Pe lângă ţânţari, căpuse şi sobolani, românii sunt hăituiti de încă o insectă. Este vorba despre tigrul platanului, care a invadat mai multe oraşe din România. Înţepătura acesteia este extrem de dureroasă şi poate provoca alergii.
Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o insectă minusculă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. A apărut în Europa în 1956, prezenţa ei fiind semnalată prima dată în Italia. De-a lungul anilor s-a răspândit în toată Europa.
Deşi este o specie erbivoră, hrănindu-se cu celuloză din frunzele de platan, în ultimii ani, probabil şi din cauza numărului foarte mare, Tigrul platanului a început să înţepe oamenii, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan.
Deocamdată tigrul platanului nu are un dușman natural la noi, în Europa, care să le țină sub control.
Entomologul Elena Iorga a explicat, la Digi 24, că tigrul platanului are în general în România două generații pe an, o generație de vară, cea care ne deranjează, pentru că ne înțeapă, și o generație de iarnă, care iernează ca adult, de obicei în frunzarul care cade sau sub scoarța platanului sau a altor copaci cu care se hrănesc. …https://www.romaniatv.net/tigrul-platanului-a-invadat-din-nou-romania-intepatura-lui-este-extrem-de-dureroasa-si-poate-provoca-alergii_5622183.html