spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Surprize si invitati speciali la Olimpiada Nationalã de Limba Rusã

- Advertisement -

START…Strãzile Vasluiului se vor umple spre sfârsitul sãptãmânii de rusofili, elevi si profesori din întreaga tarã, veniti pentru a participa la Olimpiada Nationalã de Limba Rusã si Limba Croatã. Organizatorii acestei competitii, gãzduitã de municipiul Vaslui în perioada 21-25 aprilie, au pregãtit concurentilor o serie de surprize, de la momente artistice deosebite, adaptate evenimentului, la premii inedite. Nu vor lipsi invitatii speciali, unul dintre acestia fiind chiar directorul Centrului Rus de Stiinte si Culturã din Bucuresti, Natalia Muzhennikova. Interesul din ce în ce mai mare manifestat de elevii din întreaga tarã pentru limba lui Tolstoi si Dostoievski este un prim semn cã atitudinile rusofobe, care îsi au, de cele mai multe ori, rãdãcina în lipsa de informare, încep sã slãbeascã, iar frumusetea acestei culturi îi captiveazã pe elevi.

Cei aproximativ 200 de participanti, elevi si profesori însotitori din întreaga tarã (Maramures, Cluj, Cluj, Brãila, Bucuresti, Tulcea, Constanta, Iasi, Suceava), vor fi cazati la internatul Liceului “Ion Mincu” si cel al Liceului “Stefan Procopiu”. Olimpiada va cuprinde trei sectiuni: limbã rusã – limbã modernã, limbã rusã – limbã maternã, limbã croatã – limbã maternã. Din judetul Vaslui vor participa sase elevi calificati la aceastã fazã, un numãr dublu fatã de anul trecut, când la nationalã s-au calificat doar trei elevi. Este o dovadã clarã cã ideea organizãrii unui club de limbã rusã la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” a fost una excelentã, copiii care vor reprezenta judetul Vaslui fiind pregãtiti în cadrul acestui club de un singur cadru didactic, prof. Eugenia Cretanu. Cei sase elevi sunt: Arsene Andrei, nivel A2, Paul Rãileanu, nivel A2, Maria Caliniuc, nivel A1 – elevi la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”; Olesea Hamitchi si Elena Timon, ambele la nivel B1 – eleve la Colegiul Economic “Anghel Ruginã”; Irina Demetra Susnea, nivel A1 – elevã la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad. Un alt olimpic din Vaslui, de la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare”, s-a remarcat la faza judeteanã a acestei competitii. Este vorba despre Matei Pãcurariu, pregãtit în cadrul aceluiasi club, care s-a distins prin pasiunea pentru limba rusã. Potrivit regulamentului aflat în vigoare nu poate participa la etapa nationalã, care este dedicatã elevilor de liceu, nu si celor de gimnaziu.

Surprize si premii pentru participanti

Organizatorii Olimpiadei Nationale de Limbã Rusã si Limbã Croatã au depus toate eforturile ca evenimentul sã fie unul deosebit, astfel cã pe participanti îi asteaptã multe surprize. În primul rând, programul a fost conceput de asa naturã încât sã cuprindã activitãti interesante, care sã le capteze atentia concurentilor. “O surprizã o reprezintã chiar spectacolele de deschidere si premiere, concepute nu doar ca evenimente la care se tin discursuri si se acordã diplome, ci vor contine si momente artistice sustinute de Corala Fatasia, Fanfara Rotaria, membrii clubului de limba rusã, cu productii proprii, cântece, recitãri etc. Repertoriile vor fi adaptate evenimentului, nu vor lipsi nici dansurile cu specific rusesc”, a declarat Alexandru Mîtã, inspector de limbi moderne si organizator al olimpiadei. Dintre activitãtile inedite amintim si festivalul de film rus în cadrul cãruia vor rula capodopere ale cinematografiei rusesti, dar si expozitii tematice la sala Arta a Muzeului Judetean “Stefan cel Mare” si la Centrul de Afaceri. Organizatorii s-au mobilizat si în ceea ce priveste premiile, astfel cã pe lângã cele de la Ministerul Educatiei, care sunt oferite la orice competitie nationalã, vor mai fi premii speciale din partea Primãriei Vaslui, Clubului “Lions”, Centrului Rus de Stiinte si Culturã Bucuresti etc. Acestea vor consta în bani, cãrti – România are nevoie de literaturã în limba rusã, întrucât cartea în limba rusã nu se gãseste de cumpãrat – si alte obiecte de valoare.

Membrii comisiilor, profesori remarcabili

Nu vor lipsi invitatii speciali, unul dintre acestia fiind chiar directorul Centrului Rus de Stiinte si Culturã din Bucuresti, Natalia Muzhennikova. De remarcat sunt si membrii celor 3 comisii si presedintii acestora. La limba rusã, limbã modernã, presedintele comisiei este prof. dr. Axinia Crasovschi, sefa catedrei de limba rusã din cadrul Universitãtii din Bucuresti si presedinte al Asociatiei Profesorilor de Limba Rusã din România. La limba rusã, limbã maternã, presedintele comisiei este prof. dr. Leonte Ivanov, prof. univ. la Facultatea de Litere (catedrã limba rusã) din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi. La limba croatã, limbã maternã, presedintele comisiei este lector univ. dr. Maria Latchici, Facultatea de Limbi si Literaturi Strãine, Universitatea din Bucuresti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.