spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanți, administrat primului pacient în stare gravă în secția de Boli Infecțioase la Spitalul Bârlad!

- Advertisement -
VESTE BUNĂ… A început administrarea anticorpilor monoclonali neutralizanți pentru virusul SARS-CoV-2, la spitalul din Bârlad

PREMIERĂ… La spitalul bârlădean, suport Covid-19, a început administrarea anticorpilor monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2. Tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanți a fost administrat în premieră, pe 25 octombrie, unei paciente în vârstă de 72 ani, internată pe secția de Boli Infecțioase a Spitalului municipal de Urgență “Elena Beldiman. Procedura a decurs fără probleme la secția ATI, sub îndrumarea medicului primar ATI, Veaceslav Galit.

Pacienta care a beneficiat de acest tratament a întrunit criteriile prevăzute în Ordinul din 12 octombrie, privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. Decizia de administrare a anticorpilor monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2 apartine unei comisii formate din cel putin doi medici de boli Infecțioase. În acest caz, în decursul zilei de 25 octombrie, în urma evaluării statusului pacientei, echipa formată din Monica Aioanei- medic primar, respectiv Luana Butiuc – medic primar, a decis că este oportun acest tratament.

“Pacienta prezenta o formă ușoară de COVID-19, dar cu mare potențial de agravare în lipsa acestui tratament, aceasta aflându-se în primele zile de la debutul infecției cu SARS-CoV-2, procedura efectundu-se cu consimțământul acesteia”, a precizat conducerea spitalului bârlădean.

Anticorpii monoclonali neutralizați au specificitate pentru proteina S a virusului SARS-CoV-2 și, asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile. Pacienții care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluție severă a bolii, această medicație ajutându-i să nu mai dezvolte forme severe. Conform Ordinului privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, criteriile de eligibilitate (EMA) – criterii cumulative: 1, 2, 3 și cel puțin unul din factorii de risc sunt :

  1. semnarea consimțământului informat;
  2. forme ușoare SO_2 > 93% fără supliment de oxigen;
  3. administrarea anticorpilor monoclonali < 7 zile de la debutul simptomatologiei;
  4. factori de risc pentru evoluție severă (se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc): vârsta > 65 de ani; BMI > 30 kg/m+2; boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, infarct micoardic recent, cardiopatie ischemică severă; B.P.C.O.; diabet zaharat tip 1; terapie imunosupresoare – terapii biologice; pacienți cu transplant de organe sau măduvă; pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie; SIDA.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.