spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Te poți îmbolnăvi dacă stai în curent? Un medic explică de ce mulți oameni acuză afecțiuni după ce „i-a tras curentul”

- Advertisement -

Mulți oameni din România se tem de „curent” și spun că de aici li s-ar trage o serie de afecțiuni. În Occident, în țările nordice cu precădere, o astfel de temere nu există și chiar este luată în derâdere. Geamul deschis, aerisirea frecventă fac parte din stilul de viață de zi cu zi, iar copiii din aceste țări sunt încurajați să stea afară chiar dacă sunt temperaturi cu minus.

Sunt multe voci și în lumea medicală care dau asigurări că este nejustificată această frică de curenții de aer și spun că nu aceasta reprezintă o cauză de îmbolnăvire, ci dimpotrivă, aerul închis, spațiile neaerisite favorizează acumularea de microbi.

În România s-a născut, astfel, o adevărată controversă legată de acest subiect, mai ales de când, începând cu Germania, se recomandă aerisirea temeinică a încăperilor, ventilarea lor și provocarea unei circulații a aerului proaspăt în spațiile închise, ca măsură de apărare împotriva răspândirii coronavirusului. Inclusiv în cazul școlilor din România este prevăzută aerisirea claselor cu jumătate de oră înainte de începerea cursurilor și câte zece minute în fiecare pauză.

Prin urmare, este sau nu inofensiv „curentul”? Doctorul Mihail Pautov, medic de chirurgie generală, a arătat la Digi24 că există totuși o explicație medicală pentru faptul că mulți oameni se plâng că au căpătat anumite afecțiuni din cauză că „i-a tras curentul”: îi doare capul, îi dor dinții, îi dor „șalele”, tușesc etc.

„Există studii, ele sunt puține, din păcate, și îmi pare rău că sunt puține. Eu, ca medic, de exemplu, nu am un diagnostic pentru un pacient care vine la mine și care a fost tras de curent. Dar avem studii, chiar studii în Occident, care demonstrează următorul lucru: scăderea temperaturii organismului cu 1,5 grade Celsius, deci dacă scădem, în orice zonă, temperatura cu 1,5 grade Celsius, replicarea virală și bacteriană în zona aceea crește. Și există o explicație logică pentru asta. Există o temperatură ideală la care virusurile și bacteriile cresc și fac culturi și aceea este 33 de grade Celsius”, spune doctorul Mihail Pautov.

„Vă dau exemplul unui om care vine la stomatolog cu măseaua umflată și se plânge că l-a tras curentul. Nu curentul este cauza directă a acelei măsele umflate. Acea măsea n-a fost bine îngrijită, acei dinți n-au fost corect spălați, n-a fost la stomatolog, are o carie, are un început de infecție în zona respectivă și dacă merge cu trenul și-l trage timp de o jumătate de oră curentul, acela este factorul predispozant, să spunem, care face ca temperatura în măseaua respectivă să scadă și se formează un abces. Din păcate, omul nostru are dreptate: l-a tras curentul și are un abces din cauza acelui curent, dar bineînțeles, cu o predispoziție inițială”, a arătat medicul. …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/te-poti-imbolnavi-daca-stai-in-curent-un-medic-explica-de-ce-multi-oameni-acuza-afectiuni-dupa-ce-i-a-tras-curentul-1449729

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.