spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Tinerii din judetul Vaslui aleg destinatii internationale pentru studiile universitare

- Advertisement -

În ultimii ani, din ce în ce mai multi tineri din România cautã informatii despre cum e sã studiezi în strãinãtate si care sunt programele pe care le oferã universitãtile internationale. Adelina Sãlãvãstru si Samuel Haret, din judetul Vaslui, sunt douã dintre aceste exemple, doar cã eforturile lor nu s-au oprit la cãutare, ci au continuat pânã când statutul lor a devenit acela de student international. Informatii si noutãti despre acest subiect pot afla tinerii români la RIUF, cel mai mare târg international de universitãti , organizat la Iasi pe 20 martie.

Adelina si Samuel au cel putin douã lucruri în comun: pasiunea pentru economie si visul de a deveni student international. În ambele cazuri, aceste douã coordonate au fost urmate pentru ca acum ei sã fie mândri de locul în care au ajuns datoritã ambitiei pe care au avut-o. Experienta lor ne este împãrtãsitã în câteva rânduri, într-un interviu realizat de coordonatorii RIUF, singurul târg de universitãti din zona Moldovei, va avea loc pe 20 martie la Congres Hall-Palas din Iasi. Adelina este fostã elevã a Liceului Teoretic „Emil Racovitã” din Vaslui, iar acum studiazã la Coventry University din UK programul de Afaceri si Finante. Care a fost motivatia intrinsecã si cum a depãsit anumite momente dificile, aflãm de la ea într-un scurt interviu.

Rep: De ce studii în strãinãtate? Care a fost motivatia ta de a aplica în Marea Britanie?

Adelina: Am luat decizia sã studiez în Marea Britanie în momentul în care cineva din Educativa ne-a vizitat liceul si ne-a expus punct cu punct avantajele unei alegeri atât de îndraznete. Chiar dacã în acel moment am avut nedumeriri în legãturã cu procesul de aplicare si conditiile de acceptare, ideea de a-mi perfectiona limba englezã si prospectele de viitor mã încântau. Uitându-mã în spate, cred cã motivatia mea a fost sã învãt alãturi de oameni din toate colturile lumii într-un mediu educational de exceptie.

Rep: Cum e sã ai 19 ani si sã fii la 2500 km distantã de casã?

Adelina: Venirea mea in UK a fost cea mai drasticã schimbare pentru mine din multe puncte de vedere. Nefiind obisnuitã sã petrec mult timp departe de casã, mi-a fost extrem de dificil. Totusi, am fost si sunt constientã cã toti trebuie sã trecem printr-un astfel de moment mãcar o datã în viatã si oricât de mult mi-as fi dorit sã mai rãmân sub aripa protectoare a pãrintilor mei, fãrã griji si mereu pe primul loc în afectiunea lor, a fost un lucru absolut necesar pentru maturizarea mea. Acum privesc în urmã la acele momente de cumpãnã din septembrie cu un zâmbet pentru cã distanta si timpul m-au ajutat sã vãd lucrurile prin altã prismã.

Rep: Ce îti place cel mai mult în si la Marea Britanie?

Adelina: În primul rând, mi s-a pãrut exceptional cât de mult s-au strãduit profesorii, secretarele, consultantii si studentii mai mari sã ne facã sã ne simtim bineveniti. În cazul majoritãtii persoanelor, sunt foarte preocupati sã zâmbeascã, sã te lase sã treci sau sã tinã usa deschisã pentru tine si încã mi se pare iesit din comun.

Samuel din Bârlad studiazã în Olanda

Samuel a absolvit studiile liceale în Bârlad, la Colegiul National „Ghe.Rosca Codreanu”, cu gândul de a aplica în Olanda, la University of Applied Sciences Utrecht, unde este si student în prezent, în cadrul programului de International Business Management. Cum îsi gestioneazã resursele si ce sfaturi are pentru generatiile urmãtoare, aflãm chiar de la el.

Rep: Cum e sistemul de învãtãmânt din Olanda?

Samuel: Ce pot spune e cã sunt destul de multumit de ceea ce fac. Profesorii par specialisti în domeniu, si desi cu totii avem câte o problemã cu câte un curs, întelegem importanta fiecãrei materii în curiculã. Prezenta multor proiecte oferã dinamism studiului si mai ia din partea teoreticã uneori obositoare. Profesorii sunt gata sã discute cu tine si poate chiar sã negocieze dacã ai o problemã cu o anumitã parte a cursului sau a testelor sau proiectelor, în conditiile în care vii cu argumente sãnãtoase.

Rep: Partea financiarã influenteazã puternic decizia de a pleca la studii în strãinãtate, în mod deosebit pentru cã existã stereotipul conform cãruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

În momentul de fatã am o slujbã part time stabilã la un restaurant, în bucãtãrie, lucrez ca blogger pentru departamentul de marketing al facultãtii, în colaborare cu Edmundo, si fac parte din Ambasada facultãtii, fiecare din cele trei fiind plãtite. În plus, muncind, primesc si o bursã frumusicã. Îmi vin lunar ceva mai mult de 1000 de Euro, dar munca se adunã destul de mult peste studii, iar costurile nu se depãrteazã cu foarte mult de suma pe care o câstig.

Rep: Care ar fi douã sfaturi importante de care ar fi bine sã tinã cont colegii tãi mai mici de liceu?

Samuel: În primul rând, seriozitatea e o trãsãturã apreciatã oriunde în lume, si e bine sã fie gravatã adânc în personalitatea ta. Daca te construiesti o persoanã sincerã, de cuvânt, cu onoare si coloanã vertebralã, lumea va observa, si vei ajunge departe, de devreme. Iar notele nu sunt atât de importante pe cât le facem noi sã fie, însã va veni o vreme în care lungimea materiei de BAC va trebui sã fie parcursã în una sau douã seri, iar atunci vei face bine sã stii sã înveti. Inteligenta nu va substitui niciodatã munca pânã la capãt!

Cum pot afla tinerii din judetul Vaslui informatii despre viata de student international?

RIUF – Romanian International University Fair, singurul târg de universitãti din zona Moldovei, va avea loc pe 20 martie la Congres Hall-Palas din Iasi. Aici te poti întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universitãti internationale din Europa de Sud-Est. Aici poti afla informatii personalizate despre studiul în strãinãtate, poti participa la workshop-uri si seminarii. În plus, doar la RIUF Iasi poti sã te întâlnesti si cu universitãtile recunoscute din Iasi sau poti sã afli cum e sã fii student la Oxford chiar de la o fostã elevã ieseancã. Cei interesati de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obtinute din participarea la târg. Persoanã de contact: Firuta Slevoacã

Functia: Coordonator Regional RIUF Iasi 2014; E-mail: firuta.slevoaca@educativa.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.