spot_img
spot_img
8.4 C
Vaslui
17-mai-2025

Transurb primeste o compensatie suplimentarã dublã fatã de cea aprobatã initial: încã 4, 4 milioane de lei!

- Advertisement -

BANI… Societatea de transport public local va primi o compensatie suplimentarã, dublã fatã de acea aprobatã initial, de 4,2 milioane de lei. Aceasta se ridicã la 4,4 milioane de lei, 1,58 milioane pentru anul 2022 si 2,82 milioane lei pentru anul 2023, totalul compensatiei ajungând, astfel, la 8,6 milioane de lei pentru perioada 2019-2023. Necesitatea majorãrii a apãrut ca urmare a cresterii preturilor la energie electricã, combustibili, asigurãri RCA, dar si ca urmare a majorãrii salariului minim pe economie din 2017 si pânã în 2022. Consilierii locali au fost de acord cu aceastã decizie, însã au atras atentia cã, de la an la an, compensatia creste considerabil. „Vin cu solicitarea cãtre noul Consiliu de Administratie (CA) sã ia o serie de mãsuri pentru cã Transurbul nu poate deveni o gaurã neagrã, tot cresc pierderile, cresc cheltuielile si Consiliul Local trebuie sã dea niste bani, sume din ce în ce mai mari. Trebuie fãcute analize, trebuie gãsite si alte surse de venituri astfel încât sã limitãm aceste compensãri”, a spus consilierul Valentin Dragomir. Consilierul Sorin Radu i-a întrebat pe cei doi membri în AGA la Transurb, Alexandru Barbu sI Mihaela Bohotineanu, cât anume din cifra de afaceri a Transurbului este sustinutã de compensatie si subventii. „Din câte îmi amintesc, procentul compensatiei plus subventie se ducea undeva în jur de 70 de procente”, a spus consilierul Alexandru Barbu. „Stiu cã 70% era în urmã cu ceva timp, dar a mai crescut, acum crestem din nou, cifra de afaceri, din câte am vãzut, nu s-a modificat semnificativ, iar noi crestem compensatia, s-ar putea sã mergem mai sus de 70%. E o cifrã îngrijorãtoare”, a conchis consilierul Sorin Radu.

Consilierii locali au aprobat cu câteva zile înainte de Crãciun un act aditional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local în municipiul Vaslui. Este vorba despre estimarea anualã a compensatiei propriu-zise de platã cãtre operator, adicã Transurb. Aceasta a fost calculatã, în cadrul studiului de oportunitate, efectuat în anul 2017-2018, pe baza costurilor de operare aferente anului 2017, la 4,2 milioane de lei pentru perioada 2019-2023. Pentru cã de la data estimãrii valorii compensatiei necesare si pânã în prezent, costurile de operare au suferit modificãri, conducerea Transurb a cerut unei firme specializate o nouã analizã de oportunitate. Concluzia acesteia a fost cã „este necesarã modificarea valorii estimate cu suma de 4.408.059 lei pânã la încheierea contractului (începutul anului 2024)”. Potrivit analizei de oportunitate, „modificarea valorilor din estimare anualã a compensatiei a devenit necesarã odatã cu creserea valorii inputurilor a altor factori. Mai exact tinând cont de evolutia salariul minim pe economie în perioada 2017-2022, mai exact în anul 2017 salariul minim pe economie era de 1.450 lei fatã de cel din anul 2022, care a avut o crestere destul de mare, acesta fiind de 2.550 lei, reprezentând o crestere procentualã de aproximativ 76%. Costul cu salariile suportat de SC Transurb SA a avut o crestere în aceastã perioadã, 2017-2022, de peste 92% reflectã cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor. În anul 2022 s-a încheiat Contractul colectiv de muncã la nivel de operator care a preluat prevederile din Contractul colectiv pe ramurã, rezultând influente suplimentare în costuri. Cheltuielile cu salariile în anul de referintã 2017 au fost de 2.539.000 lei, pentru un numãr mediu de 88 salariati cu un salariu mediu realizat de 2.404 lei. În primele opt luni ale anului 2022, cheltuielile cu salariile realizate sunt de 2.999.265 lei, pentru un numãr mediu de 79 salariati cu un salariu mediu lunar de 4.745 lei. Extrapolând aceste sume la nivelul anului 2022, va rezulta o cheltuialã cu salariile de cel putin 4.500.000 lei, rezultând o crestere comparativ cu anul 2017 de 1.961.000 lei pentru un singur an din intervalul 2017-2023”.

Cresterea costurilor resimtitã de cãtre SC Transurb SA a fost de peste 240%

Un alt factor luat în calcul la majorarea compensatiei a fost pretul crescut la combustibil, energie electricã si asigurãrii RCA: „evolutia costurilor cu combustibili a fost una destul de ascendentã, respectiv de la aproximativ 4,5 lei/l în anul 2017 la aproximativ un cost de peste 8 lei în anul 2022, aceastã crestere procentualã fiind de peste 77%. Acest factor a avut un impact foarte mare asupra cheltuielilor SC Transurb SA, cresterea fiind de peste 70% în aceastã perioadã de timp. Potrivit datelor INS, doar în ultimul an, pretul carburantilor s-a majorat cu 35%. În anul de referintã 2017 s-au consumat 255 tone motorinã la un pret mediu fãrã TVA de 3.670 lei, rezultând o valoare motorinã consumatã de 936 mii lei. În perioada ianuarie – august 2022, s-au consumat 178 tone motorinã, la un pret mediu fãrã TVA de 6.230 lei, valoarea motorinei consumate fiind de 1.109 mii lei, extrapolat la nivel de an rezultã cel putin 1.664 mii lei. Astfel, valoric, cheltuiala cu motorina în anul 2022 comparativ cu anul 2017 va fi mai mare cu cel putin 728 mii lei pentru un an. Analizând pretul energiei în acest interval de timp, constatãm cã pretul la energia electricã în anul 2017 a fost de aproximativ 1,42 lei/kWh, iar în anul 2022 de aproximativ 2,67 lei/kWh, reprezentând o crestere procentualã de peste 188%, iar pretul gazelor a suferit și el o majorare consistentã de la aproximativ 72 lei/MWh în anul 2018 la aproximativ 475,22 lei/MWh în 2022, reprezentând o majorare procentualã de aproximativ 560%. De asemenea, în influentarea cresterilor semnificative ale costurilor au contribuit si asigurãrilor RCA care au avut o creștere semnificativã în ultimii ani, ajungând sã fie si de peste 70%. Costul consumabilelor care sunt într-o continuã crestere, iar costul serviciilor prestate de terti au avut și ele cresteri semnificative. Cresterea costurilor resimtitã de cãtre SC Transurb SA, legat de acesti factori, a fost de peste 240% în decursul acestor ani, respectiv 2017-2022. În întâmpinarea acoperirii necesitãtii cresterii a mobilitãtii urbane în Municipiul Vaslui, SC Transurb SA a introdus în decursul anului 2022 noi trasee care deservesc nevoilor cãlãtorilor, care au generat o crestere semnificativã a numãrului de kilometri, de la 678.725 km efectuati în 2017 la aproximativ 880.930 km preconizati a fi efectuati pânã la finele anului 2022, rezultând astfel o crestere a valorii compensatiei propriu-zise de platã cãtre operator pentru anul 2022, respectiv pentru anul ce va urma, 2023”, se mai aratã în analiza de oportunitate.

Consiliul de Administratie din cadrul Transurb, chemat sã dea explicatii pentru modul în care se cheltuiesc banii din compensatii

Proiectul privind aprobarea acestei compensatii a fost supus votului si dezbaterii în cadrul ultimei sedinte ordinarã de Consiliu Local. Alesii locali care detin majoritatea au spus cã sunt de acord cu majorarea compensatiei, însã a cerut noului Consiliu de Administratiei (CA) sã vinã periodic în fata lor si sã prezinte modul în care se cheltuiesc banii. „Da, este vorba despre acea compensare pe care noi am dat-o Transurbului, de-a lungul timpului, compensare datã conform legii, conform normelor europene. Am fost de acord si s-a aprobat si în timpul vechiului CA, ridic problema acum noului CA: solicit ca periodic sã se vinã în fata Consiliului Local si sã se prezinte cum s-au cheltuit acesti bani. S-au cumpãrat laptopuri, ce s-a mai cumpãrat? Acesti bani au o destinatie foarte clarã de a compensa pierderile pe activitatea curentã a institutiei. Trebuie sã stim. În al doilea rând, vin cu solicitarea cãtre noul CA sã ia o serie de mãsuri pentru cã Transurbul nu poate deveni o gaurã neagrã, tot cresc pierderile, cresc cheltuielile si Consiliul Local trebuie sã dea niste bani, sume din ce în ce mai mari. Trebuie fãcute analize, trebuie gãsite si alte surse de venituri astfel încât sã limitãm aceste compensãri”, a spus consilierul Valentin Dragomir.

Consilierul Barbu reclamã „disensiuni” între AGA si CA-ul societãtii Transurb

Pentru cã social-democratii s-au abtinut la vot, viceprimarul Braniste le-a bãtut obrazul: „rãmân surprins cã unii colegi nu voteazã acest proiect de hotãrâre, care afecteazã transportul local din municipiul Vaslui. La punctul anterior s-au aprobat statii de autobuz ce implicã cheltuieli suplimentare, nu stim încã cât de eficient sunt. Domnul consilier Barbu ne-a enumerat zece persoane care doresc sã meargã, tare as fi curios sã meargã domnul Barbu cu acel autobuz si sã vedem dacã merg acei oameni periodic pe acea rutã. Aici este aceastã compensare, dar îmi pare rãu sã vãd cã unii colegii sustin una si voteazã alta”. Consilierul Alexandru Barbu a explicat votul sãu si al colegilor sãi: „Domnul Braniste ne-a acuzat cã noi nu am votat. Cum sã nu?! Noi am votat, dar am votat „abtinere”. Noi nu vrem neapãrat sã punem bete-n roate asa cum ati fãcut dumneavoastrã în primele luni ale mandatului actual, când nu ati votat rectificarea bugetarã si ati zãdãrnicit planurile de crestere a salariilor celor de la Transurb. Noi suntem constienti de faptul cã matematic, asa cum periodic vã bateti cu pumnul în piept, 12 este mai mare decât 10. Noi dorim ca votul nostru de astãzi, si anume „abtinerea”, sã fie un semnal de alarmã vizavi de faptul cã la nivelul CA al Transurb, din partea cãruia nu este nimeni astãzi în salã, sunt anumite deficiente de interpretare a actelor normative si anumite deficiente de comunicare cu reprezentantii AGA. Solicitãm în continuare si aparatului de specialitate al primãriei sã ajute la medierea acestor…. Nu le-as numi conflicte, dar disensiuni, pentru a putea reglementa situatia de la Transurb si pentru a putea avea un for de conducere statutar si legal constituit”, a spus consilierul Barbu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.