Teiul din Suceava, care ar putea deveni arborele anului în Europa, riscă să fie tăiat. Motivul este incredibil

Un tei din Suceava, arborele anului în Europa. Totul se petrece în comuna Pătrăuţi din judeţul Suceava. Arborele de dimensiuni extraordinare, care ar putea candida la titlul de “Arborele anului în Europa”, riscă să fie tăiat pentru că  ar deranja mormintele.

Un tei din Suceava, arborele anului în Europa. Este la un pas să fie tăiat

Cetăţenii din comuna Pătrăuţi au făcut numeroase sesizări. Aceştia spun că teiul este prea bătrân şi pune în pericol atât mormintele, cât şi pe cei care vin în cimitir. Primăria a făcut demersurile necesare la Ocolul Silvic Pătrăuți pentru marcarea și exploatarea teiului din cimitir.

În urma verificărilor, silvicultorii au descoperit cu totul altceva. Se pare că teiul este într-adevăr bătrân, având cel puţin 350 de ani, însă este într-o stare foarte bună. Nu are crengi uscate, boli evidente la exterior și nici acele scorburi specifice arborilor multiseculari, potrivit monitorulsv.ro. 

Mai mult, datorită dimensiunilor sale extraordinare, 440 cm circumferință și 21 de metri înălțime, teiul este printre cele mai mari exemplare din această specie din țară. El poate deveni arborele anului în Europa.

În 2010, titlul de Arborele anului în România a revenit Teiului din Leliceni, județul Harghita. În vârstă de 500 de ani, acesta a devenit ulterior semifinalist la titlul de „Arborele european al anului 2011”, în competiție cu un stejar din Bulgaria.

Dimensiunile Teiului din Leliceni sunt: circumferință de 390 cm și înălțime de 20 m. Mult sub cele ale teiului de la Pătrăuți, a cărui vârstă exactă ar putea fi determinată de specialiști precum cei ai Facultății de Silvicultură de la USV, cu aparaturile din dotare. …https://www.romaniatv.net/un-tei-din-suceava-care-ar-putea-deveni-arborele-anului-in-europa-risca-sa-fie-taiat-motivul-este-incredibil_5241693.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ