Teapa de 200.000 lei la Bogdanita

Fostul primar, Florinel Bleoju, trimis in judecata

Nu e liniste în localitatea Bogdãnita, o comunã pe care fostul primar, Florinel Bleoju, a jecmãnit-o cât de mult a putut, dupã care a fugit acasã, la Bârlad. Un raport al Curtii de Conturi a demonstrat cã Bleoju a plãtit în plus firmei Consint Bârlad, firmã intratã în faliment, o sumã de 200.000 de lei, desi lucrãrile nu erau executate si nu sunt încheiate nici astãzi. În plus, cel care a intrat primar la Bogdãnita, fostul viceprimar, Lucian Viorel Ciobotaru, a descoperit alte si alte sume plãtite în plus de Bleoju sau bani încasati de acesta în mod necuvenit. Singura veste bunã pentru cei de aici este faptul cã, la finele anului 2014, ministrul Dezvoltãrii Regionale a alocat comunei Bogdãnita suma de 3 milioane lei, bani cu care s-au putut plãti datoriile cãtre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR), pentru cã Uniunea Europeanã a cerut blocarea conturilor, având în vedere cã un proiect de infrastructurã nu a fost realizat în mod corect si legal. Dupã patru-cinci ani, primãria de la Bogdãnita poate functiona în mod corect, însã asupra ei stã blestemul unei sume de 2,6 milioane lei, majorãri si penalitãti, care pot face ca oricând conturile sã fie din nou blocate.

În 2011, un grup de consilieri din Bogdãnita l-a reclamat fostul primar Bleoju pentru faptul cã a dus institutia în faliment, aducând drept argument un act de control, în care scria, negru pe alb, cã Bleoju nu a recuperat peste 200.000 lei de la o firmã aflatã în faliment, având grijã sã-si dea si premii de peste 10.000 de lei pentru aceastã ispravã. Firma în cauzã, Consint Bârlad, era societatea de casã a lui Bleoju, însã faptul cã bugetul primãriei era usurat de 200.000 lei nu l-a impresionat pe Bleoju. Fost ospãtar la Bârlad, primarul de la Bogdãnita a fost o pasãre rarã în sat, fiind mai tot timpul plecat cu tot felul de afaceri, majoritatea pãguboase, dupã cum au demonstrat inspectorii Camerei de Conturi, cei care au controlat institutia si i-au cerut noului primar sã-l dea în judecatã pe Bleoju, pentru a aduce înapoi banii plãtiti în mod ilegal cãtre Consint. Procesul este pe rolul instantelor din Bârlad, dar nu este singurul dosar lãsat în urmã de Bleoju. Primãria Bogdãnita se judecã cu Consint Bârlad, firmã în faliment, de la care nu are ce sã mai recupereze.

Dragnea i-a fãcut o “donatie” de 3 milioane de lei primarului Ciobotaru

Din 2010, comuna Bogdãnita trece prin situatii greu de înteles pentru o localitate cu 2000 de suflete. Prin 2007, fostul primar Bleoju se faulta singur, reclamând faptul cã un drum construit cu fonduri europene aratã foarte rãu. Ani de zile, între primãrie, constructori si DNA s-a purtat un adevãrat rãzboi al cifrelor si declaratiilor. La începutul anului 2010, Agentia Nationalã de Plãti a blocat conturile primãriei Bogdãnita, pentru faptul cã lucrãrile la un drum nu s-au realizat conform caietelor de sarcini (ca si în cazul Consint, ce coincidentã!). Este vorba de drumul comunal 86, Coroiesti-Cârtibasi-Tunsesti, în lungime de patru kilometri, lucrare efectuatã în 2004 de firma Hidrotehnica, a fostului deputat PSD Vasile Butnaru. Considerând cã lucrarea nu a fost executatã corect si cã primãria poartã vina, alãturi de constructor, fostul Sapard a cerut blocarea conturilor institutiei, pentru o datorie de 49 de miliarde lei vechi, cu tot cu penalitãti. Ani de-a rândul, primãria de la Bogdãnita a avut conturile blocate. La finele anului trecut, un memoriu înaintat ministrului Dezvoltãrii Regionale, Liviu Dragnea, a fãcut luminã la Bogdãnita. Primarul Ciobotaru a primit de la Guvern suma de 3 milioane de lei, necesarã pentru plata drumului realizat destul de prost, astfel cã s-au deblocat conturile primãriei.

Primãria Bogdãnita cere ajutor de la ministrii Agriculturii si Finantelor Publice

Cu douã zile în urmã, primarul de la Bogdãnita a mers la reuniunea Asociatiei Comunelor din România, pentru a înmâna un memoriu atât ministrului de Finante, Darius Vâlcov, cât si ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. “Mai avem de platã penalitãti de 29 miliarde lei, bani pe care din bugetul local nu i-am putea plãti niciodatã. Am cerut celor doi ministri ajutor, pentru a anula aceste penalitãti, altfel ne vom trezi din nou cu conturile blocate”, spune primarul Ciobotaru. În ceea ce-l priveste pe fostul primar Bleoju, acesta a fost atât de “interesat” de comuna în care a fost primar, încât din 2012, de când a fost schimbat din functie de cetãtenii localitãtii nici nu a mai dat prin primãrie. A iesit consilier local, însã a fost scârbit de consãtenii sãi si nu s-a mai prezentat nici la Consiliul Local.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ