spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Topul cabinetelor stomatologice din județ care decontează cei mai mulți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate

- Advertisement -
SERVICII… În județul Vaslui sunt 43 de cabinete stomatologice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui.

CLASAMENT… După revoluție, cabinetele stomatologice publice au dispărut unul câte unul. Au apărut, în schimb, cele private. La ora actuală, în România, sunt în jur de 40 de cabinete de stat și aproximativ 15.000 particulare. Dintre cele particulare, doar 20% au contracte cu CNAS. Serviciile decontate sunt însă mult prea puține, așa că omul de rând trebuie oricum să scoată bani din buzunar. În județul Vaslui sunt 43 de cabinete stomatologice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Majoritatea cabinetelor stomatologice aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui decontează sume de ordinul câtorva mii de lei, cât salariul unei asistente de la spital, însă sunt și cabinete care încasează sume frumușele. În luna februarie, cea mai mare sumă a fost încasată de SC Dentozon SRL, din municipiul Vaslui, care a decontat 18.366 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui. Pe locul doi în topul cabinetelor stomatologice din județul Vaslui cu cele mai mari venituri încasate de la CAS se află Cabinetul Medical al doctorului stomatolog Maxim Mihai Bogdan, din localitatea Puiești, care a decontat, luna trecută, 10.726 lei. Clasamentul este completat de S.C. Sasdent SRL din Bârlad, cu 10.692 lei decontați de la Casă. În total, în luna februarie, 43 de furnizori de servicii medicale stomatologice au decontat 228.026 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Cabinetele stomatologice, sperietoare pentru români

Studiile despre dinții românilor realizate între 2011 și 2021 de Institutul Național de Sănătate Publică sau de diverse companii de sondare și cercetare a pieței au arătat că ne spălăm pe dinți cam rar și mergem la stomatolog cam târziu, de obicei durerea de măsele ne urcă pe pereți. În anul 2011, 19% dintre români nu se spalau deloc pe dinți, iar 66% dintre români nu mergeau la dentist.

În anul 2014, 32% dintre români nu se puteau hrăni cum trebuie din cauza problemelor de masticație, iar periuța de dinți era schimbată cu una nouă cam la doi ani. În anul 2016, 9% dintre români nu vizitaseră niciodată un stomatolog, 80% dintre români aveau probleme dentare, iar 33% dintre conaționali își pierduseră deja 3 dinți până la vârsta de 40 de ani. În anul 2017, doar 2% dintre părinții români își duceau copiii la dentist înainte de împlinirea vârstei de 7 ani, iar 3 din 10 români nu mai aveau niciun dinte al lor. Studiile realizate în 2018 au arătat că 400.000 de copii din România nu s-au spălat niciodată pe dinți cu periuță și pastă, iar în anul 2021, 5 din 10 români nu au fost deloc la dentist de teama infectării cu noul Coronavirus.

Servicii dentare de bază pentru asigurați

Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022, cuprinse în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.068/627/2021, stabilesc că adulții pot merge la consultație gratuită o dată pe an, iar copiii, de două ori.

Apoi, celor asigurați li se acordă, printre altele, următoarele servicii (cu decontare integrală sau de 60% din tarif):

  • – tratamentul cariei simple,
  • – obturația dintelui după tratamentul afecțiunilor pulpare sau al gangrenei,
  • – pansament calmant/ drenaj endodontic,
  • – extracția dinților cu anestezie,
  • – proteze (o dată la patru ani),
  • – aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale,
  • – reparație proteză (o dată pe an) etc.

Servicii dentare gratuite pentru cei neasigurați

Ordinul stabilește următoarele servicii dentare gratuite pentru cei neasigurați:

  • tratamentul de urgență al traumatismelor dento-alveolare/ dinte,
  • pansamente calmante/ drenaj endodontic,
  • tratamentul paradontitelor apicale – prin incizie – cu anestezie și al afecțiunilor parodonțiului cu anestezie,
  • chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei,
  • reducerea luxației articulației temporo-mandibulare,
  • reparația și rebazarea protezelor (o dată pe an) și reparațiile aparatelor ortodontice.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.