spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Transurb pierde, rând pe rând, procesele cu angajatii pe care i-a umilit

- Advertisement -

DREPTATE… Transurb Vaslui pierde teren în fata propriilor angajati. Soferii sanctionati pe motiv cã au refuzat sã vândã bilete în locul taxatoarelor îsi câstigã dreptatea în instantã. Cel mai recent caz îl reprezintã cel al lui Marcel Cardoneanu, cãruia Tribunalul Vaslui i-au dat câstig de cauzã dupã doar douã sedinte de judecatã: „Anuleazã Decizia de sanctionare disciplinarã nr. 75/22.07.2020 emisã de societatea intimatã. Respinge ca neîntemeiat capãtul de cerere solicitat de contestator privind obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecatã”, se aratã în hotãrârea Tribunalului Vaslui. Decizia vine la putin timp dupã ce Samir Ionitã, liderul de sindicat, a câstigat procesul prin care a contestat concedierea sa. A fost repus în drepturi, societatea fiind obligatã sã-i plãteascã „o despãgubire egalã cu salariile indexate, majorate si reactualizate, începând cu data emiterii deciziei de desfacere a contractului de muncã si pânã la reintegrarea efectivã”.  

Liderul de sindicat a fost sanctionat cu desfacerea contractului individual de muncã în luna iulie, pe motiv cã soferul a refuzat sã preia gestiunea de bilete si cã „a exprimat în public aprecieri neconforme cu realitatea în legãturã cu activitatea societãtii în care îsi desfãsura activitatea”. „Prin refuzul de a prelua gestiunea de bilete, salariatul nu a putut efectua programul de transport, societatea fiind nevoitã sã aloce un alt conducãtor autor pentru efectuarea acestor curse, situatie în care au fost înregistrate ore suplimentare sau programul de transport a suferit modificãri”, a invocat conducerea societãtii. De asemenea, liderului de sindicat i s-a mai reprosat cã a fotografiat incinta autobuzului si a postat în spatiul public fotografia cu trimitere cãtre DSP: „Salariatul aratã cã nu poate preciza clar (n.r. care e motivul pentru care a fãcut acest lucru). Considerã cã era de competenta lui sã înstiinteze DSP întrucât, la o sesizare fãcutã cãtre aceastã institutie în care reclama faptul cã societatea nu asigurã mãsurile impuse de starea de urgentã/alertã, a primit un rãspuns care îl nemultumea. Raportat la aceastã întrebare si vãzând rãspunsul salariatului rezultã, fãrã echivoc, faptul cã salariatul a încãlcat cu bunã stiintã obligatiile stabilite prin Decizia nr. 48 BIS din 18.05.2020, tocmai pentru a avea motiv sã sesizeze institutiile statului, arãtând în mod nejustificat faptul cã societatea încalcã dispozitiile legale aplicabile în perioada stãrii de alertã. Altfel spus, salariatul îsi exercitã dreptul de alertã, sesizând aspecte de nelegalitate, desi el a fost cel care, în data de 05.06.2020, a încãlcat dispozitiile legale precum si atributiile de serviciu. Prin fapta sa, angajatul a creat o perspectivã negativã asupra societãtii, creînd o stare de neîncredere în rândul cãlãtorilor, provocând acestora temerea de a mai folosi mijloacele de transport în comun ale SC Transurb, care ar prezenta un risc de infectare cu COVID-19″.

Concedierea liderului de sindicat, înlocuitã cu o penalizare de 3% din salariu

Liderul de sindicat si-a cãutat dreptatea în instantã, contestând decizia de concediere si a câstigat. Decizia a fost înlocuitã cu o sanctiune mai putin durã si anume retinerea a 10% din salariu pe o duratã de trei luni: Admite în parte contestatia formulatã de Ionitã Vasile Samir împotriva Deciziei de concediere nr.73/10.07.2020 emisã de intimata Transurb S.A. Vaslui. Înlocuieste sanctiunea aplicatã de intimatã, constând în concedierea disciplinarã a contestatorului, cu sanctiunea reducerii salariului de bazã pe o duratã de 3 luni cu 10%. Dispune reintegrarea contestatorului pe functia detinutã anterior concedierii. Obligã intimata sã achite contestatorului o despãgubire egalã cu salariile indexate, majorate si reactualizate, începând cu data emiterii deciziei de desfacere a contractului de muncã si pânã la reintegrarea efectivã, despãgubire asupra cãreia va fi operatã reducerea de 10%, corespunzãtor salariilor cuvenite pentru un interval de 3 luni. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se  aratã în hotãrârea judecãtoreascã. Singurul care a fãcut apel a fost liderul de sindicat a fãcut apel: „instanta a considerat cã nu trebuia sã fac acea pozã în autobuz si sã o pun pe Facebook cu titlul <în atentia DSP>. Pentru asta mi s-a dat acea penalizare de 3% din salariu. Eu am fãcut apel, pentru cã nu sunt de acord. Din sase soferi, câti am fãcut contestatie, patru au câstigat, doi au pierdut pentru cã au apucat sã semneze fisa postului în care era prevãzut preluarea gestiunii de bilete. Am revenit la muncã de luna trecutã si nu vã pot spune decât cã nu s-a schimbat nimic, în continuare existã neîntelegeri între sindicat si conducere, nu stiu când vor fi rezolvate”, a declarat liderul de sindicat.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.