spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

„Tempi Passati”, cu Viorel Husi pe copertã!

- Advertisement -

Pe coperta celei mai recente cãrti a ministrului secretar de stat, Sorin Popescu, activ ca presedinte de sectie, în cadrul Consiliului Legislativ, husenii, cu sensibilitate pentru artã, vor gãsi o surprizã: imaginea uneia dintre lucrãrile pictorului „dintre vii”, Viorel Husi, numitã „Naturã staticã cu flori”, care a fost aleasã sã deschidã, cu gingãsia sa, drumul spre… „Tempi Passati”!

EVENIMENT Si nu este o întâmplare cã unul dintre reputatii juristi ai României, Sorin Popescu, a ales sã aseze o „picãturã” de Husi, pe coperta cãrtii sale „Tempi Passati”, abia scoasã de sub lumina tiparului! Sorin Popescu este ginerele pictorului Viorel Husi, de altfel, unul dintre cei mai pasionati sustinãtori ai operei artistului. Din dragoste pentru cel care a ales ca întreaga sa operã sã fie compusã doar din imagini ale „orasului dintre vii”, Sorin Popescu, împreunã cu sotia sa, muzeografa Aura Popescu (fiica pictorului), a reusit în acest an, la marcarea centenarului „Viorel Husi”, sã publice un album omagial de exceptie, considerat pânã si de cei mai exigenti critici „o bijuterie publicisticã”. „Iubesc Husul, iubesc istoria si linistea lui. Sunt fascinant de aceste locuri, oglindite cu o nesfârsitã duiosie în opera pictorului Viorel Husi”, spune Sorin Popescu.

În „Tempi Passati”, file din istoria Husului!

EMOTII Poate acesta este si motivul pentru care cea mai recentã carte a sa, un buchet de informatii si documente istorice originale, începe cu câteva file dedicate Husului din alte vremuri: date despre familia de boieri moldoveni, Emandi. Interesante sunt precizãrile despre Elena Popovici, prima sotie a lui Costache Emandi, care, pe 18 decembrie 1940, doneazã Primãriei Husi suma de 18 milioane de lei, precum si toatã averea mobilã si imobilã, cerând ca, în casele donate, sã se înfiinteze un „Palat cultural Elena si C. Emandi”. Din venitul mosiei date, Elena si-a dorit ca azilul din oras sã fie sustinut financiar, iar cele câteva mii de cãrti ale sale sã revinã bibliotecii orãsenesti. De altfel, în cartea „Tempi Passati”, între alte pasaje pline de substantã, se gãseste o emotionantã cronicã a zilei în care a fost înmormântat Mihai Eminescu, asa cum s-a regãsit ea în ziarul acelor timpuri „Constitutionalul”, dar si într-o scrisoare ineditã a lui Titu Maiorescu, prilejuitã de trãirile acelei zile. Sorin Popescu, recunoscut în lumea literarã mai ales pentru volumele sale, închinate lui Ion Barbu, -„Fascinantul Ion (Barbu Barbilian) – file inedite”, si „Nostalgii”-, a dedicat aceastã nouã carte copiilor sãi, Cristina si Vlad – Adrian, nepotii celebrului pictor Viorel Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.