Taxa care îi va supăra pe mulți. E deja la modă în toată Europa

Mai multe țări din Europa au introdus deja taxa pe zahăr. Efectul imediat a fost scumpirea cu până la 40% a dozelor de suc și încasarea a sute de milioane de euro la buget.

Guvernul de la Budapesta a fost primul care a făcut asta. În doar câțiva ani, Ungaria se laudă că a redus cu 20% consumul de zahăr din băuturi carbogazoase. Aproximativ 40% dintre producători au schimbat ulterior rețetele.

Polonia e ultima care a apelat la o astfel de taxă. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Obiectivul anunțat este colectarea suplimentară a 700 de milioane de euro la buget.Spania majorează la rândul ei TVA-ul la băuturile cu zahăr de la 10% la 21%. Ibericii estimează venituri la buget de 400 milioane euro din „taxa pe zahăr”. Vecinii spaniolilor, portughezii, au o astfel de lege încă din ianuarie 2017.

Tot mai multe țări europene pun taxă pe zahăr și consideră că este o măsură benefică din toate punctele de vedere. Se strâng mai mulți bani la buget, dar această lege ajută și la sănătatea oamenilor. Sunt arhicunoscute bolile și problemele provocate de excesul de zahăr.

Franța și Danemarca sunt alte 2 două țări care au trecut de ceva vreme la această măsură.

În schimb, țara noastră a rămas până acum în „stand by”. La noi propunerea a existat, dar a dispărut în purgatoriul legilor din Parlament, conform Alephnews.ro
În general, primul efect în țările care au introdus această lege a fost scumpirea cu până la 40% a dozelor de suc.

Polonia este ultima țară din UE care aplică legea. Decizia a fost surprinzătoare, în condițiile în care autoritățile din această țară au fost în general contra măsurilor inițiate de Uniunea Europeană.

Spania, o altă economie importantă a Europei, a majorat TVA-ul la băuturi îndulcite și așteaptă 400 de milioane de euro la bugetul de anul acesta. …https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/taxa-care-ii-va-supara-pe-multi-e-deja-la-moda-in-toata-europa–278602.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ