Surleac, unul dintre cei șapte violatori de la Văleni și varianta șocantă că era virgin când a fost aruncat în pușcărie

SE REAPRINDE SCANDALUL LA VĂLENI

HALUCINANT… La câțiva ani după isprăvile celor 7 violatori de la Văleni, un amănunt incendiar readuce aceast caz în lumina reflectoarelor. Primarul comunei Văleni ne-a dezvăluit că cel mai tânăr dintre băieții acuzați de viol, Surleac Ioan, ar deține un certificat medico-legal, prin care își atestă virginitatea sa, după momentul violului. Se pare că acesta are de gând să dea statul român în judecată la CEDO, susținând că ar fi fost singurul virgin din Europa, condamnat pentru viol. Rămâne de văzut dacă tânărul din Văleni va și concretiza această intenție. Contactat telefonic, acesta nu a vrut să mai vorbească despre faptele sale care i-au adus condamnarea și nici nu ne-a confirmat dacă are de gând să dea statul român în judecată. Avocatul său a ținut aceeași linie, spunând că nu are mandat de la clientul său pentru a face declarații în presă. Un reputat medic legist ne-a declarat că nu există o procedură în privința constatarea virginității la băieți și prin urmare nu se poate elibera niciun fel de document constatator. Făcând o glumă, acesta a afirmat că singura patalama la mână pe care Surleac ar putea să o dețină și care i-ar putea asigura despăgubiri din partea statului este cea de stabilire a capacității de procreere. De partea cealaltă, din rechizitoriul întocmit de anchetatori ar fi reieșit că Surleac ar fi întreținut cu victima doar raporturi sexuale orale. De asemenea, cetățenii din comună vorbesc despre faptul că toți cei șapte și-au ispășit pedepsele și și-au refăcut viața: “Unii dintre ei s-au și căsătorit, unul este șofer și a rămas în comună, altul lucrează la o firmă în municipiul Vaslui și ceilalți sunt plecați în străinătate.”

Cei 7 violatori de la Văleni și-au ispășit pedepsele și acum toți sunt liberi, chiar și Burada, care a avut de executat cea mai grea pedeapsă. Cu toții și-au refăcut viețile, unii lucrează în străinătate, iar alții în județ. Toți au iubite și soții, iar cu toții lucrează, fiindcă după cum ne spune primarul, aceștia nu au fost niște derbedei, ci doar niște “ghinioniști care au fost la locul nepotrivit, într-un ceas rău al vieții lor. Însă cazul e pe departe de a se închide. Detalii stupefiante din cazul care a șocat o întreagă țară, neștiute până acum, ies la iveală. Sursele declară că “mezinul orgiei de la Văleni” ar fi, de fapt, primul virgin din lume condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de viol. Surleac Ioan ar fi luat legătura cu avocații săi și intenționează să dea statul român în judecată la CEDO, susținând că deține un certificat medico-legal care să-i ateste virginitatea după momentul violului. Rămâne de văzut dacă tânărul va concretiza această intenție. “Surleac a fost singurul violator din Europa care a fost virgin. Acesta este adevărul. Am înțeles că acum a vorbit cu avocații și dă statul în judecată, la Drepturile Omului. La control, atunci când l-au examinat la pușcărie, a ieșit virgin. El e singurul din lume condamnat de viol și era virgin. Așa a fost. Acum este în Italia. Încearcă să-și construiască o viață nouă,” declară Radu Beligan, primarul comunei Văleni. Anii de pușcărie se pare că i-au învățat pe tineri o lecție valoroasă. De cum au terminat pedeapsa, aceștia s-au bucurat de fiecare minut de libertate, încercând din greu să se reintegreze în societate. Pentru moment, cel puțin, lucrurile par să se îndrepte într-o direcție favorabilă pentru cei șapte. “Erau băieți buni, cuminți. A fost o întâmplare nefericită, așa a fost să fie, ghinionul lor, greșeala tinereții. Dar acum toți sunt la casa lor, s-au reintegrat, au neveste, s-au angajat. Unul este șofer și a rămas în comună, altul lucrează la o firmă în municipiul Vaslui și ceilalți sunt plecați în străinătate, majoritatea în Anglia sau Italia”, mai afirmă edilul. Singura șansă la o pagină curată în acest capitol al vieții lor a fost ca aceștia să plece cât mai departe de locul faptei care și-a pus amprenta, pe viață, asupra lor: “Avădănii e plecat în Anglia, Surleac e plecat în Italia, Boicu e plecat tot în Anglia, majoritatea sunt în Anglia,” declară un consătean al tinerilor.

Ioan Surleac

Specialiștii spun: “Nu se poate determina virginitatea unui bărbat. Singurul document pe care îl poate obține un bărbat este prin proba stabilirii capacității de procreere”

Contactat telefonic de redactorii ziarului, un reputat medic legist ne-a declarat că în privința constatării virginității băieților nu se poate elibera niciun fel de document constatator. Făcând o glumă, acesta a afirmat că singura patalama la mână pe care Surleac ar putea să o dețină și care i-ar putea asigura despăgubiri din partea statului este cea de stabilire a capacității de procreere, mai exact, dacă acesta ar fi declarat impotent. Evitând să facă declarații, Surleac nu a dorit să răspundă la întrebările adresate în legătură cu un eventual proces contra statului român: “Pentru mine este un episod din viața mea pe care vreau să-l uit. Nu vreau să îmi mai amintesc despre asta. Când am fost trimis după gratii, eram singurul care avea grijă de frații mai mici. “La momentul arestării el avea grijă de frați, deoarece tatăl său decedase. De asemenea, avocata care l-a reprezentat pe Surleac în cazul violului din 2014 refuză să facă declarații în acest sens: “Nu pot divulga asemenea informații fără acordul persoanei pe care am reprezentat-o.”

Pedepsele celor 7 violatori din Văleni

SENTINȚE… Acum mai bine de șase ani, Curtea de Apel Iași s-a dovedit neîndurătoare cu cei șapte violatori din Văleni, chiar dacă inculpații au sperat, până în ultimul moment, că vor avea parte de clemență de la magistrații ieșeni. Până la urmă, ceea ce era de așteptat, s-a și întâmplat. La mai bine de un an de la comiterea faptei, magistrații au dat pronunțarea sentinței definitive. Dacă Judecătoria Vaslui a pronunțat pedepse cuprinse între 5 ani și 8 luni și 8 ani și 4 luni, de data aceasta, cea mai mare pedeapsă a ajuns la 10 ani. Astfel, Silviu Burada a primit 10 ani de închisoare după ce, inițial, a fost condamnat la 8 ani și patru luni de închisoare. Burlacu Paul Andrei a primit 8 ani și 8 luni de închisoare, după ce pedeapsa dictată la Vaslui a fost de 7 ani. Petrică Bolboceanu a primit o majorare și pedeapsa a ajuns la 8 ani și 6 luni după ce, inițial, a fost trimis după gratii pentru 7 ani. Avădanei Silviu a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce, inițial, a primit o condamnare de 7 ani. De asemenea, Bogdan Ionuț Boicu a fost trimis după gratii 6 ani și 4 luni. Instanța vasluiană l-a trimis, inițial, după gratii, 5 ani și 8 luni. Cea mai mică pedeapsă a primit mezinul din grupul violatorilor. Acesta a fost condamnat la 6 ani de închisoare, cu două luni mai mult față de instanța Judecătoriei Vaslui. De asemenea, daunele morale pe care inculpații au fost nevoiți să le plătească au crescut de la 50.000 de lei, la 70.000 de lei.

 
3 COMENTARII

  1. Niste chestiuni:

    1. Cititi in codul penal ce presupune fapta de viol, cum este retinuta ea in legislatia penala. A fi sau a nu fi virgin nu are nicio legatura cu infractiunea de viol. Jurisprudenta romaneasca prezinta o multitudine de cazul de viol cu victime virgine, spre exemplu, sau fapte de viol comise fara raport sexual ”normal”.
    2. Persoana la care faceti referire si-a recunoscut faptele in cursul procesului penal. A fost judecat prin procedura simplificata a acordului de recunoastere.
    3. Reacția domnului primar este una de toata jena. Mai bine s-ar ocupa de administratia locala, ca in legislatie penala este varza.

LĂSAȚI UN MESAJ