deblocarea unui microbuz pe DJ 39 A, în comuna Dobromir.

Totodată, joi dimineaţa, microbuzele şcolare nu au putut ajunge în satele Conacu, Negreşti şi Viişoara, cursurile fiind aici suspendate.

În alte trei localităţi din sud-vestul judeţului prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice este de aproximativ 70%, din cauza dificultăţilor în transportul rutier.

Din cauza ninsorii puternice şi a viscolului Autostrada Soarelui a fost blocată între Bucureşti şi Lehliu, km 11 – 64.

Comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, a recomandat conducătorilor auto să evite, pe cât posibil, deplasarea în judeţ, în zonele predispuse înzăpezirii. Este vorba despre DN 2 A, Constanţa – Hârşova, între localităţile Nicolae Bălcescu şi Crucea, DN 22, Constanţa – Tulcea, între Tariverde şi Taşaul, precum şi DN 38, Constanţa – Negru Vodă, între localităţile Techirghiol şi Topraisar.

Operaţiunile de manipulare a mărfurilor şi manevrele de navigaţie în porturile maritime Midia, Constanţa Nord şi Sud şi Mangalia, precum şi tranzitul pe Canalul Dunăre – Marea Neagră sunt suspendate din cauza vântului deosebit de puternic care suflă în rafale cu viteză de până la 90 km/oră, în larg, şi 60-70 km oră, la coastă.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.