spot_img
spot_img
26.9 C
Vaslui
23-iul.-2025

Transport gratuit pentru gravidele vulnerabile social si asistentã medicalã comunitarã în fiecare localitate

- Advertisement -

MODIFICÃRI DE LEGE… Caravanele medicale în mediul rural nu mai sunt un moft si devin o obligatie, dupã ce Camera Deputatilor a votat o lege în acest sens. În plus, la indicatia medicului de familie, gravidei aflate în situatie de vulnerabilitate socialã i se asigurã decontarea transportului intrajudetean sau interjudetean pentru deplasarea la spital, în vederea urmãririi sarcinii, mai prevede legea adoptatã de Parlament.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, în calitate de for decizional, o lege care introduce în România caravane medicale în mediul rural.În comunitãtile lipsite de medic de familie sau cu un numãr insuficient de medici de familie, autoritãtile locale asigurã prezenta cel putin a unui asistent medical comunitar”, prevede legea. „Gravidele si lãuzele care nu au împlinit 18 ani beneficiazã de asigurarea cu prioritate a serviciilor de sãnãtate preventive sau curative si a consulturilor medicale de specialitate desfãsurate prin intermediul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor, unitãtilor mobile si al caravanelor medicale”, se mai aratã în actul normativ. De asemenea, „în cazul identificãrii gravidelor si a lãuzelor care nu au împlinit 16 ani, asistentii medicali comunitari si moasele vor sesiza serviciile sociale locale si unitãtile de învãtãmânt pentru aplicarea mãsurilor de protectie socialã necesare, sustinerea continuãrii participãrii scolare, inclusiv protectia împotriva oricãrei forme de abuz sexual”. La indicatia medicului de familie, gravidei aflate în situatie de vulnerabilitate socialã i se asigurã decontarea transportului intrajudetean sau interjudetean pentru deplasarea la spital, în vederea urmãririi sarcinii, mai prevede legea adoptatã de Parlament. „Pentru încurajarea organizãrii de activitãti de asistentã medicalã mobilã, autoritãtile centrale sau locale pot acorda facilitãti si stimulente financiare furnizorilor de servicii medicale din zonele cu acces deficitar la servicii de sãnãtate, inclusiv organizatiilor neguvernamentale care desfãsoarã activitãti în domeniul sãnãtãtii”, potrivit legii. Personalului medical care desfãsoarã activitãti mobile în mediul rural i se recunoaste serviciul prestat în cadrul activitãtilor de asistentã medicalã mobilã ca program normal de lucru în cadrul unitãtilor medicale în care profeseazã. Activitatea desfãsuratã de cãtre studentii facultãtilor de medicinã generalã, stomatologie si medicinã si farmacie, în cadrul caravanelor medicale se poate asimila practicii medicale obligatorii desfãsurate pe perioada vacantelor. Potrivit datelor Federatiei Nationale a Asociatiilor Medicilor de Familie, 53% din localitãtile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienti medici de familie.

România, tara cu cele mai multe mame minore

Unul din zece nou-nãscuti din România provine din mame adolescente. De altfel, tara noastrã contribuie cu aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din toatã Uniunea Europeanã. Vârsta medie la nasterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale devaforizate din România este de 16 ani la prima nastere si de 18 ani la al doilea copil. Sunt tinere mame care, la nici 23 de ani împliniti, nasc deja al cincilea copil. De asemenea, 87% dintre gravidele si mamele adolescente din zonele rurale defavorizate din tara noastrã nu au utilizat nicio metodã contraceptivã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.