
PROPUNERE… Consilierii bârlădeni care se întrunesc în ultima ședință ordinară din acest an, pe 17 decembrie, vor analiza proiectul de hotărâre, privind taxele și impozitele aferente anului viitor. Principalele modificări ale acestui proiect de hotărâre față de cel din decembrie 2020 sunt: indexarea cu rata inflației aferente anului 2020, respectiv 2,6%, a impozitelor și taxelor locale, precum și a principalelor tarife, taxe.
De asemenea, se va face indexarea anuală în funcție de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie și publicată în Jurnalul Uniunii Europene și de nivelurile minime prevăzute de Comisia Europeană de aplicare la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri, respectiv la un curs de schimb al monedei euro de 4,9470 lei. A mai fost introdusă o taxă specială pentru accesul în zonele cu interdicție a autovehiculelor destinate transportului de mărfuri și a utilajelor cu MTMA mai mare de 3,5 tone.
Dispare taxa de cimitir! Apare taxa edilitară în schimb!
Foarte important este că a fost scoasă taxa de cimitir (15 lei/persoană/an) și a fost introdusă o taxă edilitară în valoare de 3 lei/lună/clădire. Sumele încasate din această taxă vor fi utilizate pentru amenajarea, întreținerea și igienizarea cimitirelor, parcurilor, spațiilor verzi, mobilier urban, căilor de acces publice, etc. din zonele adiacente blocurilor, cele aflate în dreptul imobilelor proprietate privată, precum și din zonele periferice ale municipiului.
„Oportunitatea inițierii proiectului de hotărâre privind stabilirea anuală a impozitelor și taxelor locale se impune, ca urmare a necesității îndeplinirii unuia dintre scopurile asigurării autonomiei locale, care are la bază dreptul de a institui și de a percepe impozite și taxe locale, pe fondul constituirii de resurse financiare pentru finanțarea activităților stabilite în competența acestor autorități, precum și de a asigura realizarea de venituri proprii ale bugetului local în scopul asigurării finanțării cheltuielilor publice locale, pe de o parte”, a precizat primarul Dumitru Boroș în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre înaintat consilierilor locali.
Cum vor fi afectate principalele taxe și impozite după indexare:
- Se stabilesc impozitele și taxele locale pentru anul 2022, indexate după cum urmează:
- Impozitul pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, se stabilește la 0,098 % din valoarea impozabilă a clădirii;
- Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, se stabilește la 1,3% din valoarea impozabila a clădirii;
- Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice utilizate pentru activități din domeniul agricol, se stabilește la 0,4 % din valoarea impozabila a clădirii.
- Impozitul pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, se stabilește la 0,1045 % din valoarea impozabila a clădirii;
- Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, se stabilește la 1,3 % din valoarea impozabila a clădirii;
- Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice utilizate pentru activități din domeniul agricol, se stabilește la 0,4 % din valoarea impozabila a clădirii;
- Impozitul pe clădirile nereevaluate proprietatea persoanelor juridice, se stabilește la 5% din valoarea impozabila a clădirii care nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință.
- Cota privind serviciile de reclama si publicitate se stabilește la 3%;
- Se aprobă supraimpozitarea clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Bârlad, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, cu un procent de până la 500%, în conformitate cu propriile Regulamente aprobate prin hotărâre a Consiliului Local Municipal Bârlad.
- Pentru plata cu anticipație a impozitelor/taxelor pe clădiri, teren și a mijloacelor de transport datorate pe întregul an de către contribuabili, se acordă bonificația, după cum urmează: în cazul impozitului/taxei pe clădiri, de 10%; în cazul impozitului/taxei pe teren, de 10%; în cazul impozitului pe mijloacele de transport, de 10%.
- Se aprobă indexarea chiriilor aferente contractelor de închiriere deja existente cu un coeficient egal cu rata inflației aferente anului 2021, cu excepția celor stabilite prin legi speciale și a contractelor în euro.
- Contractele de închiriere teren (doar pentru cele care vor fi identificate/transformate destinația) cu destinația de balcoane în care se desfășoară activitate economică, producție, prestări servicii, profesii liberale, etc., aceste contracte vor fi majorate în anul 2022, cu un coeficient egal cu 16 (tarif vechi x 16).
Taxa edilitara a lui pazvante e o golănie, ea e o taxa cu destinație specială în domeniul imobiliar-edilitar, pentru refacerea fațadelor imobilelor nu pentru curățenia orașului, banii plătiți prin taxa edilitară se întorc la fiecare contribuabil prin lucrări realizate nu se duc pe apa sîmbetii, a scos-o pe aia de 15 și a băgat-o pe asta de 40, ce favor, mare escroc :))))
Nu e prost indianul, câți plăteau taxa de cimitir ? doar cei care aveau loc acolo, cavouri, etc
Acum pot sa nu aibă pe nimeni acolo, pot sa nici nu fie ortodocși, plătește Vasile
Dacă o sa bage exact asa o sa bage și taxa pe religie.
Ești ortodox, folosești serviciile ortodoxe ?
Nu
Nu contează, poporul roman e ortodox, decartează 😛
Lasa ca platim la pulivara.
Ceva nu este in regula muncim pe LEI și plătim raportat la Euro.?
Cum vine asta?
Care sunt legile de referința ?
Anul trecut s-a făcut legea dar e primul an când se aplica.
Cu schema aia o sa fie permanent creșteri de taxe.
Cum e legea făcuta acum, dacă costurile si cheltuielile rămân la fel sau chiar dacă devin mai mici ei tot au sa mărească taxele, ca asa e legea.
Nici măcar nu mai trebuie sa justifice de ce măresc taxele, indifferent de situație, ele „trebuie mărite”.