spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
18-iul.-2025

Trei mari personalitãti au primit titlul “Cetãtean de Onoare al orasului Negresti”

- Advertisement -

DISTINCTIE…Vineri, 13 octombrie 2017, în sala mare a Primãriei orasului Negresti, într-o atmosferã emotionantã, trei personalitãti ale vietii publice românesti, cu origini negrestene, au primit din partea Consiliului Local si a primarului Vasile Voicu, titlul de cetãtean de onoare al localitãtii: domnul Mircea Ciubotaru – profesor universitar, cercetãtor, doctor în filologie; doamna Dana Turliuc – medic specialist neurochirurg, profesor universitar si domnul Marian Enache – diplomat, om politic, judecãtor la Curtea Constitutionalã a României.

Aceasta este cea mai mare distinctie pe care o poate acorda Consiliul Local unor cetãteni români sau strãini. Datoritã activitãtii profesionale remarcabile si a numeroaselor premii de excelentã obtinute – fiecare în domeniul lui: cultural-stiintific, politic, juridic, medical – acesti oameni deosebiti sunt considerati ambasadori ai orasului Negresti si ai judetului Vaslui. Acordarea acestui titlu de cãtre autoritãtile locale a fost un lucru firesc, o consecintã a respectului si admiratiei pentru însusirile intelectuale si reusitele lor. “Cei trei cetãteni de onoare îsi leagã formarea sau activitatea profesionalã de scoala negresteanã si de LICEUL nostru, fapt care ne onoreazã si ne obligã. Domnul Mircea Ciubotaru a fost profesor de limba românã în scoala noastrã, între anii 1966 – 1988. Domnul Marian Enache si doamna Dana Turliuc s-au nãscut în Negresti si au fãcut anii de scoalã în localitatea natalã. În caldele cuvinte rostite, liceul a fost evocat cu drag, fiind pentru cei trei un loc al amintirilor si al regãsirii. Elevii de altãdatã, domnul Marian Enache si doamna Dana Turliuc, au creionat, cu emotie în glas, portrete de dascãli, mãrturisind cu recunostintã cã scoala din Negresti le-a asigurat o bazã solidã în devenirea ulterioarã. Profesorul Mircea Ciubotaru a reamintit momente superbe din istoria mai veche sau recentã a liceului, momente pe care Domnia sa le-a initiat: redactarea revistei AXA; prezenta la Negresti a unor personalitãti remarcabile precum: Barbu Theodorescu – consilierul istoricului Nicolae Iorga, Constantin Macarovici – chimist, membru al Academiei Române; organizarea semicentenarului liceului si adoptarea numelui de „Nicolae Iorga”, redactarea monografiei liceului la semicentenar. Toate acestea si multe altele, ce tin de dãruirea de la catedrã, discretã si nespectaculoasã, au creat pentru noi, cei de azi, o identitate scolarã si culturalã care ne onoreazã si ne constrânge atât de frumos, sã o ducem mai departe. Apreciem cã evenimentul de conferire a titlului de CETÃTEAN DE ONOARE pentru cele trei personalitãti cu obârsii negrestene, este un act de normalitate si un demers (fie si modest) de pretuire a adevãratelor valori si modele ale societãtii românesti.”, a declarat prof. Lucian Sava, consilier de imagine al Liceului “Nicolae Iorga” Negresti.

Dana Turliuc – reputat medic neurochirurg

Dana Turliuc este medic primar neurochirurg, absolventã a Universitãtii de Medicinã “Gr.T. Popa” Iasi. Profeseazã în cadrul Spitalului Clinic de Urgentã “Prof. Dr. N. Oblu” Iasi, al cãrui manager a fost în perioada 2006-2010, în cadrul aceleiasi unitãti medicale îndeplinind, între 2004 si 2006, functia de director medical. De asemenea, desfãsoarã si activitate de predare studentilor si medicilor rezidenti. Este autor, coautor si colaborator la elaborarea mai multor lucrãri din domeniul chirurgiei/neurochirurgiei. Printre premiile si diplomele de excelentã obtinute se numãrã si urmãtoarele: Premiul “Carol Davila” 2011; Diplomã de Excelentã – curs Evaluarea si Tratamentul Interdisciplinar al Pacientilor ce necesitã Reabilitate Generalã si Oralã pe proiect european POSDRU/87/1.3.S/62208; Diplomã de Onoare “Stefan cel Mare si Sfânt” Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Iasi – Capela “Sf. Treime” si “Sf. Ioan Rusul”, Spitalul Clinic de Urgentã “Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iasi, 2010.

Marian Enache – activitate bogatã în domeniul juridic si politic

Marian Eneche a absolvit în 1977 Facultatea de Drept din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, iar în 1997 a obtinut titlul de Doctor în Drept – specialitatea Drept Constitutional – la Universitatea din Bucuresti. De asemenea, si-a consolidat cunostintele în Drept constitutional comparat în Franta, Spania si Italia. Marian Enache este în prezent Judecãtor al Curtii Constitutionale a României, functie pe care o detine din iulie 2016. O perioadã destul de lungã a fost avocat, în Baroul Vaslui, Baroul Iasi, Baroul Bucuresti. Are în spate o activitate politicã bogatã: între 2012 – 2016 a fost deputat – Camera Deputatilor, Parlamentul României, Comisia pentru învãtãmânt, stiintã, tineret si sport; în perioada 2011 – 2012 – Secretar General Adjunct al Camerei Deputatilor; în perioada 1996 – 2000 – Deputat – Camera Deputatilor, Parlamentul României, Comisia juridicã, de disciplinã si imunitãti, Comisia de validare;  în perioada 1993 – 1996 – Ambasador extraordinar si plenipotentiar al României în Republica Moldova; în perioada 1993 – Consilier prezidential – Directia juridicã a Presedintiei României; în perioada 1990 – 1992 – Deputat – Camera Deputatilor, Parlamentul României, Vicepresedinte Adunarea Deputatilor.

Mircea Ciubotaru si contributia sa la cultura româneascã

Mircea Ciubotaru este prof. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universitãtii „Al. I. Cuza” Iasi, cercetãtor stiintific principal gr. I., vicepresedinte al Comisiei de heraldicã, genealogie si sigilografie a Academiei Române – Filiala Iasi si membru în Consiliul director al Institutului de Genealogie si Heraldicã „Sever Zotta”. De asemenea, este membru în comitetele de redactie ale revistelor: „Anuar de lingvisticã si istorie literarã”, „Buletinul Institutului de Filologie românã «A. Philippide»“, „Arhiva genealogicã” si „Studii si cercetãri de onomasticã. A semnat numeroase volume, cum ar fi “I.Studiu istoric. Toponimie”, ”Oronimia si hidronimia din bazinul superior al Bârladului”, ”Comuna Vulturesti. I. Studiu de istorie socialã. Onomasticã” etc. A fost colaborator în cazul altor volume, de exemplu ”Dictionar enciclopedic ilustrat (DEI)”, ”Comuna Horlesti. Cadre istorice, sociale si culturale” etc. Studii si articole (selectiv): “Toponime istorice în bazinul superior al Bârladului”, în „Anuarul Institutului de Istorie si de Arheologie «A.D.Xenopol»“ (AIIAI), XVIII, 1981; “Promoroacele, o metaforã lexicalã necunoscutã în functie toponimicã” , în „Studii si cercetãri de onomasticã”, nr. 8, 2003; ”Revizuiri toponimice. Târgul de Floci”, în „Studii si cercetãri de onomasticã” (SCO), 6, 2001; ”O problemã de demografie istoricã de la sfârsitul domniei lui Stefan cel Mare”, în „Analele Putnei”, I, 2005, nr. 1.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.