9.4 C
Vaslui
22-mart.-2023

Tânãrã internatã cu forta la Psihiatrie!

- Advertisement -

SENTINTÃ CEDO a obligat România sa plãteascã daune unei tinere din Bârlad internatã ilegal la Spitalul de Psihiatrie Sapoca pentru a nu merge la sedintele MISA. Dana Ruxandra Atudorei a acuzat procurorii de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria B-rlad de abuz în serviciu, dupã ce acestia ar fi musamalizat plângerea împotriva familiei si autoritãtilor care au internat-o abuziv. Procurorii Parchetului de pe lângã ÎCCJ Elena Sandu si Marius Iacob le-au dat NUP colegilor din Barlad, solutie mentinutã de ÎCCJ. CEDO a obligat statul român la plata sumei de 15.600 de euro, dupã cum precizeazã site-ul luju.ro

Conform site-ului luju.ro, România a pierdut la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului procesul cu Dana Ruxanda Atudorei (foto), tânara pe care propriii pãrinti, în complicitate cu reprezentanti ai autoritãtilor statului, au internat-o cu forta la Spitalul de Psihiatrie din Sapoca, pentru a o împiedica sã frecventeze cursurile MISA si sã se mãrite cu un adept al Miscãrii pentru întegrare Spirituala în Absolut, a lui Gregorian Bivolaru. Comis în urmã cu 10 ani, într-o perioadã în care aversiunea la adresa MISA atinsese cote paroxistice, abuzul a fost astãzi confirmat la Strasbourg, CEDO obligând statul român sâ îi plãteascã Ruxandei Atudorei, absolventã a Facultãtii de Drept, daune morale de 15.600 euro. Prin hotãrârea pronuntatã, marti, 16 septembrie 2014, în Camera de 7 judecãtori, Curtea a stabilit în unanimitate ca în cauza Atudorei vs. România, în care tânãra a fost reprezentatã de avocata Adina Solomon din Baroul Bucuresti, au fost încãlcate douã drepturi fundamentale garantate de Conventie: dreptul la libertate si la sigurantã (Art. 5 paragraful 1) si dreptul la respectarea vietii private si de familie (Art. 8). Dana Ruxanda Atudorei (30 ani) s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului, la 10 octombrie 2008, dupã ce a epuizat si ultima din numeroasele actiuni intreprinse ani de zile în justitia româneasca pentru a obtine o solutie echitabilã în raport cu abuzul la care a fost supusã de propria familie, în special de mama sa, si de autoritãti. Dana Atudorei a reclamat la CEDO nu mai putin de sase încãlcãri ale Conventiei pentru apãrarea drepturilor omului si a libertãtilor fundamentale (Art. 3, Art. 5, Art. 8, Art. 9, Art. 12 si Art. 14) si a pretins daune morale de 92.000 euro. Cu o singurã exceptie – Art. 3 din Conventie, referitor la interzicerea torturii si a tratamentelor inumane sau degradante , CEDO a declarat admisibile toate capetele de cerere.

Abuzatã emotional încã din copilãrie

În plângerea adresatã CEDO, Dana Atudoreei (fostã Crãescu), a precizat cã a fost abuzatã emotional încã din copilãrie si adolescentã, pãrintii având un caracter extrem de autoritar, agresiv si violent, în special mama sa Mariana Crãescu. “De exemplu, în clasa a doua primarã, mama sa a trimis-o sã fie consultatã de un psiholog pentru cã a terminat anul scolar cu media generalã 9,70 si nu 10. Permanent a fost agresatã fizic si verbal de cãtre familie, nu i s-a permis sa aibã legaturi firesti cu colegii si copiii de vârsta ei si nu i s-a permis sã se deplaseze singurã nicaieri. Pãrintii nu i-au respectat niciodatã ideile si orientãrile stiintifice, culturale si filozofice. Aceste îngrãdiri si presiuni au atins un maximum în perioada când pãrintii au descoperit cã o data pe sãptãmânã, în afara cursurilor scolare, reclamanta urma un curs de yoga. Pentru acest motiv, în luna iulie 2003, desi era majorã, pãrintii Dan si Mariana Crãescu au rãpit-o chiar din propria casã si au dus-o impotriva vointei ei la Spitalul de Psihiatrie Socola din municipiul Iasi. Pe perioada internãrii, medicii psihiatri curanti au constatat cã nu prezintã nici un fel de tulburare psihicã, aceasta acuzând doar o <<reactie depresivã situationalã>>. La examenul psihiatric reclamanta afirmã cã pãrintii nu acceptã cã practicã yoga de circa trei ani, cã acestia considerã ca are numai esecuri din cauza asta, cã o obligã sã mãnânce carne desi ea nu vrea.”, se mentioneazã în plânmgerea cãtre CEDO.

Contextul în care bârlãdeanca a ajuns sã fie rãpitã, sechestratã si internatã cu forta

Conform celor puiblicate pe luju.ro, în data de 19.01.2005, data la care Dana Ruxandra Atudorei locuia deja în Bucuresti de cca.1 an de zile, a plecat împreunã cu logodnicul (sotul actual) Atudorei Mugurel Calistrat la Bârlad ca sã-si ridice un duplicat al certificatului de nastere de la Serviciul de stare civilã din cadrul Primãriei (originalul ii fusese sustras de pãrintii Dan si Mariana Crãescu). ”Actul îi era necesar în vederea cãsãtoriei cu logodnicul si pentru a se înscrie la facultate în Bucuresti. Ajunsã la Serviciul de Stare Civilã, a fost înconjurata de pãrintii ei Mariana si Dan Crãescu, împreunã cu fratele ei, Radu-Andrei Crãescu, si o altã femeie. Mama a convins-o sã stea de vorbã cu ea si sã iasã afarã mai înainte ca reclamanta sã-si ridice de la ghiseu certificatul de nastere. În fata clãdirii se aflau si bunicii paterni, Crãescu Mircea si Maria, impreuna cu un barbat blond. Ajunsi în strada, toti si-au schimbat atitudinea fata de Reclamanta: i-au adus înjurii si s-au purtat agresiv, fiind foarte supãrati cã aceasta practicã yoga în cadrul MISA si cã doreste sã se cãsãtoreascã cu dl. Atudorei Mugurel Calistrat. Bunicul împreunã cu fratele reclamantei Crãescu Radu l-au trântit pe logodnicul acesteia la pãmânt si împreunã cu bãrbatul blond au început sã-l batã. În acest rãstimp, tatãl si mama au împins-o pe reclamantã cu o violentã extremã cãtre masina lor si au introdus-o împotriva vointei ei în masinã. Pãrintii au tinut-o cu putere si au dus-o la familia Primicheru Simion si Maria (bunicii materni), în comuna Asãu, jud. Bacãu. Acolo au dezbrãcat-o si i-au luat hainele. I-au luat si ghetele, rãmânând în niste papuci vechi în conditiile în care afarã era iarnã, frig si zãpadã foarte înaltã. I-au fost luati banii personali, actele de identitate, a fost permanent amenintatã si tinutã într-o stare puternica de tensiune emotionala. Reclamanta a fost internatã si tinuta în Spitalul de Psihiatrie Nifon contra vointei ei timp de opt sãptãmâni. (..) Reclamanta nu a afost nici un moment de acord cu internarea sa. A trãit momente de fricã paralizantã si nu a putut ss se opuns în nici un fel acestui tratament inuman si lipsiri ilegale de libertate. Acesta a fost lipsits de liberate ilegal cca. 9 luni. În data de 10.10.2005, a reusit sã fugã ajutata fiind de niste prieteni si de viitorul sot, pe care a reusit sã-l anunte într-un moment de neatentie a membrilor familiei care o suprevegheau si o monitorizau permanent. Dupã acest moment, reclamanta s-a cãsatorit cu Atudorei Calistrat Mugurel, s-a stabilit în Bucuresti si si-a reluat cursurile universitare la Facultatea de Drept; conflictul cu familia nu s-a atenuat nici pânã în prezent.”, se mai scrie în plângere.

(Material realizat cu ajutorul informatiilor de pe site-ul luju.ro)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.