33.1 C
Vaslui
02-iul.-2022

Traian Băsescu a mințit și când a fost la Vaslui, acum riscă dosar penal

PRESCRIERE… Pentru declarațiile date atunci când a candidat ca deputat de Vaslui sau președinte al României, Băsescu nu mai poate fi tras la răspundere, deoarece fapta s-a prescris, în termen de 5 ani.

PROBLEME… Cariera politică a lui Traian Băsescu s-a încheiat într-un mod dezastruos pentru el și familia sa după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a Românei a decis definitiv și irevocabil că acesta a fost informator al fostei Securități și a prestat servicii de poliție politică în favoarea acestei instituții a lui Ceaușescu.  Declarat colaborator al fostei Securități, fostul președinte al României riscă acum să fie tras la răspundere penală pentru fals în declarații. Asta pentru că una dintre condițiile cerute de stat pentru a candida la Parlamentul European prevede să nu fi fost colaborator al Securității. Legea impune că la dosarul de înscriere candidatul trebuie depusă o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă dacă a avut sau nu o calitate de lucrător sau colaborator al Securității. De asemenea, art. 326 din Codul Penal prevede că falsul în declarații este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni până la 2 ani sau cu amendă penală. Termenul de prescripție  a răspunderii penale pentru această infracțiune este de 5 ani de la comiterea faptei. Asta înseamnă că pentru declarațiile date atunci când a candidat ca deputat de Vaslui sau președinte al României, Băsescu nu mai poate fi tras la răspundere. Ultimele alegeri europarlamentare, pentru care a depus această declarație pe propria răspundere, au avut loc în 2019, adică în urmă cu trei ani. Cu alte cuvinte, autoritățile din România au la dispoziție încă doi ani pentru a face demersuri în acest sens. Rămâne de văzut și dacă vor face ceva.

Traian Băsescu și-a inceput activitatea politică în 1991, când a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Roman. În 1992, când s-a produs scindarea FSN în două tabere, în jurul lui Ion Iliescu și în jurul lui Petre Roman, Traian Băsescu a ales tabăra Roman. Tot în anul 1992, Băsescu a fost ales deputat de Vaslui din partea Partidului Democrat, devenind și vicepreședinte al Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților. Patru ani mai târziu, a fost reales deputat PD, tot în circumscripția Vaslui. De fiecare dată când a candidat , Băsescu a declarat, în scris, pe propria răspundere, că nu a fost colaborator al Securității. La fel a făcut și când a candidat pentru cea mai înaltă funcție din România, dar și în 2019, când s-a înscris în lupta pentru alegerile europarlamentare.

 

Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat definitiv colaborator al fostei Securități

 

Potrivit modificării făcute în 2021 la legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, o decizie definitivă de colaborare cu fosta Securitate atrage pierderea drepturilor acordate pentru restul vieții. Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de următoarele drepturi: folosință gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar; o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu; pază și protecție, precum și folosință gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază, potrivit reglementărilor în vigoare. Cât privește mandatul de europarlamentar, decizia de colaborare cu fosta Securitate nu are nicio consecință juridică, potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean. „Nu are consecințe juridice constatarea calității sau necalității de colaborator al Securității, nu are consecințe juridice, ci doar morale”, a declarat Zegrean.

Pasibil de închisoare

Declarat, oficial și definitiv, „turnător” la fosta Securitate din vechiul regim comunist, Băsescu ar putea fi tras la răspundere penală și condamnat pentru fals în declarații. Asta pentru că una dintre condițiile cerute de stat pentru a candida la Parlamentul European prevede să nu fi fost colaborator al Securității. Legea 33/2007 impune, la art. 16, alin. (5), lit.e), că la dosarul de înscriere candidatul trebuie să depună o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă dacă a avut sau nu o calitate de lucrător sau colaborator al Securității. De asemenea, art. 326 din Codul Penal prevede că falsul în declarații este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni până la 2 ani sau cu amendă penală. Și mai grav pentru fostul președinte este faptul că termenul de prescripție a răspunderii penale pentru această infracțiune este de 5 ani de la comiterea faptei. Or, ultimele alegeri europarlamentare, pentru care Traian Băsescu a depus această declarație pe propria răspundere, au avut loc în 2019, adică în urmă cu trei ani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  • Raspuns la care intrebare?
   Si apoi „v-a primi”……..ai facut gramatica cu femeia de servici?
   Pai ce sa mai zicem de aladin asta daca domnul ziarist nu face deosebirea dintre colaborator si lucrator.
   „a fost declarat oficial lucrător al fostei Securități de către Instanța Supremă din România”.Am copiat direct din articol pentru ca,dupa cum le este obiceiul, modifica textul dupa ce vad comentariile.
   Sa aveti o zi buna!
   P.S. Daca Basescu face puscarie pentru ca a fost colaborator al securitatii, nea Nelu Iliescu,care a fost candva „mana dreapta” a lui raposatul Ceausescu, mai trebuie sa ramana cu drepturi sau sa faca puscarie? Intreb si eu ca prostul!

   • Iliescu este un tâmpit de comunist…a facut mult rau acestei țări.Aparusem în presă internațională cu acele mineriade, nici nu mai pomenesc de ele.Nu stiu cine putea redresa tara dupa 89…din pacate nu am avut un om( cred ca este prea putin spus) care sa conduca această țară cu dragoste si devotament.Daca în jurul lui sunt numai oameni de nimic este ca si cum s-ar lupta cu morile de vânt.Cei care au intrat la conducerea tarii dupa 1989 au fost 99, 9 % securisti, cum sa ne miram de halul in care este această biata tara?Daca exista vreun D-zeu ii va judeca, daca nu, o sa scape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here