spot_img
spot_img
22.9 C
Vaslui
09-iul.-2025

Țeparii care au îngropat Palatul Copiilor, trași la răspundere cu implicarea a cinci martori!

- Advertisement -
AȘTEPTARE… Sentința finală este așteptată cu sufletul la gură de către vasluieni, dar și de autoritățile locale care se văd legate de mâini în timp ce Palatul Copiilor stă să se dărâme.

ÎN INSTANȚĂ… Scoși basma curată de către judecătorii vasluieni, țeparii care au îngropat Palatul Copiilor dau socoteală acum magistraților Curții de Apel Iași. În tot acest demers, factorii principali sunt cinci martori, chemați, ieri, la audieri, de către judecători. Mai mult, sentința finală este așteptată cu sufletul la gură de către vasluieni, dar și de autoritățile locale care se văd legate de mâini în timp ce Palatul Copiilor stă să se dărâme. Altfel spus, o decizie finală a judecătorilor va da voie Primăriei Vaslui să investească pentru reabilitarea celui care a fost Palatul Mavrocordat. În 2008, o firmă ieșeană condusă de Viorica Frunză, a reușit să cîștige licitația de modernizare și consolidare a Palatului Copiilor. Numai că, în loc de reabilitare, Palatul Copiilor s-a ales cu o țeapă de aproape 14 miliarde de lei vechi. Ieșenii au considerat că proiectul de la Vaslui este un sac de bani pe care-l pot jecmăni așa cum își doresc. Conform procurorilor, au apelat inclusiv la metode de falsificare a documentelor cu care au ridicat, de la bancă, 1,5 miliarde de lei vechi, garanția de bună execuție pentru o lucrare pe care au lăsat-o în stadiu de ruină.

Achitați de magistrații vasluieni, inculpații care au adus la ruine Palatul Copiilor vor ajunge să răspundă, până la urmă, pentru faptele de care au fost acuzați. Și asta după ce Curtea de Apel Iași a decis să aducă din nou la audieri martorii care ar putea face lumină în acest caz. Astfel, cinci martori citați de către judecători vor pune umărul la o decizie finală a magistraților. Decizia este așteptată atât de vasluieni cât și de autoritățile locale. Mai exact, după o decizie finală, Primăria municipiului Vaslui ar putea investi pentru salvarea Palatului Copiilor. De-a lungul timpului, au mai fost făcute încercări în acest sens, dar probleme juridice ale Palatului au pus frână autorităților locale. Povestea modernizării Palatului Copiilor a lăsat un gust amar autorităților, dar și locuitorilor municipiului Vaslui. Licitația a fost cîștigată de o firmă din Iași care a blocat, în scurt timp, lucrările, invocând probleme financiare. În 2010, Provas Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului, estima lucrările la 4,5 milioane lei, fără TVA. Licitația a fost cîștigată de o firmă din Iași, contractul fiind semnat la finele lui 2011. Față de valoarea inițială, contractul a ajuns la 5,2 milioane lei, însă constructorul a spus că valoarea lucrărilor se ridică la 13 milioane lei, de trei ori mai mult față de ceea ce se estima inițial. De la finele anului 2011, după ce Ministerul Educației a spus că nu are bani pentru a termina lucrările, fostul Palat a ajuns în stadiu de ruină. Fostul palat Mavrocordat a ajuns o ruină și din cauza activității infractionale a unor țepari ieșeni care trebuiau să renoveze clădirea, dar nu au făcut-o, fapt dovedit de actul de trimitere în judecată a celor care au răspuns de SC Impex Romcatel SA. De mai bine de zece ani, clădirea se dărâmă, încet, dar sigur. În urmă cu cîțiva ani, o echipă a Inspectoratului în Construcții a verificat clădirea și a ajuns la concluzii alarmante. Dacă nu se va acționa urgent, clădirea, de o frumusețe aparte, se va prăbuși. Iată, însă, că pe 27 iulie 2018, Parchetul Curții de Apel Iași a făcut un anunț-bombă: constructorul inițial al clădirii a acționat golănește și a cerut fonduri de zeci de miliarde de lei vechi pentru lucrări pe care nu le realizase. Colac peste pupăză, fosta conducere a mers la bancă și a prezentat adeverinte false, semnate în contul Palatului Copiilor, încasând garanțiile de bună-executie, în valoare de peste 1,5 miliarde lei vechi, fapte care s-au petrecut cu aproximativ 10 ani în urmă.

Iată comunicatul Parchetului Curții de Apel Iași!

„La data de 03.07.2018 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

S.C. IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE S.A. (fosta denumire SC IMPEX ROMCATEL S.A.) care, în calitate de persoană juridică, în perioada anilor 2008- 2011, a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui, prin prezentarea la plată de situații de lucrări nereale întocmite cu ocazia derulării contractului nr. 4 din 03.11.2008 privind „Reactualizare proiect tehnic și execuție consolidare Palatul Copiilor Vaslui”, cauzând prin aceasta persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 1.263.296.06 lei., aspect ce realizează elementele constitutive a infracțiunii de înșelăciune.

Frunză Viorica, persoana care în perioada anilor 2008-2011 a coordonat în fapt activitatea infracțională a S.C. IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE S.A. a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plată de situații de lucrări nereale întocmite cu ocazia derulării contractului nr. 4, din 03.11.2008, privind „Reactualizare proiect tehnic și execuție consolidare Palatul Copiilor Vaslui”, cauzând prin aceasta persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 1.263.296.06 lei, aspect ce realizează elementele constitutive a infracțiunii de înșelăciune. De asemenea, în sarcina numitei Frunză Viorica s-a reținut că, la data de 31.05.2011, a înaintat către Piraeus Bank Iași două adrese falsificate, reprezentând acordul Palatului Copiilor Vaslui în scopul eliberării garanției de bună execuție, în sumă de 102.547,83 lei, în baza acesteia banca efectuând operațiunea bancară aferentă, prin aceasta fiind prejudiciată unitatea în favoarea căreia se constituise această garanție, respectiv Palatul Copiilor Vaslui, aspecte ce realizează elementele constitutive ale infractiunilor de înselăciune și de uz de fals.

Ursache Iulia care, în calitate de contabil șef la S.C. IMPEX ROMCATEL S.A. Iași, la data de 17.12.2009 a înaintat o adresă către Piraeus Bank Iași, împreună cu acordul întocmit în fals al U.M.P., inducând astfel în eroare unitatea bancară Piraeus Bank, care a eliberat garanția de bună execuție în sumă de 49.593,82 lei, prin aceasta fiind prejudiciată unitatea în favoarea căreia se constituise această garanție, respectiv Palatul Copiilor Vaslui, aspect ce realizează elementele constitutive ale infracțiunilor de înșelăciune”, se arată în comunicat. Concluzia? În jurul Palatului Copiilor Vaslui au actionat grupări de interese infracționale, cărora nu le-a păsat de refacerea clădirii, ci doar de propria îmbogățire, prin mijloace penale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.