spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Târguri speciale pentru miei

- Advertisement -

AUTORIZATIIPentru a veni în sprijinul crescãtorilor de animale cu exploatatii nonprofesionale de pe raza localitãtilor lor, primarii pot cere autorizarea înfiintãrii pe raza localitãtilor lor a unor centre de sacrificare cu caracter provizoriu. În perioada 1-13 aprilie 2012, autoritatea sanitar-veterinarã din judet permite functionarea de centre special amenajate pentru sacrificarea mieilor de Paste

Pentru a veni în sprijinul crescãtorilor din județ, Administrațiile piețelor cu aprobarea primãriilor pot organiza centre temporare de sacrificare a mieilor si a iezilor, conditia fiind ca acestea sã aibã aprobarea DSVSA Vaslui. Spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea animalelor pot functiona în conditiile în care acestea respectã anumite norme legale si de igienã. Acestea trebuie sã detinã locuri special amenajate pentru cazara animalelor, cu posibilitãti de adãpare, separare fizicã între zonele de expunere si zonele de sacrificare, astfel încât cumpãrãtorii sã fie feriti de orice disconfort, sistem de alimentare cu apã potabilã si apã caldã, facilitãti de colectare si stocare în vederea dirijãrii cãtre unitãtile de ecarisare a sângelui si a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor si, nu în ultimul rând, centrele trebuie sã beneficieze de personal de specialitate pentru supravegherea sanitarã veterinarã a desfãsurãrii acestor activitãti si controlul sanitar-veterinar al animalelor vii si al produselor obtinute de la acestea. „La aceastã datã, Directia Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a DSVSA Vaslui a înstiintat în scris primãriile asupra obligatiilor pe care le au autoritãtile locale care doresc amenajarea de astfel de spatii speciale. Aceste locuri se amenajeazã anual în preajma Pastelui în târguri, piete si oboare. Anul trecut au fost autorizate astfel de spatii pe raza municipiilor din judet. Noi avem posibilitatea de a autoriza astfel de spatii în tot judetul acolo unde se îndeplinesc conditiile impuse pentru asigurarea sigurantei alimentare. Anul acesta se pot autoriza astfel de locatii si la Ivãnesti, la Lunca Banului. Acolo unde existã posibilitatea amenajãrii temporare de locuri speciale în care sã poatã fi asigurate conditiile de igienã pentru tãierea si prelucrarea primarã (jupuire si eviscerare partialã) a mieilor si iezilor, primãriile au obligatia sã anunte DSVSA Vaslui, în vederea asigurãrii personalului de specialitate pentru supravegherea sanitarã veterinarã a desfãsurãrii acestor activitãti si controlul sanitar-veterinar al animalelor vii si al produselor obtinute de la acestea. În toate pietele agroalimentare dar si în alte locuri amenajate si autorizate în care va fi valorificatã carne si alte produse de origine animalã, DSVSA va asigura necesarul de personal sanitar-veterinar si permanenta acestuia, inclusiv în zilele de sâmbãtã si duminicã”, a declarat Mihai Ponea, director executiv adjunct al DSVSA Vaslui. Carnea provenitã din sacrificãrile efectuate în locurile speciale care se vor amenaja temporar este comercializatã direct consumatorului final, imediat dupã sacrificare, examinare si marcare. Este interzis transportul cãrnii în alte locuri în scopul comercializãrii, precum si expunerea ei pentru o perioadã prelungitã de timp la temperatura mediului ambiant. De asemenea, pentru cã în perioada urmãtoare va creste considerabil consumul produselor alimentare, îndeosebi a celor de origine animalã, reprezentantii autoritãtii sanitar-veterinarã anuntã intensificarea actiunilor de supraveghere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.