spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Te iert, Daniel Corogeanu!

- Advertisement -

Dupã sase ani de la crimã, mama victimei vrea împãcare

IERTARE Acum sase ani, pe data de 15 iunie 2005, o stire a bulversat toate canalele de informatii din lume. O tânãrã a murit crucificatã, sechestratã fiind de staretul si patru mãicute de la Mãnãstirea de la Tanacu, în urma unui ritual de exorcizare. Anul acesta, fostul staret Corogeanu ar putea beneficia de eliberarea conditionatã dupã o pedeapsã de sapte ani privare de libertate. În aceste conditii, mama Irinei Cornici spune cã ar vrea sã-l întâlneascã si sã-i spunã cã îl iartã pentru fapta sa. Asta a fãcut si în fata celor patru mãicute, atunci când, eliberate din închisoare, acestea au vizitat mormântul Irinei Cornici. Între timp, detinutul Corogeanu a avut un comportament model. Pios si foarte linistit, fostul preot de la Tanacu e o figurã respectatã printre detinutii de la Penitenciarul Vaslui. De altfel, nimeni nu se astepta la altceva. Se pare cã timpul petrecut aici îi dã lui Corogeanu ocazia de a face lucruri bune. Munceste în ferma institutiei alãturi de alti detinuti, pe o parte dintre ei îi învatã sã scrie si sã citeascã, joacã fotbal, e redactor la revista lunarã a penitenciarelor si merge la slujbe.

Mormântul mãicutei Irina Cornici, aflat în cimitirul din Perieni, aratã bine îngrijit si se vede cã mama ei, Elena Antohi, vine des aici. Acum câteva zile, preotul din sat, care fãcea niste lucrãri în cimitir, ne-a mãrturisit cã el a îngropat-o pe Irina, iar mama fetei vine des la bisericã si a tinut fetei toate pomenirile. Ne-a arãtat mormântul, care are în permanentã flori si este îngrijit. La casa pãrinteascã a mãicutei Irina ne-a întâmpinat Elena Antohi, care poartã o durere în suflet de sase ani: nu mai are nici fata si nici singurul ei copil rãmas în viatã, Vasile Cornici, nu vine sã o vadã sau sã meargã la mormântul surorii sale. Cu toate cã s-a judecat cu cei care i-au omorât fata si le-a cerut un miliard de lei despãgubire, Elena Antohi nu este ranchiunoasã. Din punctul ei simplu de vedere, fiind si o femeie bisericoasã, apropiata eliberare a preotului Corogeanu este un prilej de a face o faptã plãcutã, zice ea, în fata lui Dumnezeu: vrea sã-l ierte pentru cã i-a omorât fata, dar sã-i dea bani pentru dezgropare si banii pe care i-a avut Irina asupra ei, cei 4000 de euro.

Dupã ce au fost eliberate, cele patru mãicute au fost la mormântul Irinei Cornici

„Sã scape din partea mea, de închisoare, n-am nicio vinã cu el, legea a fãcut dreptate. Sã iasã din închisoare, dar mie sã-mi dea banii fetei cã eu nu mã duc prin sat, la Perieni, sã-mi dea lumea bani sã fac dezgroparea fetei. Eu i-am cerut banii, cei 4000 de euro, am cerut si un miliard jumãtate de lei despãgubiri, dar mi-a dat doar 120 de milioane de lei, atâta mi-a dat! Sã vinã sã o dezgroape, tot asa cum a si înmormântat-o. Dacã scapã, sã scape din partea mea, nu am nimic, nici cu mãicutele, nici cu el. Sunt amãrâtã, vai de capul meu, jumãtate de om … Eu o sã fac dezgroparea, doar n-am sã las fata asa, atâta ambitie am si eu”, ne-a spus Elena Antohi. La plecare, ea ne-a mãrturisit cã ar vrea sã se împace cu Daniel Corogeanu, pentru cã asa este bine de la Dumnezeu. „Cu mãicutele m-am împãcat, au fost pe aici la mormânt dupã ce au iesit din închisoare si si-au cerut iertare de la Irina. Si pe el îl iert, dar sã-mi dea banii”, a mai spus Elena Antohi.

Tatãl s-a spânzurat în fata ei când avea doi ani

Sora Irina Cornici, o tânãrã provenitã din comuna Perieni, judetul Vaslui a avut o poveste tristã de la începutul vietii si pânã la sfârsitul ei tragic. Mama ei, o femeie cu un usor handicap fizic si psihic, a avut doi copii cu sotul sãu Ion Cornici: pe Irina si Vasile. Când fata avea doi ani, tatãl sãu, Vasile Cornici, s-a spânzurat în fata ei, marcând-o definitiv pshihic. Copila ajunsese sã mãnânce vrãbii pe care le prindea si le omora, nu atât de foame cât din cauza problemelor psihice, încã nedepistate la vremea aceea. Din cauza sãrãciei, Irina si fratele ei Vasile au ajuns la Protectia Copilului, fiind institutionalizati la Bârlad. Numai vara mergeau în vacante la Perieni sã-si vadã mama. Dupã terminarea liceului agricol de la Zorleni, Irina Cornici a plecat ca baby-sitter la o familie din Germania, unde a reusit sã se chiverniseascã, adunând o sumã fumusicã: peste 4000 de Euro. Dar a fãcut o mare gresealã: s-a întors în tarã.

Crucificarea

Ajunsã în martie 2005 la Mânãstirea „Sfânta Treime”, unde Chita (Paraschiva Anghel), cea mai bunã prietenã a ei era mãicutã, Irina Cornici a murit în chinuri groaznice, dupã ce a fost tinutã trei zile legatã cu lanturi pe o cruce de lemn, fãrã mâncare si cu un cãlus în gurã, de cãtre preotul duhovnic al mânãstirii si alte patru mãicute. Petru Daniel Corogeanu, care avea atunci 29 de ani, a sustinut în fata anchetatorilor cã a recurs la aceastã metodã pentru a scoate diavolul din trupul tinerei mãicute. Anchetatorii au stabilit cã, în 10 iunie 2005, Corogeanu, ajutat de mãicutele Nicoleta Arcãleanu, în vârstã de 32 de ani, Adina Ciopraga, de 20 de ani, Elena Otelea, în vârstã de 23 de ani si Simona Bardanas, de 21 de ani, au sechestrat-o pe Irina într-o chilie, legând-o de mâini si de picioare cu sfori. În 13 iunie, din cauza manifestãrilor violente ale tinerei, acestia au legat-o cu lanturi de o cruce de lemn si i-au pus un cãlus în gurã, fãcut dintr-un prosop. Irina a fost tinutã pe cruce timp de trei zile, fãrã mâncare si într-un pridvor unde era foarte rãcoare, ea murind în seara de 15 iunie. Corogeanu a declarat în fata anchetatorilor cã nu se simte responsabil si cã a fãcut un lucru corect. „Era bolnavă si era bolnavã de duhuri rele. Am fãcut rugãciuni. A fost trei zile, da, legatã pentru violenta pe care o fãcea si dacã s-a întâmplat sã intre în comã si sã facã infarct… Din punct de vedere duhovnicesc, am fãcut un lucru corect, foarte corect. I-am fãcut slujbe trei zile la rând, de dezlegare, molifte, se poate spune si exorcizare. Nu i-am rupt capul, nu i-am rupt nimic, decât la mâini si la picioare”, a spus la judecatã Petru Corogeanu.

Corogeanu, detinut model

Scrie articole în revistele Penitenciarului Vaslui, tine lectii detinutilor si joacã fotbal

Pios si foarte linistit, fostul preot de la Tanacu e o figurã respectatã printre detinutii de la Penitenciarul Vaslui. De altfel, nimeni nu se astepta la altceva. Se pare cã timpul petrecut aici îi dã lui Corogeanu ocazia de a face lucruri bune. Munceste în ferma institutiei alãturi de alti detinuti, pe o parte dintre ei îi învatã sã scrie si sã citeascã, joacã fotbal, e redactor la revistele lunare ale penitenciarului si merge la slujbe. „În comparatie cu alti detinuti, Daniel Petru Corogeanu a avut si are un comportament exemplar. El contribuie la influentarea moralã pozitivã a celorlalti detinuti, prin implicarea în diverse activitãti cultural-educative si sportive. Participã la un program promovat de psihologul unitãtii, <<Cunoaste si ajutã!>>, un program psihoterapeutic de formare a educatorilor între egali. Este o consiliere nespecializatã, prin care acesti formatori intrã în contact cu semenii lor, le identificã nevoile si le oferã ajutor prin ascultare, întelegere si rezolvare de probleme. Ei oferã un prim sprijin, sprijin-suport, si apoi informeazã personalul de specialitate pentru a interveni prin consiliere si terapie specificã. De asemenea, participã si ajutã la programul de alfabetizare <<Alfaz>>, un program educational de alfabetizare care urmãreste însusirea scrierii si citirii corecte, la nivel elementar, de cãtre detinutii care nu stiu sã scrie si sã citeascã. Fostul preot este implicat si în programul <<Prietenii mei deosebiti – Plantele si Animalele>> – program de formare a deprinderilor pentru muncã si viatã”, a declarat Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Corogeanu face parte din colectivul redactional al revistelor lunare penitenciare „Gânduri si Sperante” si “Toti K 1”. În plus, este component al echipei de fotbal a persoanelor private de libertate.

Dincolo de implicãrile mentionate, el participã în permanentã la slujbele religioase oficiate în capela unitãtii fãrã a avea un program special. „Toate aceste aspecte ale activitãtii sale vor conta atunci când va fi analizat în Comisia de propuneri pentru eliberare conditionatã a Penitenciarului Vaslui, atunci când va fi executat 2/3 din pedeapsã. La calculul fractiei se va tine seama si de zilele considerate ca executate pe baza muncii prestate”, a mai spus Toma. Prin urmare, toate acestea fac sã creascã sansele ca fostul preot sã iasã din puscãrie mai repede pentru bunã purtare. El a fost încarcerat pe data de 30 ianuarie 2008, fiind condamnat de Tribunalul Vaslui la o pedeapsã privativã de libertate de sapte ani, pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Pe parcursul detentiei, a fost repartizat în mai multe camere de detentie, respectându-se legalitatea detinerii si regimul de executare al pedepsei. În acest moment, Corogeanu este clasificat în regim semideschis. „Ca si trãsãturã generalã, indiferent cu cine a stat în camerã, pe tot parcursul executãrii pedepsei a avut un comportament normal si decent, respectând toate normele de convietuire socialã sau de grup”, a conchis Nicolae Toma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.