Țăranii au voie să crească maxim cinci porci în gospodării

SCHIMBĂRI… După apariția, în luna iulie, a unui ordin al Ministerului  Agriculturii, prin care se interzicea creșterea de suine în gospodăriile proprii ale micilor fermieri, același minister modifică, zilele acestea, același ordin. Conform noului act, țăranii vor putea crește inclusiv scroafe de reproducere, dar nu mai mult de 5 capete. Rămâne de văzut ce soluție vor găsi proprietarii de suine în momentul în care  acestea vor face mai mult de 4 pui. 

Ordinul care limita numărul de suine ce pot fi crescute într-o fermă de subzistență se modifică din nou. Astfel, începând cu 1 septembrie 2021, micii fermieri pot ține în bătătură până la 5 capete, inclusiv scroafe de reproducere. Problema va apărea atunci când animalele vor făta mai mult de patru godaci, lucru ce se întâmplă, cam de fiecare dată. Ținând cont de faptul că vânzarea este interzisă, se ridică întrebarea ce vor face țăranii cu diferența de godaci. Iată noile reglementări care vor intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021: Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe  teritoriul României, astfel:

a) exploatație noncomercială de suine – exploatație de subzistență de creștere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului;

b) exploatație comercială de suine – exploatație de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate și este autorizată sanitar-veterinar, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului.

c) exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.), care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ